• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mravic

Naravno ali moras da upamtis da ti taj teleskop ne moze davati veliko povecanje i mislim da bi sa jedno 120-150 puta morao biti zadovoljan, mada mislim da je i to puno. 100 puta je sasvim dovoljno. Moras da izracunas sa kojim povecanjem gledas. Koliko sam shvatio tvoj teleskop je 700 mm duzine tj duzine fokusa. Kada uzmes okular od 7 mm to ti je 100 puta povecanje. Ako stavis barlow 3x to ti je povecanje vec 300 puta a to ti sigurno neces moci izostriti pa ni na Mesecu a kamoli na Saturnu.
Neznam koje okulare imas. Gledaj da ti povecanje nikako ne prelazi npr. 150 puta. Probaj pa javi.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

stefan

Imam okulare od H20MM,H12,5MM,SR4MM.
Sa ovaj od 4mm vide se prstenovi ali mali.

stefan

kada stavim barlow a u njega okular od 20mm slika uopste nije ostra(to je uvecanje 105 puta)
Verovatno greska u barlow-u.

mravic

Da ti nije mozda uprljano socivo na tom barlowu. Ako je cisto onda sigurno nije dobro. Nemoguce da ti vidis ostru sliku sa tim okularom od 4 mm. to bi bilo povecanje od 175 puta sto je preveliko i za mnogo vece teleskope.
Koliko su debeli ti tvoji okulari?
www.univerzumad.com

gucic

A da ti teleskop nije rastimovan? Mozda treba da ga kolimiras. Proveri koliko su ti okulari i barlow cisti, sto kaze Janko...
Okular SR4mm je najgori okular koji sam ikada video. To izbaci iz upotrebe sem kad mozda gledas zvezde.

mravic

Dali ti kada stavis barlow ponovo malo fokusiras?
Najbolje bi bilo da to probas danju na nekoj okolnoj tv anteni ili nocu na Mesecu.
www.univerzumad.com

stefan

Kako se fokusira :?:  :grin:  :oops:
A barlow da obrisem sa obicnom pamucnom krpom ili kao sto je receno(sa alkoholom itd)

dulef90

Ma Stefane, slusaj.
Ovo sam rekao Ivanu, a to cu i tebi - BACI U DJUBRE TAJ BARLOW I TAJ ERECTING EYEPIECE :!:  :!:  :!:  :wink:

stefan

Sich

pa sta si do sada video, ako nisi isfokusirao?? :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

gucic

Fokusira se onako kako si i fokusirao pre. Preko tockica na fokuseru.

vanillasky

Miranda

stefan

Sad radi.
Stavljao sam ugaonu prizmu pa barlow a u njega socivo zbog toga nije radio.
A da li  radi kad stavim prvo barlow pa ugaonu prizmu pa socivo :?  :?: