Predlozi za unapredjenje foruma

Započeo Astro_fun_times, Mart 21, 2025, 04:50:47 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

u prethofnom periodu iznete su neke sugestije i predlozi sta bi se moglo uraditi i poboljsati vezano za forum.
Kao sto naslov kaze, ova tema bi bila tu kako bi ljudi dali predloge sta bi voleli da se unapredi vezano za forum pa ce to dalje biti prosledjeno na adekvatnu adresu.
Videcemo sta se moze uciniti a sta ne.

Pucajte sa predlozima
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

vlaiv

Ako može da se napravi neka malo ozbiljnija Captcha da se super administrator oslobodi da ne mora 10 puta dnevno da briše spam naloge :D

Možda i da se povežemo sa nekom otvorenom bazom podataka spamera da se automatski proverava e-mail, username i IP adresa (ja to svakako radim na google-u kad nisam siguran i obično mi izađe rezultat iz neke od tih baza).

Pored toga bi možda bilo zgodno da postoji jednostavniji sistem za postavljanje slika. Mislim da je to većini ljudi problem / komplikacija, a često je zgodno dodati sliku tekstualnom opisu (ne samo za astro foto već i za rešavanje problema oko opreme i slično).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Da da, ja sam predlozio i da se nas super moderator unapredi u administratora.
Ne mozemo imati aktivan forum bez aktivnog administratora.
A mozda moze neko od starih asova da se unapredi u moderatora ili super moderatora.

Takodje kao sto imaju hrvati, bilo bi lepo da se stavi "like" opcija na post.
Miloš

Predrag

Citat: vlaiv poslato Mart 21, 2025, 04:56:41 POSLE PODNEPored toga bi možda bilo zgodno da postoji jednostavniji sistem za postavljanje slika. Mislim da je to većini ljudi problem / komplikacija, a često je zgodno dodati sliku tekstualnom opisu (ne samo za astro foto već i za rešavanje problema oko opreme i slično).

O da. Posebno kada želiš da postavljaš preko telefona.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

ε Aurigae

Hajmo da vidimo kada će mmilan da se javi i odgovori na ovo. Tj kada će admin na adminima da reaguje...tri četiri sad
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Astro_fun_times

Dobri predlozi, slobodno dajte jos ako neko ima neki.
Prosledjeno Milanu pa cemo da vidimo da li ce biti nesto od toga ili ne.
Miloš

mmilan

Pozdrav svima!

Dodeljen je status administratora. Srećno :)

Ima puno posla u admin delu, javljajte ako treba neka pomoć, tj. ako treba nešto dodatno na serveru da se podesi ili instalira.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Astro_fun_times

Hvala lepo Milane, ako nesto zapne, javljamo ti.
Miloš

Danijel

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 21, 2025, 05:53:54 POSLE PODNE...
Takodje kao sto imaju hrvati, bilo bi lepo da se stavi "like" opcija na post.

To je već instalirano u forumu, samo admin treba mišem aktivirati tu opciju i ona odmah radi. ;)

Admin / Konfiguracija / Likes /  Enable Likes
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

PavleR

Pozdrav svima.

Kao neko ko redovno postuje na forumu primetio sam neke tehnicke problemcice, za koje ne znam da li mogu da se poboljsaju. Kada postujem post, dobro ga pregledam zbog eventualnih gresaka u kucanju i ispravim. Medjutim, to je moguce samo dok me sistem po prvi put ne izloguje i posle toga je nemoguce napraviti ispravku. Ponekad tokom pregleda primetim dosta stvari za pomeriti ili promeniti, ili mi naprosto zazvoni telefon, i dok ja to sve zavrsim sistem me izloguje, pa je to malo nezgodno. To na nekim drugim forumima nije slucaj. Taj problem je lako resiv prostim logovanjem na ceo dan, ali eto to bi bilo neko poboljsanje. Druga stvar, imam problem pri postavljanju ''link to highlight'' kada zelim u postu da se pozovem na delove nekih ranijih tekstova. To je malo lose reseno jer ne mogu da sam imenujem link, recimo sa ''OVDE'' vec se ubaci ceo link koji ponekad ume da ima i po nekoliko redova. Opet, iskustva sa nekih drugih foruma mi govore da je to izvodljivo jer ispod polja ''URL'' stoji polje ''description'' koje to omogucava.

Nisu ovo velika poboljsanja ali bi omogucila poprilicno komotnije koriscenje foruma.

Sto se tice samog sadrzaja na forumu, meni se svidja sto je diskusija kvalitetna i smislena. Jeste da je vodi limitiran broj clanova, ali slazem se sa Danijelovom konstatacijom da je bolje malo ali kvalitetno. Sam forum je pre svega astrofotografske prirode, ali to nije do foruma vec do preferenci njegovih clanova, i na to ne moze da se utice. Ja dajem svoj doprinos u posmatrackoj sekciji, a i Milos je sa svojom temom o tekucim posmatranjima dao bas dobar prilog toj sekciji.

Veliki pozdrav i zelje za sto manje frustracije zbog ove grozote od neba u narednih 10 dana povoljne mesecine.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

ε Aurigae

Forumski softver nije up-to-date treba ići na upgrade nove verzije.

Postoji želja i volja resicemo.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Ljubo

Pretraga Foruma mi stalno ne daje nikakve rezultate: kada sam, recimo evo sad ukucao "aurora" ili "Aurora", rezultat je da ne postoji traženi pojam.
Ipak, kada sam prelistao čak desetak stranica odjeljka "Posmatranja" - došao sam do teme "Aurora".

Da li i drugi imaju ovaj problem?

Inače podržavam da se ubaci "Like" - najjednostavnije je tako reagovati kada se okači interesantan post, bilo da je slika, posmatranje ili nešto drugo korisno u pitanju.

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 22, 2025, 09:25:38 POSLE PODNEHvala lepo Milane, ako nesto zapne, javljamo ti.

Evo odmah možeš sa proslediš jednu molbu.

Ako može upgrade na 2.1.4 verziju.
Pošto je aktivna verzija 2.1 RC2, ne može da se samo pačuje iz admin dela, mora da se odradi Upgrade procedura na serveru na najnoviju verziju (i sve što ide uz to, bekapi i ostalo ...).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Miloš

Astro_fun_times

Citat: Ljubo poslato Mart 23, 2025, 01:00:29 PRE PODNEPretraga Foruma mi stalno ne daje nikakve rezultate: kada sam, recimo evo sad ukucao "aurora" ili "Aurora", rezultat je da ne postoji traženi pojam.
Ipak, kada sam prelistao čak desetak stranica odjeljka "Posmatranja" - došao sam do teme "Aurora".

Da li i drugi imaju ovaj problem?

Inače podržavam da se ubaci "Like" - najjednostavnije je tako reagovati kada se okači interesantan post, bilo da je slika, posmatranje ili nešto drugo korisno u pitanju.

Btw, vidim na ovom postu 1 lajk, od tebe Vlado, ali ja ne vidim opciju da se lajkuje post. Neka jos neko od korisnika bez funkcija admin-mod potvrdi da li vide opciju za lajkovanje posta ili ne.
Miloš