Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Započeo Astro_fun_times, Oktobar 02, 2024, 10:35:56 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

PavleR

Pozdrav kolege.

U ovom dvonedeljnom ciklusu povoljnog Meseca za posatranje DSO konacno su dosle dve vedre noci koje sam u postpunosti iskoristio i odradio cak 10 sati posmatranja. Posmatrao u sam u nocima ponedeljak/utorak i utorak/sreda. Krenuo sam iz Beograda u ponedlejak oko 18:30, i uspevsi da pomerim radne obaveze koje sam imao u utorak, odlucio sam da ostanem na lokaciji da bi vezao dve veceri posmatranja bez vracanja u Bg. Ovog puta drustvo mi je pravila i supruga. Kako se Mesec blizi prvoj cetvrtini i sve kasnije zalazi,  u ponedeljak sam posmatranje morao a pocnem tek oko 22:00 i gurao sam sve do 4:00 izjutra. Prespavao sam na lokaciji i sledece vece poceo sa posmatranjem tek oko 23:00 kada je Mesec bio dovoljno nisko da mi ne bije u oci. Posmatraon sam do 3:00 jer sam ujutru morao nazad u Beograd radi posla. .

Prvo vece nisam bio zadovoljan vremenskim uslovima jer je nebo bilo ''svetlo'' i ogranicavalo mi je magnitude galaksija koje mogu da osmotrim. Medjutim, vece utorak na sredu nebo je bilo izuzetno mracno, svetlosna kupola minimalna a dobar seeing obe veceri omogucio mi je da  uocim galaksije cak magnitude 13-13.6. Tako blede galaksije nisu bile cilj posmatranja ali ih je lepo videti u okruzenju ciljanih objekata.

Veoma sam zadovoljan pripremom za posmatranje i izborom meta koji sa napravio. Dosta objekata sam posmatrao po prvi put i malo je onih za koje sam zazalio vreme.

Dacu listu posmatranih objekata sa kratkim opisom, a svaki od njih doci ce na red u mom topicu sa detaljnim opisima:

NGC 3079 (The Phantom Fresbee) i NGC NGC 3073 - galakticki par u sazvezdju Ursa Major. Sastoji se od veoma dugacke spiralne egde-on galaksije magnitude 10.9 i patuljaste galaksije magnitude 13.4. Veoma svetla galaksija izrazito izduzene pojave. Velike je duzine od bar 7' u okularu ali bez iglicastog izgleda, vise kao cigareta. Tri svetle zvezde magnituda 9 na levom kraju galaksije formiraju distinktivni trougao koji u isto vreme i smeta i obogacuje pogled. Sicusna NGC 3073 magnitude 13.4 nestabilno uskace u pogled perifernog vida kao kruzna mrljica jugozapadno od glavne galaksije.

V Hydrae - karbonska zvezda varijabilne magnitude 6-12.3 u sazvezdju Hydra. Vatra - nemam druge reci do te! Fantastican  pogled. Jedna je od najcrvenijih karbonskih zvezda. Toliko je upecatljiv prizor da sam morao da podignem suprugu ususkanu u kuci pored peci da bi je videla - i posle nisam mogao da je oteram od okulara. Vatreno crvena zvezda koja iskri kao prskalica ili vatromet. Neverovatan pogled.

NGC 3887 - spiralna galaksija u sazvezdju Crater, magnitude 11. Nizak polozaj na nebu ''ostecuje'' pogled na ovu galaksiju te se ona pojavljuje ne vise do cirkularno zasvetljenje okolnog neba.

NGC 3511 i NGC 3513 - galakticki par u sazvezdju Crater. Sastoji se od edge-on galaksije NGC 3511 magnitude 11 i face-on spiralne galaksije NGC 3513 magnitude 11.5. Kao i svi objekti u sazvezdju Crater, detalji su izbrisani niskom pozicijom na nebu. Medjutim, jasno je vidljiv par razlicite orijentacije. Na jugu je velika i relativno lako uocljiva edge-on galaksija koja se javlja u izduzenom izgledu sa tupim krajevima. Iznad nje je kruzna face-on galaksija koja je mnogo teze uocljiva i pokazuje se samo kao blago zasijanje okolnog neba.

90 Leonis - binarni sistem u sazvezdju Leo, magnitude 6.3 i 7.3, separacija 3.1''. Moj omiljeni binarni sistem u sazvezdju Leo i ponovljeno posmatranje od proslih sezona. Zuti primar i pavo-beli sekundar na bliskom rastojanju, usmereni sever-jug. Sve izgleda kao padajuci meteor, sa glavnim telom na dole i odlomljenim krajickom iznad njega. Koloricni kontrast daje dinamicnost prizoru. Veoma lep pogled.

NGC 4038/4039 - Antenna Galaxies - par spiralnih galaksija u direktnoj koliziji u sazvezdju Corvus, magnituda 10.9 i 11.1. Niska pozicija na nebu daje ''polovican'' prikaz necega sto bi inace bilo jedan od najspektakularnijih prizora na nocnom nebu. Pa i pored toga, jasno su definisane dve galaksije koje se spajaju, ja jezgrima jednim ispod drugog i spojem na zapadu. Naravno, zbog niskog polozaja ne mogu se primetiti ni tragovi dugackih plimatskih repova koje obe galaksije poseduju.

NGC 4361 - Lawn Sprinkler - planetarna maglina u sazvezdju Corvus. Precnika oko 1', ova planetarka je velika i jasno se pokazuje cak i na niskom polozaju na nebu. Sastoji se od jasno uocljive centralne zvezde magnitude 13 oko koje se pruza skoro kruzni mlecni halo. I pored svog truda nisam uspeo da razaznam nikakvu strukturu hala. Granice su amorfne i maglina se nejasno spaja sa okruzujucim neboom. Najbolji pogled je bez filtera - filteri urusavaju prizor unistavajuci centralnu zvezdu a mlecni sjaj magline se gubi. Jedino sto se granice zaostravaju ali maglina sa filterima postaje siva kruzna mrljetina bez ikakvih ososbenosti.

NGC 4216 - Silver Streak Galaxy - spiralna galaksija u sazvezdju Virgo magnitude 10. Fantazija. Prelepa edge-on galaksija sa spicastim zavrsecima i jasno definisanim centralnim ispupcenjem. Ostra, svetla, sa jasno definisanim elementima. Izgleda bukvalno kao leteci tanjir. Centralno ispupcenje se ne vidi na na malim uvecanjima ali veca uvecanja ''razvale'' galaksiju. Levo od nje nalazi se jos jedna edge-opn galaksija, samo manja: NGC 4206 magnitude 12.2.

NGC 5634 - globularno jato u sazvezdju Virgo. Ponovljeno posmatranje od prosle sezone. Da, dobro ste procitali, globularno jato u sazvezdju Virgo. Nalazi se tik uz narandzastu zvezdu magnitude 8, na osnovici jednakokrako-ostrouglog trougla koji grade tri zvezde. Malo i svetlo ali u osnovi mutno i nerazlucivo. Snazna kondenzacija u mlecnu kuglu sa tanikim halom.

NGC 5746 - Blade & Pearl Galaxy - edge-on spiralna galaksija u sazvezdju Virgo magnitude 10.3. Prelepa galaksija, jos jedan leteci tanjir, ali ovog puta vec na malim uvecanjima jasno se vidi centralno ispupcenje i dva dugacka iglicasta zavrsetka. Imam utisak da preko galaksije prelazi tamna traka prasine ali ne mogu da potvrdim to osmatranje. Svetao, ostar i definisan pogled. Iako relativno mala, galaksija sije presvetlo i jasno se istice od okruzenja svojim vretenastim izgledom. Izuzetno posmatranje.

NGC 5846 Grupa - galakticka grupa u sazvezdju Virgo. Sastoji se od 4 galaksije nanizanih u horizontalnu liniju, na obodima sazvezdja. Najsvetlija galaksija je elipticna NGC 5846 magnitude 10, dok je najbledja NGC 5845 magnitude 12.8. Dok dve najsjajnije clanice sijaju jasno i veliko, dve bledje nisam uspeo da uocim prvo vece ali jesam drugo. Jos jedan dobar izbor mete, nesvakidasnji pogled na cetiri galaksije nanizane u liniju dugacku samo 25'.

NGC 4429 - lentikularna galaksija u sazvezdju Virgo magnitude 10.2. Jos jedno izuzetno posmatranje. Neverovatno svetla galaksija izrazito ovalnog oblika, sa takodje ovalnim svetlim jezgrom u sredini. Ono sto karakterise galaksiju je neproporcionalno visok sjaj hala u odnosu na centralnu regiju, pa se galaksija pokazuje u visokom sjaju preko cele svoje povrsine. Stoga se galaksija prikazuje u celosti, ja jasno definisanim granicama. Galaksija je mala ali neverovatno ostra. Ne bas cesto posmatranmje, veoma mi je drago sto sam je ukljucio u posmatranje.

NGC 4536 i NGC 4527 - galakticki duo u sazvezdju Virgo, magnituda 10.6 i 11.4. Par dve izduzene, svetle galaksije, jedan ispod druge. Iako bledja, NGC 4527 sija vecima povrsinskim sjajem i ostrije se prikazuje.

M 53 - globularno jato u sazvezdju Coma Berenices magnitude 7.7. Svetlo globularno jato srednje velicine sa kondenzovanim centrom i nepavilnim halom, koji kao da formira ''rogove'' jata. Perifernim vidom preko jata je razlucivo nekih 15 zvezdica, od kojih se izdvaja jedna bas svetla na juznom obodu. Veoma svetao i koncentrisan pogled.

M 51 - Whirpool Galaxy i NGC 5195 - inetereagujuci par galaksija u sazvezdju Canes Venatici, magnituda 8.4 i 9.6. Sta da kazem - uzdasi i psovke ushicenja pored okulara. Neverovatan pogled. Galaksije posmatram svake sezone po nekoliko puta, jer kada se jednom uoci odmotavajuca spirala M 51 ona postaje default pri svakom sledecem posmatranju i tek tada se mogu poceti uocavati detalji. Svako posmatranje sve bolje i detaljnije vidim ovaj impozantan prizor. Jasno vidljiva relativno uska spirala koja se odmotava u smeru suprotnom od kazaljke na satu i zavrsava neposredno pred jezgrom NGC 5159. Unutar spirala su vidljive regije razlicite osvetljenosti. Sam spoj nikada nisam uspeo da vidim, a kolilo znam to je i skoro nemoguce aparaturom kojom raspolazem. Neverovatan prizor, najdefinisanija spirala od svih galaksija na nocnom nebu. Galaksija trazi uvek iznova posmatranja, jer tek kada nam se oci naviknu na opazanje spirale mozak prebacuje paznju sa nje sam na detalje unutar nje.

NGC 4214 - iregularna galaksija u sazvezdju Canes Venatici magnitude 9.8. Veeoma interesantan pogled jer je u pitanju jedna od retkih galaksija kod kojih nebula filteri pomazu pogledu. Naime, galaksija je prepuna HII regija, grupisamih u dve grupe. Te dve grupe vide se kao dva cvora, jedan u samom sredisti galaksije a jedan na severu. Centralni cvor se vidi bez filtera, ali UHC filter i periferni vid pokazu i severni cvor, smestan na samom vrhu objekta. HII regije su nista drugo do gigantske Orionove magline i galaksije koje ih sadrze imaju benefeit od koriscenja filtera. Galaksija ima oblik suze, sa vrhon ma severu. Donji deo je deblji i svetliji, ali severni dobije na atraktivnosti pojavom cvora.

NGC 4244 - Silver Needle Galaxy -ogromna spiralna galaksija u sazvezdju Canes Venatici, u edge-on orijentaciji, magnitude 10.2. Bleda je ali lako izdvojiva iz okruzenja. Izuzetno je dugacka i tanka, ali bez detalja. Sredisnja regija javlja se vise kao regija vece gustine nego regija veceg sjaja. Galakijsa pleni pre svega svojom ogromnom duzinom.

M 3 - globularno jato u sazvezdju Canes Venatici, magnitude 6.2. Padam sa stolice svaki put kada pogledam ovo nebesko cudo. Toliko toga tu ima da sam jednom sa kolegom Vedranom Vrhovcem razmenjivao utiske sa posmatranja da bi razmenili podatke ko je sta video kako bi ovaj drugi obratio paznju na te detalje. Naprosto, jedan covek ne moze da pohvata sve detalje koliko ih ima. Neverovatan objekat. Ogromni sjaj, izuzetno koncentrisano jezgro, sa poprilicno nepravilnim halom. Naime, halo ima dva dugacka ''roga'' na 3h i 6h, pa centar izgleda kao da je pomeren na levo. Medjutim, meni najjaci utisak je koliko jato ima zvezda superimponiranih preko samog centra. Neverovatno, ali neke zvezde na periferiji jata su toliko svetle da uspevaju da nadsijaju centar i vide se kao postavljene tacno preko njega. To jatu daje 3D izgled. Takodje, broj razlucivih zvezdica je neverovatno velik. Deljenjem jata na cetrvrtine i brojanjem zvezda po kvadrantima dosao sam do brojke od oko cak preko 100 jasno razlucivih zvezda.

NGC 5033 i NGC 5005 - galakticki par u sazvezdjuc Canes Venatici, magnituda 9.8 i 10.8. Neverovaran pogeld, pre svega sto se bledja galaksija prikazuuje mnogo svetlije od svog kataloski svetlijeg suseda. Iako po magnitudi bledja, NGC 5005 se prikazuje svetlo i sa jasno definisanom strukturom. Edge-on je galaksija sa svetlim jezgrom i nista manje svetlim halom. Halo je toliko svetao da je izdrzao uvecanje od cak 320x. Sa druge strane, NGC 5033 je veca ali sa mnogo bledjim halom koji se izgubi vec na srednjim uvecanjima.

NGC 5466 - globularno jato u sazvezdju Bootes, magnitude 9.2. Kakav prizor! Sve sto ne ocekujemo od globularnog jata. Na malom uvecanju jato izgleda kao ogroma bleda homogena kruzna mrljetina koja vise lici na galaksiju, da bi se na velikim uvecanjima razlucilo na desetine pojedinacnih zvezdica magnitude 14 nasumicno razbacanih preko tela objekta. Jato nema nikakvu centralnu kondenzaciju i mnogo vise podseca na otvoreno jato nego na globularno. Najcudnije globularno jato koje sam iakda posmatrao. Objekat zahteva podosta vestine jer su mu najsvetlije zvezde tek magnitude 14 ali uz dobar rad za okularom moze ih se razluciti do 30. Nema jezgra, nema hala, ogromna velicina - objekat na malim uvecanjima lici na galaksiju a na vecim izgleda kao otvoreno jato - lici na sve sem na globular. Fantasticno posmatranje!

NGC 5248 - spiralna galaksija u sazvezdju Bootes. Ova galaksija mi je skakala po zivcima dobra pola sata. Naime, halo galaksije se kontantno vrpolji sto je naznaka skrivene spiralne strukture unutar njega. Medjutim, i pored svog truda nikako nisam uspeo da stabilizujem nejednakost sjaja u halu da bi sa visokoprocentnom sigurnoscu mogao da tvrdim da sam uocio spiralnu ruku. Ta nejednakost sjaja hala posebno je prisutna sa njegove leve strane gde mogu da kazem da postoji jaka naznaka spiralne ruke koja se odmotava sa juzne strane centra i krece se suprotno od kazaljke na satu. Medjutim, usled nestabilnosti slike neka bude da je osmatranje spiralne strukture bilo neuspesno. Sa druge strane, sama mogucnost osmotrivosti komesanja hala i posatojanja spirale u njenu dovoljno govori koliko je galaksija zanimljiv pogled. Ovalna je, relativno bleda ali sa konstantim komesanjem sjaja. Veoma zanimljiv polged koji trazi ponovna posmatranja.

Ovo su bile samo strue teze o objektima koje sam posmatrao, onako iz secanja. Tek treba da preslusam audio snimke koje sam napravio tokom posmatranja svakog objekta i da sastavim detaljne opise. Posle 10 sati gledanja po minusu u dve noci bio sam promrzao, pa i danas osecam kako mi zima izbija iz kostiju. Medjutim, sve je vredelo.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

spadej

Citat: PavleR poslato Mart 05, 2025, 09:33:30 POSLE PODNEToliko je upecatljiv prizor da sam morao da podignem suprugu ususkanu u kuci pored peci da bi je videla - i posle nisam mogao da je oteram od okulara.

Impresivna lista objekata, i odličan izveštaj. A sad znamo i ko stoji iza svega.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Astro_fun_times

Super izvestaji. Drago mi je da je ova tema zaživela.

Zadnjih nedelju dana je bas bilo dosta vedrog vremena.
Ja sam slikao M81 i M82 od kuce sa dualband filterom pa cu kad nahvatam vremena videti sta ce od toga ispasti.
A nasa mala ekipica se dogovorila da se nadjemo na Letenki za jedan mali star party. Plan je bio u Utorak medjutim odlozili smo za Sredu.
Vlada, Milos, Dragan, Goran, Slobodan i ja.
Na livadi 5 teleskopa, jako lep prizor.
Nova oprema se testirala, stara je radila kao i do sada.

Slobodan i ja smo se malo igrali sa N.I.N.A i pojasnjavanjem nekih stvari oko toga. Naravno, gremlini su nas pratili pa u tom smislu noc nije bila najproduktivnija ali nesto novo se naucilo.
Astrofotografija krece sa dosta trzavica dok se sve ne ispegla.

Ostatak ekipe se bavio vizuelom pa neka oni dodaju po neku rec o tome.
Ja sam bacio oko na mesec kroz Goranov 250P dob i Jupiter kroz Vladin StellaMira (ako sam dobro napisao) teleskop.
Za divno cudo seeing je bio solidan, krateri na mesecu se bili mirni i moglo se bas uzivati u posmatranju.
Mesec je bio dosta jak na nebu, crvene čeone lampe skoro da nisu bile ni potrebne koliko je obasjavao.

Noc je bila jako prijatna, temperatura od 10 do 8 stepeni, rukavice ovaj put nisu bile neophodne a čak je i kapa bila skinuta 🤣

Evo ga mali timelapse naseg malog star partija
Star Party - Letenka 05.03.2025 by Miloš, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

PavleR

Pozdrav svima.

Po svim prognozama ceo dvonodeljni period povoljne mesecine za posmatranje DSO trebao je da bude oblacan. Malo je reci koliko me je to nerviralo, navikao sam da redovno posmatram, nimalo mi se nije svidela persepektiva od mesec i po neaktivnosti. Medjutim, juce u tok podneva video sam da su ''nicim 'izazvani'' najavili mali prozor od 4 sata vedrog neba, izmedju 22:00 i 02:00. Naravno, odmah sam promenio sve dotadasnje planove, uvece seo u kola i otisao na poziciju. Sa posmatranjem sam krenuo oko 21:30. ali sam morao da ga zavrsim oko 01:00 jer su oblaci ''poranili'' sat vremena i instant prekrili celo nebo.

Uslovi posmatranja - katastrofa. Svetlo nebo, svetlosna kupola se sirila visoko a vlaga uzasno velika. Vec pri voznji na poziciju primetio sam maglovitost ispod ulicnih svetiljki i znao sam da nece biti dobro. Medjutim, ne pamtim ovako lose nebo. Moja licna procena je da me sinocno nebo ogranicavalo na magnitude galaksija oko 12.5, sto je uzas buduci da sam poslednje posmatranje hvatao magnitude 13.6. Stoga sam malo izmenio plan posmatranja i prilagodio se. Izabrao sam dovoljno svetle objekte od kojih sam neke vec posmatrao, pa sam upoznat sa opstom formom. Nisam posmatrao puno objekata jer je izbor pao na DSO koji zahtevaju vreme za okularom i punu paznju:

Lambda Hydrae i NGC 3145 - svetla zvezda glavnog asterizma sazvezdja Hydra i galaksija magnitude 12.4, 8' od nje. Ovo mi je bio prvi objekat za sinoc i tu sam vec video kako stoje stvari. Zvezda sija divnim duboko-narandzastim sjajem a galaksiju sam jedva uocio. Magnitudfa 12.4 trpi malo ekstincije od sjaja zvezde. Primetio sam je perifernim vidom kao jedva vidljivu izduzenu flekicu.

NGC 3242 (Ghost of Jupiter) - planetarna maglina u sazvezdju Hydra, magnitude 8.6. Kakava predivna meta. Puna forme i sjaja. Izabrao sam je jer sam je vec posmatrao proslih sezona a dovoljno je sjajna za losu noc. Posmatrao sam je nekih 45 minuta. Izuzetan objekat sa trostukom formom. Iznustra je suplja, a centralna zvezda magnitude 12 tek povremeno uskace u pogled. Oko supljine siri se svetli elipsasti disk visokog sjaja, pa sve izgleda kao oko i zenica oka. Oko unutrasnjeg diska pruza se bledi kruzni disk, koji sa UHC filterom znatno dobije na dimenzijama. Taj kruzni spoljasnji disk daje maglini okrugao oblik, iako je najsjajniji deo magline elipsast. Unutrasnji disk je slojevit i nema potpuno simetricnu formu, sto se vidi na uvecanjima 320x. Objekat zahteva potpuno posvecenost za sve ove detalje, tesko je ali i vise nego nagradjujuce osmatranje.

Hickson 68 i NGC 5371 - galakticka grupa od 5 galaksija u sazvezdju Canes Venatici i velika spiralna galasija nedaleko od nje. Hickson 68 sam posmatrao i proslo posmatranje, kada sam uocio i clanice grupe magnitude 13.1. Sinoc nisam uspeo da uocim te blede ali mi one i nisu bile cilj. Posmatranje sam ponovio jer sam ovu grupu posmatrao na kraju proslog posmatranja, pa nisam imao dovoljno koncentracije da joj se potpuno posvetim. Galaksije nemaju mnogo strukture a magnituda su 11.1-11.4, pa su dobre mete za losu noc. Ovaj put sam grupu poasmatrao natenane. Najsjajnije clanice su dve skoro spojene galaksije, spiralna i lentikularna NGC 5353 i NGC 5354. NGC 5353 je najlepsa, svetla je i u obliku sociva. Skoro spojena sa njom je potpuno kruzna NGC 3534, skoro podjednako svetla. Tu je i velika galaksija NGC 5350 koja ima veoma mali povrsinski sjaj. U isto vidno polje staje i spiralna NGC 5371, velika galaksija malog povrsinskog sjaja. Oko nje sam se bas potrudio i uspeo da iz jezgra izvucem malu centralnu preckicu.

NGC 5813 - elipticna galaksija u sazvezdju Virgo magnitude 10.5. Ovo je prinudno posmatranje jer sam prosli put napravio propust. Naime, galaksija je deo NGC 5846 Grupe, koju sam prethodno osmatranje dobro osmotrio. Medjutim, potpuno sam smeo sa uma da je Grupa podeljena na dva dela koja ne staju u jedno vidno polje, te sam zaboravio da pogledam NGC 5813 koja je izdvojeni clan Grupe. Sinoc sam ispravio taj propust. Velika galaksija kruznog oblika koja se divno smestila tacno u preseku dijagonala deltoida cetiri blede zvezde.

NGC 4449 - Box Galaxy - i najbolje za kraj. Iregularna galaksija u sazvezdju Canes Venatici magnitude 9.4. Ovom objektu posvetio sam citavih sat vremena. Presvetla, velika i intrigantna, prepuna skrivenih detalja. Galaksija je nepravilnog oblika, sa presvetlim jezgrom u obliku pravougaonika. Oko njega se pruza isto tako pravougaoni halo, koje je neverovatno bogat detaljima. Halo je sa leve strane bladji ali je zato i siri, i bez ikakva simetrije. Na krajnjem severoistoku, na samoj ivici hala izvire jedan repic. Desni deo hala je svetliji ali je manji i ostriji. Medjutim, za posmatranje ovog objekta potrbno je unapred dobro pripreminiti posmatranje. Naime, galaksija ima jednu prominentnu HII regiju i jos dve manje, pa se pravi detalji otkrivaju tek nebula filterima. To je potpuno nestandardan potez kod osmatranja galaksija, pa ce ga osmatrac primeniti samo ako zna kakav objekt gleda. UHC filter potpuno transormise objekat. Levi deo hala nestane a prezive samo jezgro i desna strana hala. Medjutim, sa desne strane pojavljuje se svetao cvor odvojen od jezgra tamnom prugicom - HII regija unutar galaksije. Da ne pisem ovde puno, opisacu je jednom, zaista fantastican i nesvakidasnji pogled.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

ε Aurigae

Odličan izveštaj Pavle...i saosećanje sa subjektivnim opažanjem neba. Ja se ne sećam toliko lošeg perioda.

Samo hrabro biće bolje
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Astro_fun_times

Sve nas pogadja ovo vreme Pavle, nije da ti nesto znaci i menja osecaj ali eto, cisto da kazem.

Odlicno si iskoristio taj "prozor" u oblacima.

NGC3145 izgleda bas zanimljivo u Stearijumu, doduse kao sto si rekao, dosta blizu sjajne zvezde.

NGC3242 je jako lepo, opis je fantastican. Znaci ti posmatras i niže objekte bez problema.
Thor's helmet je takodje nizak. Nije bilo sansi da ga vidim iz baste okruzen drvecem i kucama. Za njega sam.otisao na livadu 15min od mene gde je i nebo mracnije ali nema prepreka.
Ova meta je jedna od onih "jako lepih ali preniskih" koje cu morati dodati na listu za slikanje (nekad).

NGC5371 sam vec odavno stavio u omiljene ali ne moze covek da stigne sve da slika, jako lepa grupa od bar dosta sjajnih galaksija.

NGC4449 je odlicna meta za vecu fokalnu duzinu za slikanje.

Volim ove tvoje izvestaje jer mi cesto daju inspiraciju sta bi se moglo slikati ili jednostavno da vidim neke nasumicne mete koje sam ne bih potrazio ili video.
Miloš

spadej

Neverovatna je Pavlova posvećenost ovom hobiju. Kad me je pozvao telefonom, da proveri kakvo je nebo, nalazio sam se 5m od moje opse. Gledam nebo, javljam da je vedro, i čujem Pavla ... "evo, krećem". Čovek kreće iz Beograda ka Kosmaju, ima da vozi bar 45 min, a ja razmišljam da li da otvaram krov.
Kod njega nije bilo dileme. Tri sata vedrog neba je bilo dovoljno za akciju.
Ni kod mene nije bilo dileme. Nisam otvarao opsu, čak nisam otišao ni do Pavla, iako je njegova lokacija 10km od moje. Prevelika vlaga je presudila. Ili je to samo izgovor? :-[

SW200/1000, SW150/750

Astro_fun_times

E sad kada si se izleteo da imas observatoriju... 🤣
Daj otvori jednu temu pa nam je malo slikaj.
Pokazi nam svoju opremu, napisi par reci.
Mozda ces dati nekima od nas inspiraciju sta mi da uradimo.
Nisi dovoljno aktivan na forumu, red je da se to promeni.
A ne secam se ni kad si zadnji put sliku okacio
Vreme je da se aktiviras, nemoj da opet bude neki izgovor 🤣

Sad kad je ovako šugavo vreme posto nema rezulatata na nebu (sem kod Pavla) mozemo se baviti opremom.
Miloš

spadej

Opsa još nije gotova, a ka'će ne znam(o) !
Prošle jeseni, pred sam kraj završnih gradjevinskih radova, isekao sam prst na cirkular. Dok sam sekao letvice i daske za fasadu opse. Povreda je bila velika, i još uvek imam problema, pa su radovi u debelom zaostatku.

Opsa je samo delimično u funkciji, kad me uhvati totalni neizdrž, ili je nebo takvo da ne možeš da ga propustiš. Unutra je sav alat, i dobar deo materijala, od kog ne mogu da se okrenem. I to je glavni kamen spoticanja.
Ali, iako brzinom puža ipak se ide napred. Uskoro ću da povežem kablove, računar i ostalo, pa će se valjda nešto i raditi.

Imam fotke od "prvog ašova", pa mogu da otvorim posebnu temu i sve detaljno prikažem. A ako neko bude hteo da "prepisuje", tu sam da pomognem. Sa zadovoljstvom.
SW200/1000, SW150/750

Astro_fun_times

Zao mi je da cujem za povredi. Nadam se da ces se oporaviti i da se onda radovi nastave.

@vlaiv treba napraviti posebni subforum ili sta je to vec "observatorije".
I ti vlado a i ti spadej otvorite po jednu temu, svako za svoju observatoriju pa podelite sa nama vase slike i price vezano za observatorije.
Takodje i @bratislav bi trebao to da uradi.
Miloš

PavleR

Citat: spadej poslato Mart 31, 2025, 01:18:51 POSLE PODNEČovek kreće iz Beograda ka Kosmaju, ima da vozi bar 45 min, a ja razmišljam da li da otvaram krov.

Bogami, nikada mi nije trebalo ispod sat vremena. Oko sat vremena, cirka, nikada manje, a ako je guzva i vise.

Ali zato kada se oko 3-4 ujutru vracam kuci po praznim putevima ume da bude brze. Koja je divota voziti se po onoj prirodi, po onim krivinama po praznim drumovima. Kao slag na tortu posle posmatranja.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

PavleR

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 31, 2025, 11:52:43 PRE PODNENGC3242 je jako lepo, opis je fantastican. Znaci ti posmatras i niže objekte bez problema.
Thor's helmet je takodje nizak. Nije bilo sansi da ga vidim iz baste okruzen drvecem i kucama. Za njega sam.otisao na livadu 15min od mene gde je i nebo

Vidim objekte od preko 17 stepeni. Mikrpopzicija mi je odlicna, jer imam sumu na jugu do te visine da me stiti od svetlosne kupole sa juga .  Za objekte ispod te visine odem na obliznju njivu, seljak me pusta da je koristim. Takodje, oko pozicije u krugu od kilometar nemam ni jedan krov (sem mog), samo suma i livade.

Kod tih niskih objekata veoma vodim racuna da ih posmatram isklujcivo dok su u tranzitu. Tu sam veoma disciplinovan. Pred svaklo posmatranje napravim listu objekata za tu noc i pored svakog zabelezim kada je u tranziutu, I drzim se toga. Svaki stepen vise iznad horizonta mnogo znaci. Recimo, Ghost of jupiter je sinoc bila u tranzitu oko 22:20, na 24 stepena.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Citat: PavleR poslato juče u 12:39:50 PRE PODNE
Citat: spadej poslato Mart 31, 2025, 01:18:51 POSLE PODNEČovek kreće iz Beograda ka Kosmaju, ima da vozi bar 45 min, a ja razmišljam da li da otvaram krov.

Bogami, nikada mi nije trebalo ispod sat vremena. Oko sat vremena, cirka, nikada manje, a ako je guzva i vise.

Ali zato kada se oko 3-4 ujutru vracam kuci po praznim putevima ume da bude brze. Koja je divota voziti se po onoj prirodi, po onim krivinama po praznim drumovima. Kao slag na tortu posle posmatranja.

Meni do Letenke treba isto tako 50tak minuta. Ali voznja po grebenskom putu po mraku te krivine... Pa to mi je tolika uzivancija tako da te skroz razumem.

Da, moguce je posmatrati/slikati niske objekte samo zna da bude bas problematicni zbog svega sto prati takve niske objekte.
Miloš