• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

PavleR - Posmatranja DSO i binarnih sistema

Started by PavleR, August 16, 2023, 03:17:39 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

PavleR

305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

bratislav

Quote from: PavleR on December 23, 2024, 05:24:51 pm- Theta¹ (𝞱¹) Orionis - Trapezium Cluster

Opservacija: ''Sveti gral'' mnogih posmatraca je ''uloviti'' svih sest zvezda Trapeziuma. To je naravno itekako moguce, ali zahteva cesta ponovljena posmatranja objekta. Ja sam uspeo da do sada vidim pet zvezda u Trapeziumu. Kada sam prvi put uocio petu zvezdu podosta sam se mucio dok nisam nasao pravo uvecanje i pravi ''ugao'' pogleda. Medjutim, sa svakim novim posmatranjem peta zvezda se sve brze i lakse pokazuje, kao i uopstalom detalji svih DSO. Detalji zahtetevaju ponovljena posmatranja, pa uopste ne sumnjam da ih trazi i famozna sesta zvezda. Prosto nisam gledao Trapezium dovoljno puta, u nocima dobro seeinga uvak me pogled odvede na neku drugu stranu.

Sto se tice osmatranja pete zvezde E, nju nije lako uociti. Nalazi se jako blizu kraku trapeza koji formiraju zvezde A i B, sa njegove spoljne strane. Udaljena je od zvezde A samo 4.6''. Blizina pete zvezde dvema ovako sjajnim zvezdama cini da je konstanto prikrivena sjajem koji bacaju zvezde A i B, te ce se otkriti samo u stabilnima nocima. Zanimljivo je da mi se zvezda uvek otkrivala na uvecanju 176x. Na uvecanjima 320x zvezda bi nestajala, verovarno okupana rasipanjem sjaja visoko uvecanih svetlijih zvezda. Periferni vid umnogome pomaze lociranju zvezde.

Prvo, sve pohvale za opise posmatranja. Vrlo podsecaju na opise iz mojih referentnih "posmatrackih" knjiga (Burnham, Hartung, O'Meara). Na zalost danas publikovati knjigu je zaista skoro nemoguce, ali neka Web knjiga mozda kad se skupi dovoljno materijala?

Sad moji komentari na Trapez. Vrlo sam se iznenadio komentarima. "Sveti gral" ? Moje beleske kazu da sam video "E" komponentu u 8cm refraktoru (moj stari Vixen), a 102mm APO lako razlucuje svih 6. To je uostalom i uobicajeni komentar - E i F su test za dobar 100mm refraktor. Moji 8" instrumenti pokazuju sa lakocom svih 6 kad god je Orion dovoljno visoko (i seeing nije bas katastrofa). To su i neke kljucne stvari za vidljivost E i F u Trapezu:
1. seeing i 2. kvalitet optike
Obe su kriticne! Posle toga ide 3. uvecanje (mora da bude dovoljno - barem 150x, bolje 200x i vise).
Vise uvecanja pomaze skoro uvek, meni se nikad ne desi da se komponenta "izgubi" pri vecem uvecanju. Uvek se vidi bolje/lakse, cak i kad je seeing marginalno dobar.

"Sveti gral" za mene su G,H i razdvojena I ...
"Ulovio" sam ih kamerom, ali jos uvek ne vizuelno. G je definitivno dovoljno sjajna za moj 40cm ali maglina unutar trapeza smeta ... "I" moze da se vidi ali ne kao dupla. Valjda me jednom posluzi seeing da probam opet sa 500+ !

PavleR

December 25, 2024, 10:57:48 am #227 Last Edit: December 25, 2024, 11:07:01 am by PavleR
Hvala Bratislave na komentarima.

To ''Sveti gral'' se nije odnosilo na moje vidjenje objekta niti na tezinu osmatranja, vec prosto na popularnost osmatranja svih setst zvezda u osmatrackoj astronomiji. Sto se tice opisa mog osmatranja, ja sam napisao moja iskustva. Sa reflektorom od 12'' je teze osmatrati zvezde nego sa refraktorima, zvezde su krupnije, pufnastije, prave veci odsjaj. Znam nekoliko dobrih posmatrackih astronoma koji imaju veliki reflektor za DSO i reflektror za zvezde i binarne sisteme. Nisam se ja Trazpezom mnogo ni bavio, a i napisao sam da me u nocima dobrog seenga pogled uvek odvuce ka nekim drugim objektima. Planiram da se vratim na Trapezim i odradim to osmatranje kako treba, uopste ne sumnjam da svih sest zvezda nije nikakav problem uociti. Iamo sam slicnu raspravu sa kolegama iz inostranstva, svi smo mi pogledali najmanje zimskih objekata, kad se uhvati dobra noc spisak objekata za posmatranje je prevelik i uvek se nesto zrtvuje, i eto ja nekako uvek zrtvujem taj famozni Trapez. Pogotovo sto su moja osmatranja duga i temeljna, pogledam maksimalno desetak objekata za jednu noc, cesto i manje. To sto sam napisao je moje iskustvo, nikako nije neko pravilo, drago mi je sto si napisao i ti svoja, lepa vodilja za kolege sa cim i kako to treba izvesti. Respect.

P.S,. na kraju krajeva, sto bi rekao jedan moj kolega, ''i neuspesna osmatranja su uspeh'' :).
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

bratislav

Yesterday at 10:15:59 am #228 Last Edit: Yesterday at 10:22:52 am by bratislav
Refraktore sam pomenuo samo zato sto nemam tako male reflektore. Ovo je moja skica sa tek zavrsenim 8" ogledalom (200mm), prakticno jedno od prvih posmatranja. E i F su bile vidljive na samo 60X ! Doduse, tad je moje oko sigurno moglo da razluci mnogo bolje ...

You cannot see attachments on this board.

BTW, ovo je bio poslednji log poliranja tog ogledala.

You cannot see attachments on this board.

Tad nije bilo interferometra, nije bilo Roddier analize, pa se optika merila Fukoom i preracunavala Tekseroovim metodama. Tako da lambda/30 sigurno nije, ali je sasvim sigurno ogledalo bilo bolje od 1/10 wave.
Koje sam kasnije bezvezno prodao, i nikad vise nisam mogao da ga otkupim nazad od tadasnjeg predsednika astronomskog drustva ... >:-(