• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jel ste se prijavili za Mars One!? :)

Started by vlajkoni, April 23, 2013, 10:18:08 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlajkoni

Curiosity je pored mnogo važnih zadataka koje obavlja na površini Marsa obavio i jedan tokom samog leta. Naime, ustanovio je putem "Radiation Assessment Detector" -a(RAD) da na svom putovanju od 563.000.000 kilometera do Marsa da je dnevna izloženost radicijaciji bila 1.8 milliSieverta. U misiji slanja čoveka na Mars, čak i bez sletanja, sa sadašnjim mogućnostima do bi dovelo do ukupne izloženosti astronauta od 1 Sv. To je mnogo više nego što je dozvoljeno trenutnim NASA standardima. Tako da definitivno pliotirana misija sa sadašnjim propulzivnim rešenjima = nemoguće.


Kizza

Verovatno da će zaštita biti jača (deblja) zbog ljudi.Mene je čudilo kako ljudi u atomskim podmornicama dožive duboku starost a žive u blizini reaktora?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Kod nekih vrsta radijacija, slabo pomaže zaštita, tj. morala bi biti ogromna.

Kod podmornica, nije nikakav problem napraviti oklop od par stotina tona oko relativno malog reaktora. Kod letelice, oklop bi se morao praviti oko celog prostora gde boravi posada (mnoooogo veće od jednog reaktora), a slanje tolike mase samo oklopa drugom kosmičnom brzinom, pa još kočenje tamo... znamo koliko je skupo.

Rešenje za Mars je ili da stignu jako brzo, ili da se štite na neke druga načine. Recimo magnetnim poljima oko letelice.

A predpostavljam de je Vlajkoni pokrenuo priču zbog ove Mars one ideje gde bi pokušali do Marsa stići skoro običnom kupastom kapsulom.

Kizza

Ne mogu da se setim koliko su rusi najduže ostali u svemiru ali i ovo je čudo: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/341415/NASA-Amerikanka-oborila-rekord-u-duzini-boravka-u-svemiru-za-zene
Bez ikakve dodatne zaštite stvarno je hrabro.Verovatno je Zemaljsko magnetno polje smanjilo radijaciju ali eto razloga zašto se ja nisam prijavio za let  ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

E pa naravno Kizzo. U orbiti oko Zemlje smo još uvek pod snažnom zaštitom zemljinog magnetnog polja. Daleko je to manje zračenje nego kada bi se uputili do Marsa.