Forum Astronomskog Magazina

Forum Astronomskog magazina => AstroBerza => : Dedskin 11, 2020, 11:17:11

: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 11, 2020, 11:17:11
Pozdrav drugari , kupujem APO ED , Triplet, dublet , quadruplet  ili  korektor odgovarajuci u paketu  .
Nasao sam jako lep koji mi odgovara TS-Optics 70 mm f / 6.78 ED 4-element , Tj ED sa ugradjenim korektorom .
To je oko 500e , bez nemackog PDVa , bez postarine, bez nase carine , a to ce izaci 1000e dok mi dodje u ruke .

Pa ako ima neko neki predlog , reshenje , ili teleskop ja sam ostavio ovde da znate da sam na trzistu .
Kontakt ovde ili dedskin@gmail ako ne odgovaram ovde .
Nasao sam i SVBONY 80 ED  za 300$ , to je odlicno isto , ali nema korektor . ISto samo osnovica , da znate moj budzet i otprilike sta mi treba .
Takodje prodajem stari Newton 114/500 F4, ima brda opreme  sve doradjivano sredjivano ako nekog interesuje .
Postavljen je za Astrofotografiju , da fokus moze da se dohvati i da kamera moze da se monitra .
Ima RA motor hand kontroler  , i jos svasta , skupih okulara i tako to sve sto ide vise ni sam ne znam sta sve imam .

Dobar je za pocetnika jer je jeftino , a da se ne lazem to je samo za pocetnika, mi iskusni znamo sta je i kako je .

Dobra stvar kod njega je F4 svetlosna moc, za one koji ne znaju F-broj je mama , i nebitno na cemu je F je F , tako da to je jedan od najbrzih teleskopa , i odlican je za astro fotografiju , ako se uzme korektor , i ko je voljan da to vuce sa sobom , ja nisam . Hocu nesto manje .

Ajd usput da stavim sliku PinWheel Galaksije , od sinoc , ekspozicija 3minuta , 10 slika stack ,  slikano 300mm Minolta objektivom .
Kao dokaz , da za dobrog shvalera nema ruzne zene :)
114mm F4 Newton koji je na prodaju  moze bolje od ovoga , 8x za isto vreme , ko je voljan da podnosi njegovu velicinu . Ja ne mogu , radije vucem samo foto aparat . I ajd manji APO .
 
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 12, 2020, 11:56:08
Pa što da ne; mali apo nikad nije greška. Šta god da imaš u budućnosti apo ti ostaje za neke tako malo širokougaone kadrove - ili kad treba otići na more.
Zašto ne pogledaš ovaj? (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1151_TS-Optics-70-mm-F6-ED-Travel-Refractor-with-modern-2--RAP-Focuser.html) Sad je trenutno na nekoj akciji, ista apertura a sa korektorom ti je 100e jeftiniji od gorenavedenog + brži za malo.
BtW Skywatcher ED80 već ima kultni status među malim apo refraktorima samo što za njega u startu treba planirati flattener/reducer pa cifra više nije tako povoljna. E da; radiš povrat poreza iz DE pa onda plaćaš našim haračlijama carinu i PDV tako da nije baš da će 1000 da izađe  ;)
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 12, 2020, 10:20:28
I taj sam gledao , i taj mi je dobar nego nema korektor , nije mi zbog sferne aberacije i kome nego sto osvetljava nekih 40mm , mozda i 50mm
A slikam na DSLR sa 25mm dijagonalom , znaci kad slikam sa njim , efektivno kropujem sliku , i onda to nije F6 , nego sta znam F8.
Optika je napregnutija jer se koristi od 70mm 35mm, pola , jer se koristi pola izlaznog svetla .

Zbog toga .
Al izgleda ni od toga nece biti nista jer nemam mount kako bog zapoveda , a mount je skuplji od malog apoa .
Tako da mozda mi prvo treba mount , tipa SW Eq3-2 Goto.
Tako nesto , a onda kad budem imao kesa  uzeti taj mali apo .
Tako bi verujem trebalo al ajd videcemo ako se nesto pojavi , i sta se pojavi .
Ako nesto ima javi .
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 12, 2020, 11:05:24
: dedskin114500   12, 2020, 10:20:28 I taj sam gledao , i taj mi je dobar nego nema korektor , nije mi zbog sferne aberacije i kome nego sto osvetljava nekih 40mm , mozda i 50mm
A slikam na DSLR sa 25mm dijagonalom , znaci kad slikam sa njim , efektivno kropujem sliku , i onda to nije F6 , nego sta znam F8.
Optika je napregnutija jer se koristi od 70mm 35mm, pola , jer se koristi pola izlaznog svetla .

Zbog toga .
Al izgleda ni od toga nece biti nista jer nemam mount kako bog zapoveda , a mount je skuplji od malog apoa .
Tako da mozda mi prvo treba mount , tipa SW Eq3-2 Goto.
Tako nesto , a onda kad budem imao kesa  uzeti taj mali apo .
Tako bi verujem trebalo al ajd videcemo ako se nesto pojavi , i sta se pojavi .
Ako nesto ima javi .

Uh, nesto ti matematika nije dobra.

Prvo, taj teleskop sto je Yagodinac linkovao je dobar mali ED dublet za putovanja i verovatno nije preterano dobar za astro fotografiju - ne zbog "kome" i "sferne aberacije" - gotovo je sigurno da ni jedno ni drugo nećeš videti na takvom teleskopu - problem je zbog tipa stakla koje je korišteno u tom ED dubletu. Takav teleskop nije skroz "bezbojan". Dovoljno je apohromat za vizuelno ali ne i za foto - zvezde će imati plavi/purpurni halo ako slikaš sa DSLR aparatom (sa mono + filteri bi možda i mogao fokusom da regulišeš plavi kanal).

Vidi screen shot u attachment-u za primer kako izgledaju zvezde sa ovim teleskopom.

Drugo - ima sasvim fin korektor koji može da se koristi sa tim teleskop-om:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5965_TS-Optics-REFRACTOR-0-79x-2--ED-Reducer-Corrector-fuer-APO-und-ED.html

Treće, nemoj da razmišljaš o "krop faktoru". To je pogrešno razmišljanje u astrofotografiji. Razmišljaj o dve bitne stvari - prvo je Field Of View - koji deo neba ćeš snimiti senzorom. Zavisi od veličine senzora i fokalne dužine telekopa.

Otiđi na ovaj sajt, i isprobaj različite teleskope (fokalne dužine) sa svojim foto aparatom da dobiješ ideju koji FOV dobijaš:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

I druga bitna stvar koja ti treba je rezolucija snimanja - broj ark sekundi po pikselu.

To što teleskop osvetljava 40 ili 50mm to je OK, al nema ama baš nikakve veze sa time koji ćeš ti senzor koristiti i sigurno ne utiče na "brzinu" teleskopa.

: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 12, 2020, 11:06:16
Ne, ne, ne...  ;D
Osvetljava on ceo APSC senzor (nemaš valjda FF?), nije to problem, nego je njegova cena sa dodatnim korektorom i dalje za jednu stoju jeftinija od ovog što si ti naveo, pošto je na akciji. I nema tu nikakvog kropovanja niti napregnute optike (ovih pola stopa je suštinski mala razlika), koristiš celo vidno polje, a što se tiče f-odnosa, on se takođe ne menja sa kropovanjem. Dakle f6 je f6 i na Hablu i na dvogledu, i na teleobjektivu; daće uvek jednako osvetljenu sliku samo će se "uvećanje" tj žižna daljina razlikovati. Primera radi, na 30sec ekspozicije će nebo noću biti jednako osvetljeno bilo da koristiš kit 18-55 ili 200/1200 reflektor - to je upravo poenta f-odnosa u fotografiji, da možeš na osnovu toga univerzalno da preračunavaš potrebno vreme eksponiranja na različitim fotografskim sistemima.
Npr čuveno staro fotografsko pravilo ako ti ne radi svetlomer (ili ga nemaš, kao na starim aparatima): u podne, sa filmom ASA/ISO 200 na blendi f16 stavljaš brzinu šatera onoliko koliko ti je brzina filma, u ovom slučaju 1/200. I nema šanse da pogrešiš, eto koliko je f-odnos koristan.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 12, 2020, 11:18:06
Vlaiv, odakle ti ta fotka? Ne mogu sad da nađem nijedan primer sa ovim teleskopom, ali to je čist horor, nemoguće je sa ED staklom napraviti onoliku hromatsku aberaciju - možda jedino ako bi se namerno promašio fokus. Pre će biti da je snimljeno nekim ahromatom. Evo recimo SW ED 80 isto je dublet, malo sporiji ali beznačajno (f7, dakle za trećinu stopa) a ponaša se beskonačno bolje. Još nešto, ako postavljač teme stavi reducer - smanjiće mu se i hromatska aberacija.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 12, 2020, 11:36:30
: Yagodinac   12, 2020, 11:18:06 Vlaiv, odakle ti ta fotka? Ne mogu sad da nađem nijedan primer sa ovim teleskopom, ali to je čist horor, nemoguće je sa ED staklom napraviti onoliku hromatsku aberaciju - možda jedino ako bi se namerno promašio fokus. Pre će biti da je snimljeno nekim ahromatom. Evo recimo SW ED 80 isto je dublet, malo sporiji ali beznačajno (f7, dakle za trećinu stopa) a ponaša se beskonačno bolje. Još nešto, ako postavljač teme stavi reducer - smanjiće mu se i hromatska aberacija.

Otišao časkom na astrobin i uradio pretragu za taj 70mm model.

recimo: https://www.astrobin.com/gear/11306/ts-in-ed-70420/

Vodi samo računa da to nije photoline model.

Vidi, nije on džaba 260e bez poreza. To je mali teleskop za putovanja - widefield - uglavnom vizuelno. Verovatno je staklo korišteno neki FK-61 ili tako nešto.

Ko želi photo teleskop u tom formatu - ima, naravno, al je skuplji za 200e. Isto ED dublet ali sa FPL-53 staklom - photoline model:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p8866_TS-Optics-Doublet-SD-APO-70mm-f-6---FPL-53---Lanthan-Objektiv.html: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 12:37:47
 Jeste Global , znam ja to sto ti govoris , Dublet ED  nije pravi APO FPL 51 ili 53 ili jace .
Daleko od toga da on nema Chromatsku aberaciju , ima .

 To je 250e , i za te pare gledao sam kako izgleda , ekstra izgleda . Jedva da se vidi aberacija  ali se vidi i tu je . Nema veze boze moj prodacemo kasnije uzet nesto jace , ako uopste bude bilo potrebe .

Ja sam opet misljenja da je ta aberacija skromna  i podnoshljiva , zvezde su vece tu nema sta  jer je Arijev disk ili kako se vec kaze  zbog disperzije veci ,  i naravno AStrografi su ograniceni minimalnim arijevim diskom sto kod ovog nije slucaj pa ne moze biti Astrograf , tehnicki , al nema veze opusteno , necemo nikom reci :)
Yagodinac , ima napregnute optike sta ti je . Pa kombo ovog ED  70mm i APSC senzora , bez focal reducera , to je pola teleskopa . To je vrlo jednostavno izlazna pupila da tako kazemo je duplo veca od senzora ,to je isto kao da neko stavi izlaznu pupilu na telescopu 14mm , umesto 7, rasipanje a nema se za rasipanje :)

Na tom mislim , ako imam 70mm objektiva , koristio bi 60mm ako moze , nekad treba kropovati nesto , tj cesto ali rucno cu to , nemoj da mi sece on kako oce , ili da kupim full frame,  za te pare koliko kosta reduktor , pa moze covek kupiti Canon 5D mark 1 , i onda ne mora reduktor , a mozda ni korektor zavisi kako covek uzme, ne mora . Al ja bi voleo :)
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 12:44:29
NAspram ovog sto mogu sad , mnogo bi lepse bio taj ED 70 osnovni on je nekih 360e , ima i kod nas , isti takav je onaj ED72 SW , ili u becu isto ima oko 300 , sve su to isti ti osnovni .
Obrni okreni od ovoga su bolji, Al ovu minoltu pleni jednostavnost . Na dugme fokusira samo okrenes do kraja gotovo , ako zalepis zavrsio si sa fokusom za vjeka .
Znaci ubodi i slikaj fazon :)

ili evo Global reci ti kako i sta , sitacija EQ2/3 motorizovan , imam gajder nemam kameru , imam teleskop al jaka mu je koma pa sam na DSLR 300mm .
I sad sta uciniti , najbolje naravno za 1000e uzeti cestiti montazu i neki osnovni teleskop , pa makar i ahromat , cenim bice bolje nego ova minolta , ili bar jednako al ce raditi bolje , sa tim da je ovaminolta jako dobro korektovana za comu , nema comu uopste , bar ne na APSC, Na full frame bi imala verovatno .
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 13, 2020, 10:55:13
@Vlaiv: vidi stvarno nema FPL51, 53... A lepo tamo piše: "2-element ED lens with special glass from Ohara (Japan) as ED element" i ja pomislio super, biće to u redu. Zamalo da čoveku preporučim nešto što nikad ne bih ni sam kupio. Otišao na astrobin i pogledao, ima i boljih i gorih fotki ali je činjenica da teleskop nema baš neku vrhunsku korekciju boja. U prevodu to bi moglo da posluži ali bi skidanje boja postalo standardna rutina u obradi.

@dedskin: ne brini oko exit pupil, to ti je termin bitan samo za vizuelno, u fotografiji postoji samo ima vinjetiranja/nema vinjetiranja. Definitivno ne moraš ništa da kropuješ, a ako hoćeš - možeš, ali to je drugo pitanje. Koristan je i pojam koliko je korigovano polje u mm (sa flattener-om) i koliko je iluminirano polje (ovo drugo je baš ono što te interesuje) a za vinjetiranje snimi se flet i oduzme u obradi i nema vinjetiranja. Npr postoje teleskopi korigovani čak i za srednji format... Zato je krop senzor idealan za astrofotografiju, uglavnom on prolazi na svemu (osim na refraktorima iz Lidla); na FF ima nekih prednosti oko dinamike ali ujedno se i broj teleskopa koji su korigovani za FF drastično smanjuje a cene rastu.

: dedskin114500   13, 2020, 12:44:29 ...sa tim da je ovaminolta jako dobro korektovana za comu , nema comu uopste , bar ne na APSC, Na full frame bi imala verovatno .

Pa normalno, kad koristiš najbolji deo te minolte, tj centralni deo  ;D
Koma se uglavnom ne javlja kod objektiva, tj javlja se ali tek kad se (loši) objektivi koriste širom otvoreni. Primer je stari Canon 28 1.8 širom otvoren, ili recimo Sigma 30 1.4. Objektivi imaju trista drugih izobličenja, ali to je druga (tužna) priča...
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 13, 2020, 01:03:13
@dedskin114500

Ja mislim da taj teleskop za 250e vredi svaku paru. Može da se koristi i za astrofotografiju, samo treba biti svestan njegovih ograničenja.

Ako čovek ne želi da ima takva ograničenja - onda mora da plati više.

Yagodinac ti je napisao što se tiče izlazne pupile, al evo i ja da probam da objasnim o čemu se radi, jer si pomešao dve stvari.

Izlazna pupila postoji kod kombinacije teleskop + okular zato što takav optički sistem proizvodi kolimiran snop svetla. Svetlo koje izlazi iz okulara nije fokusirano nego su zraci paralelni.

Evo dijagrama:

(https://cnx.org/resources/be3ed6ea8bef21f31b85c2c7ed38d92e83765e96/PG11C3_037.png)

Zrak svetlosti možeš "stopovati" samo kada je "raširen". Ne možeš ga stopovati kada je sabijen u jednu tačku. Senzor kamera se nalazi u fokusu (prime fokus) i tamo su zraci svetlosti sažeti u jednu tačku. Tamo više nema stopovanja.

(http://www.televue.com/images/Optics_Imaging/Imaging_PrimeFocus.gif)

Jedino što se dešava kada je senzor manji jeste da ostaneš bez parčeta neba - što je zvezda "dalje" od optičke ose (ugao) to je zvezda dalje od centra slike - ide prema ivici/ćošku. One zvezde koje su suviše daleko od optičke ose (veliki ugao u odnosu gde je teleskop usmeren) - one završe van senzora.

Osvetljeno i korigovano polje samo govori koliko parče neba možeš da snimaš u istom trenutku ako imaš dovoljno velik senzor.

Ovo je bitnija stavka za "brzinu" teleskopa nego što je F/broj, ali da sad ne ulazimo u te detalje.

Ako nemaš dovoljno keša i hoćeš da uzmeš dobar teleskop za snimanje. Evo rešenja:

http://www.teleskop.rs/teleskop/newton-ota/130650-sa-110-mikrofokuserom

Za ovaj teleskop koji si imao - 114 F/4.4 - nema Coma korektora (što je šteta po mom mišljenju) jer je fokuser 1.25". Ovaj drugi - 130PDS je pravljen za fotografisanje. Ima nisko profilni 2" fokuser i možeš ga koristiti sa koma korektorom.

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p486_Baader-2--Newtonian-Coma-Corrector-MPCC-Mark-III---from-f-3-5-to-f-6.html

Sve u svemu, te dve stvari će te zajedno izaći oko 450e - što je jeftinije nego gore pomenuti TS ED70mm + korektor za njega, a imaćeš teleskop od 5" koji skuplja mnogo više svetlosti od 70mm i neće imati nikakvih problema sa naduvanim zvezdama.

Za kraj, mislim da je najpametnije da prvo uzmeš ozbiljnu montažu ukoliko ozbiljno želiš da se baviš astrofotografijom.

Koji ti je budžet za to? Po meni, ne vredi ići sa Eq3 klasom montaže osim ako ti je najbitnija stavka portabilnost. Razlika u ceni EQ5 goto verzije u odnosu na Eq3 goto verziju je minimalna što se tiče novaca a Eq5 montaža je bolja.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 01:42:43
@Global  Nisam nista pomesao ,

Ajmo to staviti u primer da to bude jasno   , 2 teleskopa jedan ima vecu izlaznu zraku od senzora drugi ima tacno koliko treba .

Sistem 1) 100mm F10  sa izlaznom zrakom od 50mm   , ima dijagonalu FOV od 2,5 stepeni , senzor lovi 1,65 stepeni

Sistem 2 ) 100mm F15 sa izlaznom zrakom od 50mm , reduktovanom na F10 i na  25mm-30mm ,  lovi tacno 1,6 stepeni  pokriva ceo senzor dobija identicnu sliku ,

Da li ce ove dve slike biti identicnog kvaliteta  jer su istog ugla gledanja , isti FOV ?

: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 02:03:05
Evo ovde ima slican test , jedan objektiv namenjen full fram-u sa izlaznom zrakom odgovarajucom za taj senzor, sta bude kad se stavi na manji senzor nego za sta je namenjena .
Vidan pad kvaliteta slike https://youtu.be/W0G28qggxYM?t=226
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 13, 2020, 03:02:53
: dedskin114500   13, 2020, 02:03:05 Evo ovde ima slican test , jedan objektiv namenjen full fram-u sa izlaznom zrakom odgovarajucom za taj senzor, sta bude kad se stavi na manji senzor nego za sta je namenjena .
Vidan pad kvaliteta slike https://youtu.be/W0G28qggxYM?t=226

Tu se ne priča o izlaznom zraku nego o drugoj bitnoj stavci koju sam gore pomenu - a to je rezolucija snimanja odnosno veličina piksela u odnosu na fokalnu dužinu teleskopa koji se koristi.

To opet nema veze sa teleskopima. Većina teleskopa je limitirana difrakcijom. Ono što je problem objektiva - kod teleskopa ne postoji. Teleskopi su korigovani na beskonačan fokus. Objektivi moraju biti korigovani na čitav spektar fokus pozicija. Blizina objekta koji se snima proizvodi sfernu aberaciju na talasnom frontu. Ako je objekat u beskonačnosti - sferna aberacija na talasnom frontu je 0. Ako je objekat blizu - ona nije zanemarljiva. Dobar objektiv mora da podnese oba slučaja. Teleskop samo jedan - a to je objekti u beskonačnosti.

Kod većine teleskopa, budući da su limitirani difrakcijom, normalne veličine piksela, bez obzira na veličinu senzora - daju rezoluciju na kojoj se neće videti blur od same optike. Za to je potrebno dodati barlow sočiva i napraviti stvarno veliku fokalnu dužinu.

Astrofotografi koji snimaju planete - gađaju tu takozvanu kritičnu fokalnu dužinu - najveće uvećanje bez zamućenja zbog optike.

Kod astrofotografije duge ekspozicije veći problem predstavlja atmosfera i greška praćenja/vođenja. To je ono što limitira snimak a ne oštrina optike teleskopa.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 06:52:51
@Global Moguce je da gresim ja ne znam . Znam da sam koristeci do sad Crop senzor na Full frame objektivima primecivao taj disparitet .
I isto sam na ovaj moj teleskop stavljao lecu od 60mm Ahromata F10 , i to radi kao Reduktor zizne daljine , i stvarno brze slika i osvetljenije , a covek bi mislio dodao se jos jedan element mora biti losije , a nije , ne da nije losije nego slika sipravljenija i svetlija .
Bukvalno radi kao korektor , samo se stavi leca od refraktora ili dvogleda i tako mi se svidja, jedino sto ne mogu tu lecu da montiram , sira je od Fokusera , jedino da je zalepim iznutra ali onda fokus ne moze da se izvuce dotle .

Inace bi je ostavio unutra , toliko je dobro , a DIY.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 08:04:38
Nasao sam ovaj , u HR , covek trazi 8000Kn , to je nekih 1000e , ja mu kazem odgovara mi al za te pare mogu slicno ako ne i isto novo uzeti .
Link je sa drugog foruma ali forum je zatvoren , ne znam koja bi bila realna cena ovoga , ima 5 godina bar je staro
http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=11683.0
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Danijel 13, 2020, 10:30:24
To je prastari post sa starog foruma. Novi forum ti je ovdje pa prati (https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?board=24.0) što se tu nudi. Gledaj postove koji nisu zaključani, ti su friški. ;)
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 14, 2020, 06:04:13
@Danijel Hvala bro

Pregledao sam nasao sam I optron EQ45 za 700e sto je ok cena za polovno jer je novo oko 2000e , par drugih montaza al su prodate .

Nesto sam pretrazivao i nasao sam Sky Watcher Star Adventurer glavu , to je oko 300e novo , znam da sam ranije to video reko super , i onda ovaj kaze na REview video ali ne moze Guiding , i tu sam odustao od tih , medjutim izgleda je to bilo pogresno,  ipak tu moze guiding .

Sad proveravam kvalitetu izrade , i vazem , sta raditi uzeti SW SA za 300e , i neki ED refraktor u budzetu za 300-400e , ili sve spucati u montazu tipa Ioptron45 , pa bi tu imao GoTO mogucnost i vecu nosivost , ali i  tezi komplikovaniji setup sto se moze jako negativno odraziti na lakocu koristenja .

Praticu malo sta izlazi , sta se nudi , ali trenutno naginjem SW SA glava , i omanji ED 70-80mm, ili cak samo glava pa kad prodam moj teleskop da uzmem APo Triplet , ili ako bude neko ponudio polovan za razumnu cenu do 60% od cene  novog , ili malo jace u zavisnosti od opreme .
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 14, 2020, 06:43:08
Star Adventurer ima vođenje ali samo u RA.

To nije klasičan motorizovani mount - to je samo takozvani "tracker" - što znači da nema goto i ima motor za RA osu.

Činjenica je da je RA osa zbog periodične greške veći problem od DEC ose i da je tu vođenje korisnije ali treba imati na umu da će dužina ekspozicije i sa vođenjem biti ograničena - koliko je dobro glava useverena.

: dedskin114500   14, 2020, 06:04:13 Pregledao sam nasao sam I optron EQ45 za 700e sto je ok cena za polovno jer je novo oko 2000e , par drugih montaza al su prodate .

Ne verujem da ćeš naći u prodaji iOptron iEQ45 (bilo koju varijantu - bilo običnu ili pro) jer se ta montaža više ne proizvodi.

Ako misliš na iOptron GEM45 za 2000e, moram da ti skrenem pažnju da nisu u pitanju iste montaže.

U svakom slučaju, ukoliko je očuvana i u dobrom stanju, mislim da vredi 700e za iEQ45.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 14, 2020, 09:27:55
@vlaiv

ioptron ieq45 pro tako se zove , na onom linku ima ako ja nisam opet gledao neke stare oglase .
Al ne znam , ko ce to vuci , sastavljati . Voleo bi ja to ekstra na stubu u dvoristu , tu bi bilo full on .

A ova SW SA , znam da je to samo RA , i nema GO TO , sto nije bonus ,ali cena je skroz ok , gledao sam slike ljudi izvlace po 4 minuta na objektivima ili malim teleskopima . Sto je moj setup ulgavnom.

A nesto sam danas u fazonu , zasto ne Minolta 100-300mm APO , to mu dodje ekvivalent nekih 400mm na APSC  i to je F5,6 , znaci fin mali teleskop sa korektorima i sve , za 100$ iz Japana direkt ,
I pazi ovo , ima STOCK SKY GLOW filter :)
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 14, 2020, 10:24:45
Ja, kad god se u nešto ne razumem, pratim šta drugi (iskusniji) rade. Pitam, nije sramota pitati - sramota je pogrešiti, kad ne pitam redovno pogrešim. A oni u Srbiji skoro svi do jednoga za astrofotografiju koriste Skywatcher/Synta montaže, od EQ3 preko HEQ5 do EQ6 i EQ8. Objašnjenje: imaš koga da pitaš za savet, imaš preko Lajoša delove (nedajbože ako zatreba), odnos uloženo/dobijeno već dvadeset godina u astrofotografiji je kod ovih montaža najbolji, imaš praktično najveći pool dodataka za sve moguće i nemoguće astrofoto zadatke kad su ove montaže u pitanju, itd, itd. Dovoljno je reći - EQ5/6 je svetski standard za prosečnog amatera.
To je kao kad ti neko nudi da kupiš golfa ili fijata za koga delovi postoje na trafici a ti kažeš "neka hvala, ja ću ipak da kupim rover, ševrolet, oldsmobil; to su bolji automobili. Pa možda jesu bili bolji, ali nađi sad u Beogradu poluosovinu za ševrolet impalu...

Msm, ovo je stvar za veliku diskusiju. Ne misle svi isto kao ja i ja to poštujem. Neki ljudi uživaju kad nešto ne radi, naprosto je sklapanje cele te skalamerije izazov za nekog polumajstora, ali ja to ne gledam tako. Meni je svaki neuspeh kataklizma, kad nešto ne radi obično to znači da pakujem pinkle i idem kući. Umem da zamenim gumu na autu, nisam baš toliki duduk, ali ne volim takve situacije i zato gledam da biram opremu koja je najpouzdanija i koja generalno donosi najmanje problema. Ako nešto zvrkne u kontroleru nije problem da otvorim i zalemim, ali se u šeme generalno ne razumem.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 14, 2020, 11:18:50
@Yagodinac Pa to , zato i pitam , iznosim sta sam nasao . Razumem ja da je Ioptron ieq45 , SW EQ5 i slichni neki standard , al ja sad da odem u shop , ne bi imao ni za jednu tu novu montazu , mislim bar .

Tu mi je budzet oko 700e pa se uklapam sta moze . Ako je nesto bas dobro ,moze i vise.

Svakako predlozi pozeljni , video sam taj minolta APO 300mm , on je 100$ ako bi montaza otisla skuplje i ne bude bilo za teleskop, moze se i tako .

Evo snimak sa te Minolta , boga mi lepo to izgleda , a ima i raspon lep , https://www.youtube.com/watch?v=C7n2mfGwNqA
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 15, 2020, 10:23:57
Ovako, sve pare koje imaš (uzmeš prodaš kola, digneš kredit, zadužiš se kod zelenaša, nebitno) staviš na gomilu, svejedno koliko; i onda 80-90% daš za montažu - nebitno koju - najskuplju. Ostatak ide za teleskop/optiku a fotoaparat, laptop i akumulator valjda imaš od ranije. To je ako hoćeš najbolje astrofotografrske rezultate za uloženi novac, u suprotnom truba. Imaćeš slabije rezultate (a mi ćemo te ovde verovatno zezati  ;D).
Sa Star Adventurer, Minoltom i slično imaćeš realno veoma ograničene rezultate, to su male aperture i kratke ekspozicije za DSO ali ako za to imaš pare - što da ne. Nemoj samo da sprcaš sve pare na neki teleobjektiv koji ćeš da prevaziđeš za dva meseca, i onda ništa nisi uradio. Teleobjektivi su samo pomoćno sredstvo, glavni instrument je teleskop.
Ja bih lično, da sam na tvom mestu, uzeo ovu montažu. (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10510_Skywatcher-EQM-35-Pro-SynScan-GoTo-mount---Photo-Travelmount.html) Teleskop je nebitan, najbolji teleskop bez montaže ne vredi ništa. I obrnuto, najgora taraba od teleobjektiva sa dobrom montažom naprosto tek onda pokaže šta uopšte može. Znači za prvo vreme taj teleskop, Sony i Minolta, pa lagano vežbanje i razmišljanje o teleskopu.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 16, 2020, 09:51:29
@Yagodinac

Ne mogu nigde da nadjem neko poredjenje , tipa F6 teleskop VS F6 objektiv , za slikanje dal tu ima razlike , ako bi predpostavili da je velicina objektiva ista .
Ako treba konkretno , recimo Wiliam Optics Space Cat , negde oko 50-60mm F5-F6 , nisam siguran,  i recimo Sigma/Minolta/Canon F6 300-400mm.

Dal tu ima , i kakve razlike , naravno teleskop bi bio instrument i za posmatranje .
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 17, 2020, 07:50:34
Ima razlike. Teleobjektiv je skuplji, nekad upola, nekad i deset puta  ;D
U suštini f6 teleobjektive niko (ozbiljan) ne proizvodi, ptičari se kunu u Canon 400 5.6L koji je, iako najsporiji prajm; optički i svakako gledano odličan a za ono što nudi se smatra bagatelom. Drugo je pitanje da li se isplati imati njega ili neki drugi 70mm apo. Od prajmova imaš i druge fiksne 300, 400, imaš ih u f4.0 verzijama ali su skuplji. Možda najbolji odnos uloženo/dobijeno daje C200 2.8L - i on ima aperturu 70mm, premda ga ljudi češće koriste na f4 gde je brutalan, imaju Kragujevčani, kačili ovde slike. Mislim da ti treba i jedno i drugo; teleskop kao glavni instrument a teleobjektiv za nekih okvirno 200mm kao širokougaoni instrument. Pritom bi idealno bilo da objektiv u konstrukciji ima i UD; ED elemente (svi C L-ovi imaju, za Sigme i Minolte ne znam, treba guglati; mada su po svemu, a i ceni, ispod L-ova) jer je to neka vrsta pandana APO konstrukciji kod teleskopa. Takođe svi novi objektivi imaju i asferične elemente, to se podrazumeva da bi polje bilo ravno između ostalog; ako imaš neki stari objektiv u ponudi pogledaj da li ima to; ako nema - ličiće na Heliosov vrtlog. (https://www.google.com/search?q=helios+swirly+bokeh&tbm=isch&ved=2ahUKEwjx-7Df4e7oAhWVkKQKHfFpB50Q2-cCegQIABAA&oq=helios+swi&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIABATMggIABAIEB4QEzIICAAQCBAeEBMyCAgAEAgQHhATMggIABAIEB4QEzoCCAA6BAgAEB46CAgAEAUQHhATUNC5AVjowAFg7tUBaABwAHgAgAFiiAGWApIBATOYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZw&sclient=img&ei=WUOZXrHrHZWhkgXx053oCQ&bih=789&biw=1600&client=firefox-b) E sad, zum objektivi su malo nezgodni jer su najčešće optički nešto slabiji i hoće zum u toku snimanja da im se pomera, ali su fotografski korisniji od fiksnih. Ne znam, nisam pametan... Treba imati i teleskop i teleobjektiv.

Edit: a da probaš katadioptričke objektive? Minolta je imala neko autofokusno čudo, doduše više ima Rolsrojseva u Srbiji nego tih objektiva, ali možda bude i nešto dobro natrčalo? Ja to jedino ne bih uzimao bez probe, tipa da mi šalje AE, jer ako jednom čajniz baci paket i stakla se decentriraju - niko to više u vidljivom univerzumu ne može lepo da kolimira. Ili možda može, ali uz cenu otvaranja i prčkanja, pa da li uopšte može (ja imam neki kung-fu dvogled kome se prizme NE KOLIMIRAJU, zalepljene su, dabogda proizvođača zbog toga odneo virus) itd.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 02, 2020, 11:18:34
@Yagodinac
Bas tako pobratime , bas tako .
 
Nesto sam proveravao Dinamicki opseg na mom sony alpha 55 ,  i po DXO nekih 12.7 Ev opsega , a Canon koga sam hteo uzeti full farme 6D , nema ni toliko 12.3 Ev .

Koliko je EV , tj Dinamicki opseg uopste bitan kod astrofoto ?
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: vlaiv 03, 2020, 12:00:46
: dedskin114500   02, 2020, 11:18:34 Koliko je EV , tj Dinamicki opseg uopste bitan kod astrofoto ?

Ni najmanje.

Svaki put kada dodas jos jedan frejm u stek - povećavaš dinamički opseg snimka.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 03, 2020, 01:10:27
I ja mislim tako. Ako složiš 50x30sec recimo, onda ti dinamički raspon bude, aj_sad da lupim, 34 stopa sa 6D ili 35 sa alfom. U praksi nebitno, ja sam dugo vremena fotografisao sa 20D a ljudi i dan-danas fotografišu tim prepotopskim čudima. Fotke ko fotke, najviše zavise od montaže i teleskopa, zatim od tamnog neba i atmosfere, od obrade i iskustva onog ko to radi, pa tek na kraju od tipa fotoaparata. Jedino je bitno da softver (DSS; Iris...) ima podršku za tu alfu i zabava može da počne.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 05, 2020, 10:19:17
Ajd da dodam slike Teleskopa na prodaju  , uslikao sam za coveka koji je izgleda resio da uzme . Al nije to 100% , mozda i nece uzeti  a meni je bitno da do 15. to resim  jer sam mislio do tad da uzmem  montazu .
Ajd da mu rezervisem do cetvrtka . 

Coveku sam rekao 150e teleskop ,od opreme kako je i dosao plus jos ponesto ,  a 200 sa motorom  ili ako hoce sve  300.
-Motor je 11000 u TS , ja sam zaokruzio na otprilike 60% cenu.
Ima 3 dodatna okulara i 3 njegova ,
Kelner 10 i 20 i barlow x2 ( obicni) nisam ga nasao pa nije na slici , mora biti negde .
Dodatni 6mm Gold line Lacerta , Orion 30mm ,  i jedan Svbony 4mm , oni su plosl tipa .
Celestron Osvetljeni trazilac 9x50 , samo nema lampicu .
Okulari i trazilac 100
motor 50
Teleskop i nosac i okulari 150 
Moze neki popust forumasima .
Slike https://drive.google.com/open?id=1_knnw27a52J___QP5bvInUR9ZCQv-Qe4
(aparat nije na prodaju sa njim cisto pokazujem dasku koju sa uradio kao dovetail bar , da se stavi fotoaparat na mount , meni ne treba vise )


Eto ako ne ode za par dana , onda nije otislo , a ako ode ja cu dodati da je otislo i sta je otislo .
Jos trebam skinuti ovaj adapter sa fokusera , zalepio sam to sad je zapeklo , jos cu pokidati fokuser skidajuci .
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 07, 2020, 07:23:28
Otisao teleskop devojcici u BG , ja sam se trudio da objasnim koliko mogu ali tu ima gomila stvari , morace nauciti .
Verujem za pocetnicke potrebe da se nauci nebo i jos moze i malo astrofotografije .
 
Bas ne bi hteo da ostane u ormaru , neka im je sa srecom.

Tako da ostaje da ja uzimam Teleskop i Montazu  , montazu bi voleo EQ5 ali je 99 hiljada , au covece kako je sve skupo .
Niko se ne javlja da ima polovno . Verovatno cu uzeti onda Eq3 sa Sync Scan od Sky watchera .
Mada bi radije Explore Sceintific Exos 100 , ima Wi fi i sve sem polarnog trazioca , nosivost 7kg.

Za Eq3 Go go ne znam kolika je nosivost , verovatno oko 10kg, a kosta 150e vise , i nema wi fi .
Tj po Telescope service cenama , Exos100 je oko 400-500 evra a Eq3 go to oko 700e.
Taman za razliku mogao sam teleskop uzeti .
ali kad kod nas nema Exos100 .
A granice zatvorene .
Ne znam sta da radim.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 13, 2020, 10:00:43
Eto ga , narucio sam
 NEQ3 pro , i 130PDS F5 Newtna , vrlo lep teleskop , zgodan , Crayford 10/1 , 2 incha , skracena cevka .
 
Mogao sam da uzmem i veci , skroz veliki 200/1000 i EQ 5 ,  sa motorom .

ali sam razmisljao , chekaj stani , ko ce to vuci , ne moze ni da mi stane na terasu , necu da kupujem da mi stoji kao ukras 

PA sam se odlucio za GoTo  manji . Na kome ce najverovatnije da se vozi DSLR sa objektivom , ali da ne bude da sam bez teleskopa uzeo sam newtna tog ,  znam da mi je i moj  114/500 radio posao , problem je bio sa fokuserom znate kakvi su na jeftinim teleskopima , nisu bas za DSLR , i cevku sam morao skracivati sto mi je pravilo problem sa kolimacijom.
OVaj novi sve to ima reseno na visokom nivou , pa mislim da cu biti zadovoljan njime .
Nisam uspeo da uklopim Coma Corrector u cenu , ali posto sam na APSC senzoru , mozda to i nece biti preveliki problem za pocetak , videcemo.
Kad stigne , moracemo da prikazemo unboxing ovde :)
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 16, 2020, 04:50:43
Nikad kraja iznenadjenjima .
 
Jave mi iz prodavnice da nema nista od naruzbe , ako sam zainteresovan za NEQ5 pro  i 80ED da se javim , ja se javim reko zainteresovan .
 I tu se dogovorimo , al opet moram da chekam jer on ne moze bez teleskopa ni dana kaze, mora uzeti prvo Esprit 120 pa onda prodaje .
Sacekacu , nedelju tamo vamo ne menja mi nista , kad sam se vec toliko uvalio ...
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 03, 2020, 06:37:11
Dosao je
Skywatcher 80ED  sa 0,85X Field Flatnerom
i HEQ5 pro

Adapter T2 sony mi nije radio al upseo sam da postavim kameru . I da probam
https://drive.google.com/file/d/12MUwAVQEm7ObsToyPscg59aMR7H2JYAr/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1aq-g_vMkBfsDkhTOIX2SvxINd17ldt6I/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11j2dGmZYr3e7fgZgUxQmsRTzoB-cRJfv/view?usp=sharing

Nisam uspeo da Useverim kako treba , Nisam znao da treba da se podesava Vreme i datum i sve to , pa mi nije pratilo kako treba , valjda cu uspeti .

A probao sam da uslikam krov nocu , i radio sam par snimaka danju.

Bruka kvalitet slike .
Bas otkida , vredi FPL 53 i korektor boga mi :)

: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Yagodinac 03, 2020, 09:55:50
Sve najbolje sa novom opremom, znači ti si krivac što mesec dana kiše liju i što će još mesec dana još liti...  ;D
Menjam hobi, prelazim u tornado chasing.
: Re: Kupujem APO Refraktor prodajem Newton 114mm/F4 podesen za Fotografiju ima motor
: Dedskin 03, 2020, 11:54:44
@Yagodinac
E to , ima da lije 15 dana

Al nema veze ja opet sretan ko malo dete   ;D