Wide field astrofotografija

Započeo Stojanov, Decembar 02, 2009, 12:08:03 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

Yagodinac

Citat: CyberianIce poslato Oktobar 25, 2019, 03:01:29 POSLE PODNEEOS 4000D je promasaj. Senzor losiji od onih iz 1300D a rezolucija jos veca i samim tim mnogo nezgodnija spravica.

Ček' bre, ta dva aparata imaju isti senzor (18mpx) koji danas nije vrhunski ali je svojevremeno ipak bio vrhunski (jedan stop iznad 40D i 50D). Možda si pomešao sa 1100D koji ima 12mpx.
Bilo kako bilo, i današnji kropovi su tu negde i svi se vrte oko možda jednog stopa dinamičkog opsega gore ili dole. Pravi korak napred je ipak FF  ;D

CyberianIce

Zapravo sam mislio na stare dvocifrene eose od 8-12MPx.

A 1300D vs 4000D: senzori jesu isti, ali nacin na koji 1300D procesira signal je drugaciji, kod 4000D su sve sto su mogli prebaciti u domen softvera, prebacili tamo, ukljucujuci filtriranje samog signala. Zato je tako jeftin. Za obicnu civilnu fotografiju su verovatno isti, i u skladu sa tim se advertajzuju, a kad ih gurnem do granica njihovih mogucnosti primecujem vecu kolicinu suma u senkama na 4000D. A postoji i mogucnost da je moj primerak malo defektan, dok se to ne dokaze dacu sebi slobodu da verujem da je 4000D korak u nazad za EOS familiju.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

@CyberianIce: mnogo su veće varijacije npr kod pojedinačnog senzora u zavisnosti od ambijentalne temperature. Najveći maler je što je svaki senzor leti na +30C naprosto krndelj kad treba fotografisati letnji Mlečni Put, a zimi kad nema ničeg na nebu - senzor ohlađen na -10C.

BtW, Mesec, avion i topola su prihvatili da poziraju:

Moon, Plane, Tree by Millan Milloradovic, on Flickr

Sinisa

150/750 EQ3

Luger

Citat: Yagodinac poslato Novembar 21, 2019, 05:55:11 POSLE PODNE@CyberianIce: mnogo su veće varijacije npr kod pojedinačnog senzora u zavisnosti od ambijentalne temperature. Najveći maler je što je svaki senzor leti na +30C naprosto krndelj kad treba fotografisati letnji Mlečni Put, a zimi kad nema ničeg na nebu - senzor ohlađen na -10C.

BtW, Mesec, avion i topola su prihvatili da poziraju:

Moon, Plane, Tree by Millan Milloradovic, on Flickr

Uh... prelijepo!

Yagodinac

Predrag

Yagodinac, ova je odlična. Ono baš svetla i jasna.

Sad sam se setio za par slika iz avgusta, ne sećam se da sam ih postavio ovde:

Zalazak Sunca by Predrag Agatonović, on Flickr

Zalazak Sunca by Predrag Agatonović, on Flickr

Ova poslednja je postavljena samo zbog boja koje ostaju nakon zalaska Sunca:

Petrovac by Predrag Agatonović, on Flickr
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Sinisa

Predobre fotografije!
Evo malo Oktobarskog mlecnog puta,jer ce nam uskoro nedostajati..  :'(
150/750 EQ3

Predrag

Detataljan Mlečni put. Odmah sam dole levo snimio Coathanger.  :)
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Yagodinac

Citat: Predrag poslato Decembar 05, 2019, 05:17:39 POSLE PODNEYagodinac, ova je odlična. Ono baš svetla i jasna.

Thnx  :)

Citat: Predrag poslato Decembar 08, 2019, 08:16:11 POSLE PODNEDetataljan Mlečni put. Odmah sam dole levo snimio Coathanger.  :)

Ima jedna interesantna fora sa Vešalicom: kad pustiš malo dužu ekspoziciju, recimo minut, zvezde ovog jata crtaju skoro pravilnu liniju. Čista slučajnost da su poređane skoro paralelno sa ekliptikom ali eto...

Yagodinac

Luger

Prelijepo izgleda i pored tolikog Lp.

Yagodinac

Yagodinac

Danijel

Multiplicirao se dolje na led. :)

Ljudi, divne su vam fotografije! 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT