Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Započeo Astro_fun_times, Oktobar 02, 2024, 10:35:56 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Yagodinac

@spadej, bio sam pre par nedelja u Srbiji i jedan dan odvojio da skoknem do Stare Planine i da se popnem na Midžor. Sve vreme sam se jurio sa oblacima i razmišljao kakvo li je ludo nebo ovde noću, i eto, imamo odgovor od vas. Čestitke za avanturu.
@Pavle, knjigu da objaviš.

Astro_fun_times

Ljudi izvestaji su fantastični, zavidim vam.

I mi se sve kanimo da skoknemo do Stare Planine ali nikako organizovati.

Nadam se da će ovi izveštaju podstaknuti druge ljude da se posvete vizuelnom delu našeg hobija malo vise.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro; ZWO ASI533MC Pro; Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

PavleR

U poslednjim nocima posmatranja jedva sam docekao da se na visoko na nebo digne moje omiljeno sazvezdje - Cepheus. Volim ovaj deo neba jer pruza mnostvo ''egzoticnih'' objekata i ima pomalo od svega - od otvoreniha jata iz razlicitih kataloga, preko emsionih, refleksionih i planetarnim maglina, pa do jednog zanimljivog galaktickog para. Kako objektu u sazvezdju jos uvek kasno dostizu tranzit, pogledao sam onoliko koliko mi je vreme dozvoljavalo. Dacu listu i kratak opis nekih objekata koje sam posmatrao u poslednja dva posmatranja. Mnoge objete sa liste sam vec posmatrao prethodnih sezona, a ima i nekoliko novih.

Inace, ovaj poslednji ciklus povoljne medicine je bas bio ruzan, tek pred kraj ciklusa ciste noci u celosti, sve ostalo neki mali prozori od sat, mozda dva, vedrog neba. Za razliku od jula, kada sam sakupio 36 sati posmatranja, tokom avgusta je to bilo dosta manje. Inace, bio sam vredan i sakpio podatke sa posmatranja od kada vodim preciznu evidenciju, i sracunao sam da prosecno posmatram 27 sati mesecno.

NGC 7023 (Iris Nebula) - refleksiona maglina u sazvezdju Cepheus (mag. 6.8, 10'x8'). Ovu maglinu posmatram svake sezone jer je sa svakim novim posmatranjem bolje i detaljnije vidim. Maglina je veoma delikatna jer kod refleksionih maglina ne pomazu filteri, pa se sve svodi na kvalitet neba i vestinu posmatraca. Vremenom sam naucio da prepoznam dobre i lose noci za posmatranje ovog objekta, pa u avgustovskim nocima uvek bacim pogled na Iris. Maglina se javlja u obliku velikog kvadrata u cijem centru je svetla zvezda. Sa zapadne strane ivica magline deluje odseceno, a sa iste strane se vidi uski usek koji prodire sve do centralne zvezde. Sa istocne strane maglina je difuznija i pramenasta.

NGC 6939 - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (mag. 7.8, 7'). Prelepo otvoreno jato koje mozda najbolje izgleda na srednjim uvecanjima. Peskaste je teksture i izgleda kao prosuta zrnca po tamnom tepihu. Oblikom podeca na meduzu sa oblom glavom i dva kraka, gde je juzni krak sacinjen od 4 svetle zvezde, od kojih je jedna lucida jata magnitude 11. Vecina zvezda je magnitude 12 i 13, ali ih je jako puno na malom prostoru pa sve delje kao prosuti pesak. Prelepo. U istom okularskom pogledu nalazi se i cuvena Fireworks Galaxy (NGC 6946) ali ona pod mojim nebom, sa Beogradom na severu, pokazuje jako malo detalja.

NGC 6951 - spiralna galaksija u sazvezdju Cepheus (mag 10.7, 3.7'x3.3'). Galaksija se pokazuje veoma bledo ali sa primetnom maleckom prekicom u sredistu. To je centralna precka galaksije, i ona je znatno viseg sjaja od prebledog sirokog hala koji je okruzuje.

NGC 7129 i NGC 7133 - NGC 7129 je siromasno ali svetlo otvoreno jato oko cijih pojedinih zvezda sija refleksiona maglina NGC 7133. Pogled je odlican i veoma zanimljiv. Jato je javlja u prominentnom obliku slova ''T'', koji cine 6 veoma svetlih zvezda. Vertikalna crta slova ''T'' je smestena asimetricno, blize levom kraju gornje precke. Poslednje tri zvezde su usadjene u maglinu koja se nazire direktnim vidom ali drasticno dobije na velicini u perifernom pogledu.

NGC 7142 - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (mag. 9.3, 8'). Nalazi se u istom okularskom pogledu sa prethodnom metom. Medjutim, na malim uvecanjima jato se ne moze primetiti jer mu najsjajnija zvezda sija magnitudom 12. Tek na srednjim, a pogotovo visokim uvecanjima, se prikazuje lepota ovog objekta. Vidi se vekiko, prebledo jato lepe forme. Zvezde nisu razbacane preko tela objekta vec kao da dve po dve prave paralelne lance koji iz centra vijugaju na tri stane. Kao japanski suriken. Jato se pretezno sastoji od zvezda magnitude 13, ali je odozgo poklopljeno tupouglim trouglom tri znatno sjajije zvezde. Proucio sam jato, i dosao do zakljucka da te zvezde nisu deo jata jer sijaju znatno sjajnije od lucide.

Alessi-Teutsch 5 - kandidat za otvoreno jato u sazvezdju Cepheus. Za sada se patern vodi kao asterizam i kroz okular tako i izgleda. Velicine je 7' i osnovu sacinjavaju cetiri svetle zvezde magnituda 7-9, poredjane u obliku slova ''L''. Stoga je asterizam vidljiv i kroz trazilac. Jedna od zvezda je binarni sistem Struve 2870 (8.9, 9.6, 5.7''). Najlepsi deo pogleda nisu 4 sjajne zvezde vec mnostvo bledjih oko njih, koje formiraju zanimljive oblike i paterne, od kojih se istice lep lucni patern 4 zvezde magnitude oko 10, neposredno uz asterizam.

NGC 7235 - otovreno jato u sazvezdju Cepheus (mag. 7.7, 6'). Malo i relativno kondenzovano otvoreno jato u blizini trojca svetlih zvezda. Na malim uvecanjima javlja se kao desetak bledih  zvezda superimponiranoh preko maglicastog sjaja, ali se na vecim vidi da najsjajnije zvezde formiraju oblik slova ''Z''. Ako se na to doda jos 10-20 bledjih zvezda koje pripadaju jatu, moze se govoriti i o obliku drveta, sa stablom, krosnjem i korenom.

Minkowski 2-51 - planetarna maglina u sazvezdju Cepheus (mag. 13.5, 1.2'x1'). Nalazi se samo 30' od prethodne mete i staje u isto vidno polje srednjih uvecanja. Medjutim, ne moze se osmatrati zajedno sa jatom jer je osmotriva samo OIII filterom. Jos jedan objekat u sazvezdju Cepheus koji mi pruza veliku radost, jer ima veoma bledu magnitudu i zavidnu velivinu pa nije lak ulov, pogotovo na severu. Medjutim, vec drugu sezonu ostvarujem uspesnu identifikaciju i to poprilicno lako. Javlja se kao kruzni jednolicni sjaj, mozda tek pomalo ovalan. Pristojne je velicine i moze se videti samo perifernim vidom, ali je pogled potpuno stabilan. Gradi trapez sa 3 zvezde polja. U blizini se nalazi i planetarna maglina Minkowski 2-52 magnitude 14 ali nisam uspeo da je uocim.

NGC 7821 - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (mag 12, 12'). Jato se malazi levo od tri zvezde magnitude 10 koje mimikuju Orionov pojas. Sastavljeno je od toliko bledih zvezda da se vidi tek na srednjim uvecanjima. Objekat je bez kondenzacije, sa rastrkanih nekoiko desetina zvezda magnitude 13 i bledje, sa puno praznina izmedju zvezda. Relativno je veliko.

NGC 7261 - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (mag. 8.4, 6'). Nalazi se u istom vidnom polju malog uvecanja sa prethodnom metom. Upola je manje, ali kondenzovanije.  Zanimljivo je da tri najsvetlije zvezde jata takodje mimikuju Orionov pojas, isto kao kod prethodnog jata, a izmedju objekata se nalazi patern od cetiri zvezde od kojih tri opet verno preslikavaju mini Orionov pojas. Veoma nesvakidasnji pogled. Jato ima jos jedan lanac koji bi se spojio sa prvim da nije na pola spoja ''odsecen'', pa sve izgleda kao slovo ''𝞟'' sa kosim bocnim preckama.

NGC 7380 i Sharpless 2-142 (Wizard Nebula) - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (mag. 7.2, 25'x20), inkorporirano u emisionu maglinu Sharpless 2-142. Veliko i prelepo otvoreno jato koje mimikuje Hijade. Nalazi se levo od priminentnog ostrouglog trougla zvezda magnituda 6-8. Jato se javlja u konturi slova ''V'', sa dva dugacka svetla lanca izmedju kojih se usadilo nekoliko desetina bledjih zvezda. Kad se objekat pogleda OIII filterom jasno se istice maglina Sh 2-142, koja je posebno prominentna kod otvora slova ''V''. Veoma lep objekat. Zanimljivo je da se levo od jata nalazi jos veci patern svetlih zvezda u obliku slova ''V'', i to tako da dva vrha beze jedan od drugog.

King 18 - otvoreno jato u sazvezdju Cepheus (nije mi poznata magnituda, velicine je 5'). Nalazi se na rastojanju od samo 30' od prethodne mete, i staje u jedno vidno polje sa njom. Medjutim, da bi se jato osmotrilo treba preci na mnogo veca uvecanja nego sto je to potrebno za Wizard Nebula, pa se King 18 posmatra kao zaseban objekat. Toliko je malo da tesko da moze da se primeti ako bas njega ne trazimo, iako se sasvim pristojno istice iz pozadine. Problem je sto mu je najsjajnija zvezda magnitude 12, pa bi na malim uvecanjima bilo lako samo preci preko jata. Sastavljeno je od dva lanca bledih zvezdica u obliku slova ''V'', slicno kao i prethodna meta ali mnogo, mnogo minijaturnije i bledje. Ono sto jatu daje draz je kompaktnost i uocljivost na velikim uvecanjima. Sastoji se od nekih 15-stak zvezda. Veoma simpatican pogled.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter