• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pristupacna mehanika za moj setup

Started by Pirocanac, September 16, 2024, 07:57:58 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ljubo

Heh, jedna anegdota vezana za Cyber-a...

U to vrijeme kada je DSLR bio glavni igrač na astrofotografskoj sceni foruma, pojavio se novi član koji je imao jako oprečne, ali nadasve promišljene stavove u vezi nekih tadašnjih tehnika snimanja i obrade. Mnogi su požurili da ga žestoko kritikuju do granica kada je ovaj htio da napusti forum. Nisam se složio sa takvima, iako su bili tada većina, jer meni kao hobisti, ali i učitelju prirodne nauke, volio sam i sada volim one koji imaju svoje stavove pa makar kada je i samo hobi u pitanju - zamolio sam ga da ostane na forumu, a drugi da ga uvaže.

Da, to je on Cyberianice.

ε Aurigae

Cyber je više od legende foruma. Osoba koja je mnoge nas motivisala i uputila na pravi put u ovom hobiju.
Cyber je jedna posebna osoba koja se sreće jednom u životu. Sa svojim profesionalnim znanjem ali i sa emocionalnom i racionalnom inteligencijom....ne može, a da ti se ne uvuče pod kožu. Nema ga zbog obaveza...ali tu je....prijatelj i kolega kada god treba.

Velika osoba i čovek
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod | ZWO ASI533MM
ZWO ASI 8x1.25'' EFW (LRGBSHaOHb)
PrimaLuce Lab Sesto Senso 2
SVBony SV106 60/240 guidescope + SV305M PRO gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5

Astro_fun_times

Quote from: Ljubo on September 19, 2024, 08:00:58 pm
Quote from: Astro_fun_times on September 19, 2024, 06:10:52 pmMalo odoh u offtopic ali gde se mogu videti tvoje slike? Ne postujes ih na forumu

Kako nema? Premotaj forum na period od 2000-te do 2007-me, naćićeš već dosta :) . Tada je samo nekolicina nas slikavalo DSLR-om - potvrdiće ti Yagodinac... Imali smo čak i organizovane astrofotografske susrete u Vojvodini... Vozio sam ekipu ADNOS-a na organizovano snimanje pomračenja Sunca u Horgošu avgusta 1999.

Onda me nekako životni put skrenuo sa astrofotografskih voda, morao sam graditi sebi novu kuću u Igalu, gdje napravih i nekoliko apartmana, koji mi sada i omogućavaju kupovinu opreme.
Prije 2 i po godine sam se kreditno zadužio da kupim gorepomenuti prvi setup (uz načelnu podršku moje nove porodice - hvala im na tome).

Ali, nije baš išlo tako lako kada se radi o postovanju astrofotografija... Prvo je trebalo izgraditi mini opservatoriju (jer za pravu, recimo roll-off, nemam prostora) zato što je taj setup poprilično težak.
Zatim se trebalo izboriti sa dosta anomalija koji se javljaju kod tako brzog F2 RASA teleskopa - prvo je trebalo srediti vinjetiranje na malim adapterima koji dolaze uz RASA 11 ali su praktično neupotrbljivi već na APS senzorima.
Nadalje, treba pogoditi tačan backfocus, koji je ovdje u malim djelovima milimetra trebalo izvesti da bude 72,8 mm (bez filtera). Pa onda se još pojavljuje "donats of doom" na fletovima zbog nedostatka kod RASA teleskopa, a koji je posljedica unutrašnjih refleksija i koji je jako, jako teško softverski riješiti... Sve u svemu, mnooogo je kritičnih stvari trebalo dovesti u red, a razlog je F2 odnos koji i najmanje greške ne toleriše. Ovu posljednju i najveću do sad moram rešiti flocking prstenovima.

Na kraju, poslije pauze od 10 godina, ja sam ostao u memoriji još na akviziciji snimaka u prastarom Maxim DL-u, a u obradi sam znao ono što se nekad radilo u DSS-u. Marljivo sam radio da savladam Siril (za početak), ali nisam baš do kraja zadovoljan kako se ovaj freeware izbori sa gornjim poteškoćama.

Elem, radio sam u medjuvremenu mnogo EAA, a uporedo imam akumulirane subove i fletove koje čuvam za ovu jesen kada konačno treba da se upustim u Pixinsight. Kada budem zadovoljan obradom, postovaću i ovdje, što da ne.

Inače Miloše, jako mi se svidjaju tvoje obrade, svaka čast na tome! Nadam se da ću se u obradi primaći tome. Šteta što nema lajkovanja (to bi ovdje moralo da se promijeni, ne mogu da vjerujem da oni koji ažuriraju ovaj sajt to ne mogu da urade), kod tvojih postova obrade, kao i drugih autora ovdje, te Pavlovih izvještaja sa posmatranja, prst bi mi se zaglavio na LIKE. 

Vidjam ja po temama od pre da ste ti i Yagodinac stari lisci ali slabo ima slika. Nisam znao da su ova dva nova setup-a jos "novi" i da nisu krenuli da rade punom parom. Sto kaze Cyber, vecina tih slika koje su davno uploadovane su nestale a i teme sa slikama krecu negde tu od 2011te ali su svakako slike nestale iz tog doba.

Hvala ti za pohvale, nadam se da ces uskoro sve utegnuti kako si zamislio pa da ce krenuci da pljuste slike.

Quote from: vlaiv on September 20, 2024, 10:49:01 am
Quote from: Ljubo on September 20, 2024, 10:40:36 amUff, odosmo totalno u Off topic, pa da se izvinemo i odjavimo. Možda da otvorimo temu "Snimanje astrografom", ali vidjećemo već.

Ne znam što se svi sekiraju za off topic, ima nas ukupno možda deset koji aktivno učestvujemo na forumu. Realno bi mogli da sve pišemo u jednoj temi :D i svi bi sve uspeli da isprate.
Evo zasto
Quote from: Pirocanac on September 20, 2024, 07:23:03 pmTopic je definitivno postao konfuzan (barem meni), ali ja sam prvi krenuo moram priznati...

Covek je pitao pitanje koje njega zanima, ali isto tako, ima ljudi koji samo citaju forum, nisu registrovani, neki koji bi tek poceli da se bave ovim hobijem pa radi neke preglednosti i lakseg snalazenja mislim da je to lepse kada je preglednije i kada se drzi teme.

Quote from: Pirocanac on September 20, 2024, 07:23:03 pmDeo opreme je na putu ka meni, strujni adapter je stigao. Ipak ne bih da se zalecem sa slabijom mehanikom, dobio sam nekoliko ponuda, hvala svima, mount ce naj verovatnije ipak biti HEQ5 Pro, samo je pitanje vremena...
Ako ikada iko resi da prodaje HEQ5 Pro, neka se javi :)

Ako i kad budem kupio isti, objavicu ovde.

Odlican izbor, nadam se da ces uskoro doci do nje.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Pirocanac

Imam jedno pitanje, izvinite mozda ce biti malo van teme a ne bih da otvaram novu samo zbog toga.Ovo me bas interesuje.
Da li nakon slikanja rastavljate setup ili  ga ostavite na tripodu ( u koliko koristite tripod)?
Ovo pitam iz razloga da li je potrebno smanjiti "stres" na glavi mehanike i da li uopste dolazi do bilo kakvog opterecenja ako ceo setup samo sedi bez upotrebe?
Ja primetih da sto vise rastavljam i  sastavljam sve zivo, ovi navoji recimo na teleskopu pocinju da se habaju a da ne pricam i o muci sa kablovima...
Tako da sam poceo da ostavljam u "home" polozaju tracker i ne skidam nista sa njega al rekoh da pitam sta vi radite.
SkyWatcher 72ED + 0.85 field flattener
Canon EOS 2000D stock
ZWO ASI 120mm mono
Svbony SV165
ASIAIR Plus
Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2
https://www.flickr.com/photos/200217982@N04/

Astro_fun_times

Ja sam uvek rastavljao teleskop od montaze i skidao tegove sa montaze. Glavu ostavim na tripodu.
Razlog, pa pretesko je za nositi.
Da nije pretesko, da je neki star tracker sa malim refraktorom ili objektivom, ne bih rastavljao.

Sada kada imam "fiksan" stub, na njemu drzim glavu montaze.
Obavezno skinem i tegove sa nje kada skinem teleskop (jer njega svaki put skidam i unosim) kako ne bi bilo opterecenja za puzna kola jer nema protiv tega u vidu teleskopa da sve drzi u balansu.
Ako su i teleskop i tegovi na montazu, a sve je izbalansirano, ne vidim problem da stoji sve namesteno, pod uslovom da moze da se prenese sve odjednom naravno zbog tezine.

Mnogi setup-i su fiksni u pravim ili homemade observatorijama i to se nikada ne skida.
Znaci moze da stoji, dokle god je sve lepo izbalansirano.
Miloš

vlaiv

Quote from: Astro_fun_times on October 14, 2024, 12:26:45 pmkako ne bi bilo opterecenja za puzna kola jer nema protiv tega u vidu teleskopa da sve drzi u balansu.

Mislim da neće biti opterećenja ni da stoje samo tegovi - ako je montaža parkirana tako da su tegovi u najnižoj tačci prema severu.

Tada ih gravitacija vuče "na dole" odnosno pod takvim uglom da nema opterećenja na pužu. Opterećenje na pužu se javlja samo kad postoji sila koja želi da zaokrene RA (ili DEC, zavisi o kojem pužu pričamo) osu.

Jedino možda može vetar da napravi problem ako bočno gura tegove i kreira moment sile na RA osi.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Zapravo, vise sam mislio na ležajeve. A mozda je to samo moja "paranoja"🤣
Miloš

vlaiv

Quote from: Astro_fun_times on October 14, 2024, 04:25:02 pmZapravo, vise sam mislio na ležajeve. A mozda je to samo moja "paranoja"🤣

Uh, ležajevi su čudo :D Mogu da podnesu ozbiljne težine. Oni mali ležajevi 608 se koriste u točkovima na skejtboardima i mogu da izdrže čudo (evo sad gledam 150Kg statičkog opterećenja bez problema), a ovi na HEQ5 montaži su bar 3 puta veći. Kontam da mogu da nose pola tone ako ne i više.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

Pirocanac

Da li to onda znači da je skidanje opreme nakon slikanja nepotrebno i da nije opasno stojati tako?
Canon EOS 2000D stock
ZWO ASI 120mm mono
Svbony SV165
ASIAIR Plus
Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2

kruska

Ako budes cesce skidao opremu, naucices brze da radis
polar alignment, balansiranje opreme a i povoljno utice na misicnu masu

Izlaganje spoljnim uslovima lose utice na rad opreme( vlaga korozija i ostalo)

Zato jeste najbolje imati opservatoriju u kojoj ima mogucnosti za hidroizolaciju i kakvo takvo grejanje opreme

Pirocanac

Mozda nisam bio najprecizniji, ja opremu drzim u kuci, iznosim je samo prilikom slikanja i opet nazad unosim nakon toga.
Ali je ne skidam sa tripoda, ne rastavljam nista, samo prekrijem od prasine. Zato sam pitao da li da skidam teleskop, teg, kamere ili nema problema da tako stoji sve postavljeno.
Canon EOS 2000D stock
ZWO ASI 120mm mono
Svbony SV165
ASIAIR Plus
Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2

vlaiv

Nema problema da sve tako stoji ali većina nas bi se složilo da je mnogo lakše i sigurnije pomerati opremu kada je rastavljena nego nositi sve zajedno.

Pirocanac

Imam sreće da je još uvek "laka" oprema pa mi nije teško za preneti desetak metara, za kasnije ću videti :)
Canon EOS 2000D stock
ZWO ASI 120mm mono
Svbony SV165
ASIAIR Plus
Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2

kruska

Quote from: Pirocanac on October 14, 2024, 05:31:40 pmMozda nisam bio najprecizniji, ja opremu drzim u kuci, iznosim je samo prilikom slikanja i opet nazad unosim nakon toga.
Ali je ne skidam sa tripoda, ne rastavljam nista, samo prekrijem od prasine. Zato sam pitao da li da skidam teleskop, teg, kamere ili nema problema da tako stoji sve postavljeno.

Ostaviti samo tripod  napolju jer on zadrzava pravac useverenja u vertikalnoj osi.

Ostaje jedino horizontalno da podesis ti za par minuta drift alignment, i proveriti sa duzinom ekspozicije 10s 30s i 60s i vise.  da li je sve ok.

Redosled mozes prvo skinuti teleskop, pa tegove i onda montazu i ostavis tripod.

Astro_fun_times

Ukoliko je sve dovoljno lako da mozes da ceo setup podignes i nosaš, onda nema razloga da bilo sta rastavljas.
Samo unesi unutra i sledeci put iznesi.
Moja preporuka je da ukoliko uvek setup postavljas na isto mesto, kada useveris montazu kako treba, prilikom unosenja u kucu na kraju sesije, na neki nacin markiras ako je to moguce na zemlji poziciju stopa tronozca, kako bi ti svaki sledeci put bio puno laksi da useveris.
Miloš