• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Ma ne, ovo je sa EQ2. Nova montaža je samo nakratko probana pre neki dan.

spadej

nemoj ni da je koristis, ugasice HABL zbog tebe. :)

Yagodinac

Ha, u saobraćajnoj dozvoli sad moram da menjam rubriku "masa vozila" zbog EQ6  ;D

CyberianIce

Evo jedne interesantne slike teritorije Velikog Medveda dok je bio u zenitu. Interesantne zato sto je slikano dosta primitivnom metodom, dosta primitivnom opremom, i obradjeno uz oskudno poznavanje obrade fotografije a ispalo je solidno. Cak se u jednom momentu nakon stakovanja moglo nazirati i jos nesto vise zvezda, i razdvojiti Mizar, ali je u globalu tada izgledalo losije.
Canon PowerShot A560 + CHDK
ISO Brzina: 200
Ekspozicija: 15 sec
RAW format CRW
Ostali podaci: Slikano sa foto stativa, iz mog dvorista, bez zuma uz prisustvo skoro punog meseca, 10 sekundi dilej. Substrakcija uradjena iz samo jednog linght i jednog dark frama, zatim prebaceno u 16-bit TIFF, pa u GIMP-u u 8-bitni, malo obradjene Curve i Levels. rezultat (klik na sliku za punu rezoluciju):
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Miro

Slažem se jako dobra slika uz ovu opremu i bez praćenja!
Vide se ipak pomaci zvjezda usljed expozicije od 15 sekundi bez praćenja.
Da li je ono svjetlosno onečišćenje u donjem dijelu fotke, vidi se dosta hot piksela?
To bi očistio sa par dark frame-ova.Odakle je slikano?

CyberianIce

Svetlosno oneciscenje, Mesec je tu blizu bio a i reflektor. Substrakovao sam hot pixele sa samo jednim dark frejmom u DeepSkyStacker-u, sto ocito nije bilo dovoljno. Slikano iz dvorsta kuce u Prigrevici, selo pored Apatina :D
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Danijel

Odlična fotka, to je otprilike onako kao vidimo prostim okom, vide se i Alkor i Mizar :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

CyberianIce

To je mnogo mnogo vise nego sto se moglo videti golim okom u trenutku fotografisanja. Rekoh, pun mesec, ulicna rasveta i jos i tanki oblaci.
Telescopius
AstroBin

gilecais

Evo opet slike Marsa od nocas 01.03.2010.Zna se vec radjeno kroz SCT Celestron 203 mm zize 2032 mm afokalnim metodom uz pomoc Barlowa 2x i okulara G.L.15 mm Kroz Canon A-560 Sa 6,6 x uvecanjem u fotoaparatu.Za sada toliko.Pozdrav od Gileta.

CyberianIce

Video klip ili sta? Ako je klip koja rezolucija i fps?
Telescopius
AstroBin

gilecais

Koja rezolucija vidi se na donjoj slici,znaci 640x480 u video modu.Koliko fremova?Svega 1199.Jesil sada zadovoljan? :)

Yagodinac

Gile, a kako bi bilo sa nekim manjim okularom, recimo 6-10mm sa tim istim barlowom? Onda bi Mars bio veći ali bi mogao da uzmeš duži klip i postigneš veću oštrinu, nezavisno od atmosfere; bez bilo kakvih optičkih ili digitalnih zumova.
Nemoj pogrešno da me shvatiš, Mars ti je zakon a SCT lepo kolimiran, vidi se  ;D

gilecais

Pozdrav Jagodinac.Obicno radim nesto manje serije od 3000 slicica posto Registax u XP-u prihvata najvise do 3000 slicica.Nocas jednostavno nisam bio u mogucnosti da tako radim,te su mi serije znatno krace od nekih 1000-1500 slicica.Nekih 30 min je bilo dosta dobro nebo.Taman kad sam se zaukao i sve sinkronizovao naisli su oblaci i eto tu je kraj slikanu.Sta da se radi.Covek se uvek nada boljem sutra i umre obicno cekajuci to sutra.Sve to zavisi od toga dali ima srece u zivotu ili ne.Kod mene je uglavnom ovodrugo jace pravilo.Pozdrav od Gileta.

Laci

Mars snimljen sinoć 01.03.2010. u mom dvorištu u Zrenjaninu. Veličina mu je 12". Snimljeno u vreme njegove kulminacije oko 21h kada je bio na visini 70 stepeni iznad horizonta. Vedro uz jaku mesečinu, seeing 3/5. Snimane video sekvence afokalnom metodom: teleskop GSO 150/750 + okular 6mm UWA + fotoaparat Sony DSC-H10.

Iznad polarne kape se prostire Mare Boreum. Iznad Boreum-a se pruža zatamnjena oblast Mare Acidalium i velika svetla oblast Tharsis. Gornja zatamnjena oblast predstavlja Mare Erythraeum. Svetla uska oblast između Acidalis-a i Erythraeum-a predstavlja oblast Chryse. Sam vrh slike čini oblast Australe.

Parametri fotoaparata:
Rezolucija: 640 X 480
Frame rate: 25fps
Objektiv: 6mm F/3.5 (fokus u beskonačno)
Zoom: 3X (optički)
Metering mode: Center
White Balance: Daylight.

Načinjeno ukupno 8 video sekvenci 640X480 sa ukupno 28675 kadrova.
Stekirano ukupno 320 uspešnih kadrova u Registax V5. Uvećanje originalne veličine na 2X i 4X urađeno u Registaxu sa uključenom drizzle funkcijom. Krop i legenda urađena u PhotoShop-u.

Teleskop sam zaklonio od jake Mesečeve svetlosti iza visoke tuje u dvorištu tokom snimanja.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

gilecais

Zdravo Laci.Svako sledece snimanje Marsa ti je bar za dve klase bolje i bolje.Steta da se Mars jako brzo smanjuje te se uskoro nece moci videti svi ti detalji.Samo tako nastavi dalje i nece biti brige oko lepih fotkica.Zoltan.