ASTROFOTOGRAFIJA

Započeo vanillasky, Januar 25, 2005, 12:19:58 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 14 gostiju pregledaju ovu temu.

Yagodinac

Ma ne, ovo je sa EQ2. Nova montaža je samo nakratko probana pre neki dan.

spadej

nemoj ni da je koristis, ugasice HABL zbog tebe. :)
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Yagodinac

Ha, u saobraćajnoj dozvoli sad moram da menjam rubriku "masa vozila" zbog EQ6  ;D

CyberianIce

Evo jedne interesantne slike teritorije Velikog Medveda dok je bio u zenitu. Interesantne zato sto je slikano dosta primitivnom metodom, dosta primitivnom opremom, i obradjeno uz oskudno poznavanje obrade fotografije a ispalo je solidno. Cak se u jednom momentu nakon stakovanja moglo nazirati i jos nesto vise zvezda, i razdvojiti Mizar, ali je u globalu tada izgledalo losije.
Canon PowerShot A560 + CHDK
ISO Brzina: 200
Ekspozicija: 15 sec
RAW format CRW
Ostali podaci: Slikano sa foto stativa, iz mog dvorista, bez zuma uz prisustvo skoro punog meseca, 10 sekundi dilej. Substrakcija uradjena iz samo jednog linght i jednog dark frama, zatim prebaceno u 16-bit TIFF, pa u GIMP-u u 8-bitni, malo obradjene Curve i Levels. rezultat (klik na sliku za punu rezoluciju):
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Miro

Slažem se jako dobra slika uz ovu opremu i bez praćenja!
Vide se ipak pomaci zvjezda usljed expozicije od 15 sekundi bez praćenja.
Da li je ono svjetlosno onečišćenje u donjem dijelu fotke, vidi se dosta hot piksela?
To bi očistio sa par dark frame-ova.Odakle je slikano?

CyberianIce

Svetlosno oneciscenje, Mesec je tu blizu bio a i reflektor. Substrakovao sam hot pixele sa samo jednim dark frejmom u DeepSkyStacker-u, sto ocito nije bilo dovoljno. Slikano iz dvorsta kuce u Prigrevici, selo pored Apatina :D
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Danijel

Odlična fotka, to je otprilike onako kao vidimo prostim okom, vide se i Alkor i Mizar :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

CyberianIce

To je mnogo mnogo vise nego sto se moglo videti golim okom u trenutku fotografisanja. Rekoh, pun mesec, ulicna rasveta i jos i tanki oblaci.
Telescopius
AstroBin

gilecais

Evo opet slike Marsa od nocas 01.03.2010.Zna se vec radjeno kroz SCT Celestron 203 mm zize 2032 mm afokalnim metodom uz pomoc Barlowa 2x i okulara G.L.15 mm Kroz Canon A-560 Sa 6,6 x uvecanjem u fotoaparatu.Za sada toliko.Pozdrav od Gileta.

CyberianIce

Video klip ili sta? Ako je klip koja rezolucija i fps?
Telescopius
AstroBin

gilecais

Koja rezolucija vidi se na donjoj slici,znaci 640x480 u video modu.Koliko fremova?Svega 1199.Jesil sada zadovoljan? :)

Yagodinac

Gile, a kako bi bilo sa nekim manjim okularom, recimo 6-10mm sa tim istim barlowom? Onda bi Mars bio veći ali bi mogao da uzmeš duži klip i postigneš veću oštrinu, nezavisno od atmosfere; bez bilo kakvih optičkih ili digitalnih zumova.
Nemoj pogrešno da me shvatiš, Mars ti je zakon a SCT lepo kolimiran, vidi se  ;D

gilecais

Pozdrav Jagodinac.Obicno radim nesto manje serije od 3000 slicica posto Registax u XP-u prihvata najvise do 3000 slicica.Nocas jednostavno nisam bio u mogucnosti da tako radim,te su mi serije znatno krace od nekih 1000-1500 slicica.Nekih 30 min je bilo dosta dobro nebo.Taman kad sam se zaukao i sve sinkronizovao naisli su oblaci i eto tu je kraj slikanu.Sta da se radi.Covek se uvek nada boljem sutra i umre obicno cekajuci to sutra.Sve to zavisi od toga dali ima srece u zivotu ili ne.Kod mene je uglavnom ovodrugo jace pravilo.Pozdrav od Gileta.

Laci

Mars snimljen sinoć 01.03.2010. u mom dvorištu u Zrenjaninu. Veličina mu je 12". Snimljeno u vreme njegove kulminacije oko 21h kada je bio na visini 70 stepeni iznad horizonta. Vedro uz jaku mesečinu, seeing 3/5. Snimane video sekvence afokalnom metodom: teleskop GSO 150/750 + okular 6mm UWA + fotoaparat Sony DSC-H10.

Iznad polarne kape se prostire Mare Boreum. Iznad Boreum-a se pruža zatamnjena oblast Mare Acidalium i velika svetla oblast Tharsis. Gornja zatamnjena oblast predstavlja Mare Erythraeum. Svetla uska oblast između Acidalis-a i Erythraeum-a predstavlja oblast Chryse. Sam vrh slike čini oblast Australe.

Parametri fotoaparata:
Rezolucija: 640 X 480
Frame rate: 25fps
Objektiv: 6mm F/3.5 (fokus u beskonačno)
Zoom: 3X (optički)
Metering mode: Center
White Balance: Daylight.

Načinjeno ukupno 8 video sekvenci 640X480 sa ukupno 28675 kadrova.
Stekirano ukupno 320 uspešnih kadrova u Registax V5. Uvećanje originalne veličine na 2X i 4X urađeno u Registaxu sa uključenom drizzle funkcijom. Krop i legenda urađena u PhotoShop-u.

Teleskop sam zaklonio od jake Mesečeve svetlosti iza visoke tuje u dvorištu tokom snimanja.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

gilecais

Zdravo Laci.Svako sledece snimanje Marsa ti je bar za dve klase bolje i bolje.Steta da se Mars jako brzo smanjuje te se uskoro nece moci videti svi ti detalji.Samo tako nastavi dalje i nece biti brige oko lepih fotkica.Zoltan.