• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kupujem teleskop

Started by Dare, October 07, 2019, 07:41:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Quote from: Kenza on October 21, 2019, 11:09:14 amNajiskreniji savet koji ti mogu dati je da prvo uzmeš montažu a onda sve ostalo. Pošto vidim da si zainteresovan za ekvatorijalnu onda za 200/800 i 200/1000 valja uzeti EQ6. Za 150/750 može i EQ5.

Definitivno dok ima više para kupuj montažu kad si već oko bacio na EQ. Sve ostalo deluje jeftino u odnosu na nju.

I mislim da je najbolja varijanta za tubus od navedenih 200/1000.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dare

Hvala na obrazloženju i savetima :) onda 200/800 ispada iz igre sa obziromda mi astrofotografija nije na prvom mestu...nije problem da ja uzmem dobsona već me privlači eqvatorijalna montaža nekako,iako znam da solidna montaža košta par puta više od samog teleskopa...izgleda da će stvarno biti 200/1000,ali bez montaže jer ne vredi mi da kupujem eq 5 i teleskop zajedno kad je to na granici izdržljivosti ,mada videću,možda je uzmem pa polako kasnije skupljam za neku ozbiljniju :)

Predrag

Biće dovoljno stabilna EQ5 za početak, ali ako smatraš da je to trošak uzmi dobsona pa posle iskoristi tubus za neku dobru EQ montažu.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dare

Izgleda da f4 otpada iz igre,ipak prvenstveno kupujem teleskop zbog vizuelnog dela,najviše zbog deep sky--ja...bacio bi pogled na jupiter sigurno :) takodje mesec se podrazumeva ..imao sam na kratko vreme 90/900 refraktor na eq 2 montaži,pogled na mesec čist kao suza na oko 200x...naravno to mu je i svrha bila...mada još veće uživanje je bilo kada sam sa celestronom 76/300 bacio pogled na jupiter i satelite,bžsve je to bilo udaljeno,okular 10mm barium(valjda) i barlow 2,5 puta i eto satelita u vidu sitnih tačkica :) to je bilo uživanje a koristio sam takoreći teleskop za decu :) iznenadio sam se tada koliko je sr4 okular ustvari solidan kad je slika u pitanju ...bio je tu uz celestron i okular od 20 mm,moram reći baš očajan okular...nebitno,hvala svima na izdvojenom vremenu,nije ga lako naći ovih dana uz sve obaveze koje imamo...opet ću ja da pišem kad dodje vreme za konačnu odluku :)vedro nebo ljudi :)

radimir


Maki

Zvjezdarnica ima odlično pravilo da se zabranjuje registracija samo radi postavljanja oglasa. Možda i ovde jednog dana...
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Fygaroo

Pozdrav , nisam hteo da otvaram novu temu a zelja mi je da kupim teleskop koji cu koristiti zajedno sa mojim sinom od 10 godine. Naisao sam na ovaj   90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor pa me zanima jel valja nesto, budzet mi je oko 30.000 din.

Yagodinac

Na Mesecu će biti odličan, na planetama vrlo dobar, kao i na otvorenim jatima, a za ostalo (magline i galaksije) moraćeš da izađeš iz grada. U tom slučaju to će biti relativno upotrebljiv instrument pošto su ovo sve relativno blede mrljice, a u suprotnom - iz grada - ni najveći teleskop ne može da prikaže detalje u galaksijama recimo (osim možda njihovih jezgara). Jedini deepsky objekt koji može da se vidi kako-tako i iz grada je Orionova maglina.

Naravno, ako uzmeš veći teleskop videćeš i više, ali je pravo pitanje da li tebi (vama) to uopšte i treba. Klincu će verovatno mnogo više značiti pogled kroz 90mm i barlow na 180x sa terase na Mesečeve kratere nego neke mutne maglinice u dobsonu od pola metra i 5K evra  :)

Predrag

Za samo 8000 din preko može da se uzme teleskop kojim će se videti mnogo više i koji se neće ljuljati na vetru jer ima stabilnu dobson montažu u odnosu na eq2. Klinac može da stoji i posmatra a tati će odgovarati da sedi na stolici i uživa.

Kažem samo 8000 din jer se mnogo dobije u posmatračkom smislu.

Mislim na dobson 150/1200.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

E da; Predrag je u pravu. Taj 150/1200 je fenomenalan teleskop za planete, a i za DSO je neuporedivo bolji zbog aperture; dakle, sveukupno je vrlo mnogo bolji a vrlo malo skuplji od 90mm refraktora  8)

Fygaroo

January 05, 2020, 04:36:50 pm #25 Last Edit: January 05, 2020, 04:52:40 pm by Fygaroo
30.000 je max koji mogu da izdvojim a da me supruga ne likvidira. Zivim u Petrovcu na mlavi , mali je grad i lepo se vidi nebo a roditelji mi zive na selu od kojeg je najblizi grad 20km tako da imam 2 lokacije za posmatranje. Ako se klincu ozbiljno svidi mozda kasnije uzmem i nesto bolje.

Edit:  Da li bi morao da kupujem dodatna sociva za ovaj dobson posto vidim da se uz njega dobija socivo sa max 120x dok je sa 90/900 uvecanje 180x uz barlow 2x socivo koji mi se cini da ide uz njega.

Skupljam novac i teleskop kupujem kada dodje leto , do tada cu se lomiti izmedju ova 2 , mozda skupim i za dobsona do tada .

Yagodinac

Za uvećanja postoje samo dva rešenja: barlow ili novi okular. Vidi:

1) ovde,
2) ovde,
3) i ovde.

Na 150/1200 bi okular bio potreban za planete recimo 4-8mm, to je onda 150-300x uvećanja. Ako si pri parama onda Planetary (ili neki njihov klon), a ako ne onda može i Plossl ali kod njega je, da izvineš rupica kroz koju se gleda, nekako previše mala na tim uvećanjima. Nije to nužno loše nego je ponekad neudobno, dok Planetary okulari imaju veliki stakleni element kroz koji gledaš, praktično skoro 2cm, pa su udobniji. Slika koju daju je slična, malo vodi Pl ali za početnika je to neprimetno. Mnogo više slika npr na 200x zavisi od stabilnosti atmosfere nego izbora okulara.

Za barlow ne znam šta da ti kažem, ja imam onaj fabrički SW 2x što se dobija uz neke teleskope i nisam zadovoljan. Doduše on je valjda koštao 16$ koliko videh negde, odnosno dokazano je među najjeftinijima (ima i nekih za par dolara!), pa je to onda i očekivano. Ako hoćeš barlow onda idi na neki skuplji, barem 30$ ili 2.5 apo barlow jer oni imaju minimalnu degradaciju. Inače lično mislim da je mnogo bolje koristiti okular na velikom uvećanju bez barlowa nego okular srednje žižne daljine sa barlowom. Razlog je činjenica da i najbolja industrija optike kod dodatnih elemenata unosi (makar minimalnu) degradaciju, a zamisli tek najjeftiniji barlow na tržištu...

dedskin114500

Druze isto sam zainteresovan za Deep Sky , i evo ja  reflektorom nisam uspeo nista  zbog velicine istog , a sa malim objektivom Minolta 300mm sam uspeo  za 3 minuta da uhvatim PinWheel galaksiju sinoc . pogledaj u astrofotografija i sad skontaj da ako platis 200mm objektiva , ti to neces videti  , ni koliko ja sa objektivom za 10 ak minuta snimanja .
Ima i to .
Interesuju mene i planetarna osmatranja ali to su 2 teleskopa , a jedva jedan mogu da priustim . Jer Deep sky sto radi to ne radi planetarno i obrnuto .

Dare

Pozdrav svima posle nekog vremena... Nije me bilo neko vreme, mada sam pratio teme i dešavanja n forumu 🙂 ove nedelje treba da padne konačna odluka kad je teleskop u pitanju... Nikako da se odlučim šta da uzmem 😑 u igri su kao i pre : 130/650 ota sa mikrofokuserom(najviše zbog svoje veličine), 200/1000 EQ5 (možda nema potrebe za EQ5 montažom ali mi je ipak veća fora, to jest preferiram više eq u odnosu na dobson), max koji bi uzeo je 250/1200 dobson ali sve se bojim veliko je to čudo, a ja nikada nisam gledao ni kroz 200 mm ni kroz 250 pa neznam kolika razlika može biti 🧐 tako da u 3,4 dana treba da padne odluka pa možda mi neko da neki svet opet, iako je dosta vas prošli put učestvovali u temi, al ja opet nikako da se odlučim... Vedro nebo ljudi, vreme bi bilo da ovo oblačno vreme prestane... Valjda neću baksuzirti kad uzmem teleskop 🙂

Predrag

Ja sam dvoumio između 200 mm na EQ5 montaži i 250 mm na dobsonovoj i nakon pomoći ovde na forumu i kalkulisanja odabrao sam dobsona. Nisam se pokajao. Imao sam ranije 150/750 na eq3 i mislim da je eq montaža za posmatrače robija.
Između 130 mm i 250 mm razlika je ogromna.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan