Pristupacna mehanika za moj setup

Započeo unknown, Septembar 16, 2024, 07:57:58 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato Februar 26, 2025, 05:22:58 POSLE PODNESvakako se prijavljujem dobrovoljno ako bi mi neko dao svoj RC na test i probu da slikam par veceri pa da vidim kako se ponasa ali i kakve rezultate daje.
Ima li ponuda?🤣

Moj nije trenutno montiran, stoji u podrumu tako da ako želiš da ga probaš, ja sam rad da ga pozajmim.

Jedino je pitanje koju ćeš kameru staviti na njega.

Za njega bi ti trebala bar 4/3 kamera ili ako imaš APS-C.

Sa tom tvojom bi trebalo da se binuje bar x3, onda ćeš završiti sa 1000x1000 slikom, što i nije loše za manje mete.

Hteo sam ja još onomad da ti ponudim setup za solarno snimanje da uzmeš neko vreme da se igraš, jer si bio nešto počeo malo white light da radiš.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

I dalje imam white light filter ali Sunce je dosta nisko od Oktobra na ovamo a i nije bilo bas vedro mesecima. A opet montaza mi nije bila montirana na stub (useverena) tako da nisam onda imao motivacije da jurim Sunce na slepo🤣

Kada je montaza useverena onda je Sunce uvek tu negde blizu pa preko eqmod-a malim pomeranjem mogu da ga nadjem.

Kakav solarni setup ti imas?

A sto se tice RC ja bih ipak slikao tj probao sa 533mc kamerom. Da vidim da li je to uopste upotrebljivo kada je undersamplovano. Cuiv the lazy geek je radio neke testovey ne secam se tacno koji teleskop je bio u pitanju ali je sa 585 kamerom koja ima 2.9um pixel bio undersamplovan i dobio je poprilicno oštre slike.
Svakako se u postprocessingu moze binovati i drizzlovati pa videti sta se moze tu dobiti a imam i Canon 600D ukoliko test sa 533 ne bude dao ok rezultate.

To je to sto mi puno pricamo @Pirocanac, jeste dosadno nekad ali zamisli bućneš 100k u teleskop a rezultati nisu dobri jer je ta kombinacija teleskop-kamera losa.

Onda smo se dogovorili, jos ako je tacno da ce biti vedro sledece nedelje eto prilike da se odrade neki testovi i donesu neki zaključci.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato Februar 26, 2025, 05:54:14 POSLE PODNECuiv the lazy geek je radio neke testovey ne secam se tacno koji teleskop je bio u pitanju ali je sa 585 kamerom koja ima 2.9um pixel bio undersamplovan i dobio je poprilicno oštre slike.

To što je nešto over sampleovano (ne under) ne znači da slika neće biti oštra kada se umanji. Oštrina slike se ocenjuje na 100% zum-u.

Ako slika nije oštra na 100% zumu, ne znači da neće biti oštra na 33% ili na 25% (probaj sa bilo kojom slikom u PS ili Gimp-u, udari blur i onda smanji sliku i opet će izgledati oštro).

Ti ćeš svakako slikati u nativnoj rezoluciji, jedino što ćeš primetiti par efekata:

1. Nećeš imati dovoljno SNR-a, odnosno onoliko na koliko si navikao kad budeš obrađivao materijal
2. Slika na 100% će ti izgledati blurovana / nedovoljno oštra

3. Sve će se to promeniti ako recimo budeš binovao stack x3 i onda opet uradio obradu. Slika će tada imati dovoljno SNR-a (više nego ranije u svakom slučaju) i izgledaće dobro na 100% (ako je seeing bio dobar naravno)
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato Februar 26, 2025, 05:54:14 POSLE PODNEKakav solarni setup ti imas?

Mislio sam da ti dam 100mm F/10 ahromat sa Herchel dijagonalom i Baader solar continuum filter. To će sa tvojom 533 kamerom da ti jako lepo da ceo disk sunca.

Jedino što ćeš napraviti mono snimak tako što ćeš uzeti samo zeleni kanal iz slike na kraju i napraviti monohromatsku sliku od njega (ili je oboji žuto/narandžasto). Znači crveni i plavi kanal će biti praktično prazni jer Solar Continuum filter propušta samo oko 540nm (što je super za seeing i za korekciju hromatske aberacije na ahromatu, kao i kontrast na sunčevom disku).

Astro_fun_times

Zvuci odlicno taj sopar setup. Pitanje je zasto ti licno ne koristis vise svu tu opremu. Moras da se pokrenes uskoro.
Teleskop taman mogu da pokupim kad dodjem po dew shield.
Miloš

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato Februar 26, 2025, 07:09:06 POSLE PODNEPitanje je zasto ti licno ne koristis vise svu tu opremu

Znaš ti onu odličnu knjigu 1000 Zašto, 1000 Zato :D ?

Astro_fun_times

Miloš