• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Demijan

Izvinjavam se svim citaocima ovog foruma na dosadjivanju...Ali, moram da kazem da opet nista ne mogu da vidim gore pomenutim teleskopom...Pokusavao sam da posmatram Mars, Saturn i Jupiter i mogu samo da kazem da mnogo bolje vidim okom  :(
E sad...Da li je jedini nacin da  nesto vidim da odem na neku planinu i izbegnem air i light pollution....ili postoji mogucnost da su mi uvalili teleskop koji ne valja... :verysad:

sashastar

Ma za Planete netreba da ides nigde na planinu.
Ako vidis Mesec kroz taj teleskop onda moras da vidis recimo i Jupiter.
Samo smanji na najmanje uvecanje jer ti mozda objekti beze.
I objasni da li ista vidis i kako to izgleda.
Da li si pogledao u neku zvezdu naprimer i sl.

Probaj po danu naciljaj neki daleki objekt neko drvo,banderu i sl.

mravic

Probaj da pogledas neku komsijsku antenu za tv, ali unu mrezastu pa probaj da izostris i to sa povecanjem barem 100 puta. Ako su ti horizontalne i vertikalne linije ostre onda je dobro. Ako nije onda proveri kolimaciju.
Ja bih najverovatnije rekao da su ti uvalili teleskop koji ne valja.
Koliko si platio?
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Demijan

Evo ovako...Ja po danu mogu da gledam stvari u daljini to je ok, mislim vidi se uvecano...E sad to sa antenom cu probati sutra ali nisam ukapirao sta je to kolimacija...Mogu da guglam pa da pronadjem ali mozda je bolje da mi vi objasnite ;)
e sad, bilo koju planetu da posmatram nema sanse da vidim disk satelite ili tako nesto..
Teleskop sam platio, cini mi se 20 000, u Beogradjanci...
Sta ste me ono jos pitali...
Da, nema sanse da vidim i na najmanjem povecanju(ne beze mi objekti uhvatim ih ja) slika je... ne znam kako bih opisao.. kao neka razlivena svetlost bez icega sto bi podsecali na disk.Zvezde kad posmatram nema apsolutno nikakve razlike u odnosu na pogled golim okom.

mravic

To sto vidis zvezde kao tackice tj kao golim okom je odlicno. Znaci da je teleskop dobro kolimiran.
Kolimacija ti je dovodjenje optickih delova u osu. To se postize stelovanjem na predvidjenim sarafcicima ali ako su ti zvezde tackice bolje ne diraj.
Nije mi jasno kad kazes da vidis kao razlivena svetlost a onda opet pricas da vidis kao i golim okom.
Najverovatnije da nisi uperio teleskop u Saturn jer da jesi video bi i na povecanju od 50 puta i prepoznao da je to to.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Demijan

Pa nemam pojma zasto vidim samo razmrljanu svetlost ali sam potpuno siguran da sam naciljao Saturn...Rekao sam da bolje vidim golim okom  :verysad:

Demijan

Evo sada sam pokusao ponovo da gledam pomenuti Saturn i shvatio sam sa cim da poredim ono sto vidim...Dakle, slika koju vidim kroz teleskom pe kao kad fotoaparatom napravite sliku u pokretu tj. fotoaparat nije miran...Ako sam uspeo da objasnim i ako nekom to nesto znaci da moze da zakljuci sta ne valja

gucic

Ta razlivena svetlost me podseca na primer kome. Da li zvezde izgledaju kao lepeze? Svi prostiji teleskopi malih f-brojeva pate od toga. Zvezde ne mozes videti isto kao i golim okom. Kada se zvezda uvelica preko 100x, polako se tackasti izvor svetlosti pretvara u disk... jednostavno ces videti mali krug sa malim difrakcionim prstenovima - izgledaju kao koncentricni krugovi.

Teleskop mora da bas bude rastelovan da ne bi prepoznao Saturn. To mi zvuci kao surova dekolimacija. Pa cak i tada bi trebalo da prepoznas da je to planeta. Pogledaj tacno u nekom od astroprograma gde se nalazi Saturn da bi bio siguran. Mozda si samo defokusirao neku svetliju zvezdu?

gucic

Quote from: "Demijan"Evo sada sam pokusao ponovo da gledam pomenuti Saturn i shvatio sam sa cim da poredim ono sto vidim...Dakle, slika koju vidim kroz teleskom pe kao kad fotoaparatom napravite sliku u pokretu tj. fotoaparat nije miran...Ako sam uspeo da objasnim i ako nekom to nesto znaci da moze da zakljuci sta ne valja

Mozda je neka opaka koma ili losa kolimacija. Verujem da je ovo drugo. Znaci, najverovatnije ti teleskop nije dobro nastelovan. Mada, ko ce ga znati...
Da nije pojava "duhova", tj. duple slike? Mozda kada bi mogao da nacrtas pa posaljes...?

Demijan

Probacu nekako da iscimam nekog ko zna da mi nacrta pa da posaljem.
A na zalost potpuno sam siguran da gledam u Saturn, dakle ne gledam definitivno neku zvezdu "pored"

Demijan

A ova pojava duple slike kako se vec zove...na to mi najvise lici bas tako bih nacrtao da znam i tako sam pokusao da objasnim...Dakle, sto je tako, s' obrzirom da sam definitivno siguran da je problem u tim ...duplim slikama...

sashastar

Nisi ni jednom spomenuo da li vidis Saturnov prsten i da li uocavas
pored njega Titan

Demijan

Ma kakav prsten kakav titan ja jednostavno ne mogu da vidim nista normalno osim mutne slike koja je kao dupla slika sto je gucic napisao...E da vidim prsten to bi mi bio najaci dan u zivotu :) ...sve u svemu, cekam njega da dodje na forum, jer koliko vidim zna u cemu je problem..a meni ostaje da se nadam da se to moze resiti :wink:

gucic

Verovatno je losa kolimacija u pitanju + ne bas kvalitetna optika. To je normalna stvar kod takvih teleskopa i kod posmatranja planeta ta losa optika najvise izlazi na videlo. Ne bih znao da kazem tacno u cemu je problem (koja je greska u optickom sistemu) jer ne znam toliko o astronomskoj optici, na moju zalost...
Mislim da bi ta "duh" slika mogla da se malo ublazi dobrom kolimacijom, tj.stelovanjem. Taj problem je imao jos jedan clan foruma, sa 114mm teleskopom iz Beogradjanke. Morao da sam trazim asistenciju mojih "kolega", Vlade i Nese, koji se mnogo, mnogo bolje razumeju u optiku, pa cak ni oni nisu nasli totalno resenje. Taj teleskop ce biti odlican sa deep-sky posmatranje ali za neko ozbiljnije posmatranje planeta nece bas posluziti... sto je normalna stvar, da kazem...

Demijan

hm...sta ja sad da radim?

sta da posmatram sto bi mogao da vidim, moze li neki primer?
I kako da namestim tu kolimaciju...