Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

Ni na jednom korektoru/flatneru nece pisati da ima "navoj za filter".
Svaki korektor/flatner je sastavljen od staklenih elemenata koji se ubacuju odozdo i na kraju se sve to zategne sa sigurnosnim prstenom koji sve te elemente drzi na svom mestu.
Navoj tog prstena i 2" filtera je isti.
Samo je pitanje koliko duboko je usao taj sigurnosni prsten u telo korektora/flatnera i da li je ostavio dovoljno navoja da se tu uvrne i 2" filter.
Kod mene na korektoru je bilo dovoljno mesta i ja sam dok sam koristio DSLR tako koristio filter.

To je zato sto DSLR nema dovoljno "backfocus"-a da se izmedju korektora/flatnera ubaci filter.
Kada kupis astrokameru, filter ces uz filter ladicu (filter drawer) (koji se posebno kupuje) ubacivati izmedju korektora/flatnera i senzora u tih 55mm (obicno).

Znaci ako mislis da koristis filter sad sa DSLR, to moze ako ima dovoljno navoja na dnu korektora/flatnera i to mora biti 2" filter.

Ja opet ne bih srljao sa kupovinom filtera dok ne kupis kameru.

Za 533 i 585 senzor ti je dovoljan 1.25" filter.
Ako hoces da se osiguras za buducnost, jer ces mozda kasnije kupiti kameru sa vecim senzorom, onda je "jeftinije" odmah kupiti 2" filter nego sad uzeti 1.25" pa posle 2"
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Ljubo

Na korektoru koji pominješ postoji M48x0.75 navoj, i to jeste filterski navoj (za filtere od dva inča). Treba imati na umu da ako zakačiš filter na korektor, ostaje ti M48 muški navoj na samom filteru od svega neko navoja, što znači da treba izbjegavati kačenje teže opreme sa kamerine strane (u prvom redu sama kamera i sve što dodje između), jer to nije fizički najbolja konekcija.

UHC i CLS filteri su filteri prošlosti u astrofotografiji. Rijetko ih još ko koristi, uglavnom za male formate slika, jer ostavljaju "ghostove", u prvom redu zelenkasti ton, koji kada pokušaš da skineš bilo kojim astro AI softverom postane obojan čudnim prelazima na slikama, što jedino u manjem formatu nije primjetno.

Predrag

Jasno. Čitao sam da su zastareli, a pogotovo nakon primene led osvetljenja.
Samo isčitavam sve, odnosno ubijam vreme dok ne stigne oprema.
Definitivno je astrokamera sledeći trošak.

Pre nekoliko dana sam video sa terase da su kinezi iznad grada postavili dva neverovatno jaka led reflektora okrenuta prema gradu. Tako da i ono malo što sam mogao sa terase da snimam više ne može.
Deluje da je i bortle 6 sada prošlost.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Ako su ta svjetla okrenuta na niže, a ne prema nebu gore (što bi još bilo dobro za astrofotografiju), onda možeš staviti neki paravan ispred opreme kojom snimaš, dovoljno visok da ti ne ulazi u sjenilo. Ujedno ako štiti od vjetra, još bolje za tvoj GTi.

Ali kada uzmeš OSC astro kameru, onda nabavi Duo Ha+OIII NB filter. Takav jedan filter (eventualno kasnije uzmeš u kombinaciji sa njim i Duo OIII+SII) - tada ti LP neće praviti neki veći problem. Samo vodi računa i o njegovoj brzini, jer ćeš koristiti dva različita OTA u tom pogledu (135-cu i Evostar 72).

Još prije toga uzmeš neki tri- ili quadband filter i dovoljno da se upustiš u borbu sa LP.

Predrag

Citat: Ljubo poslato Mart 03, 2025, 11:47:21 POSLE PODNEAko su ta svjetla okrenuta na niže, a ne prema nebu gore (što bi još bilo dobro za astrofotografiju), onda možeš staviti neki paravan ispred opreme kojom snimaš, dovoljno visok da ti ne ulazi u sjenilo. Ujedno ako štiti od vjetra, još bolje za tvoj GTi.

Ali kada uzmeš OSC astro kameru, onda nabavi Duo Ha+OIII NB filter. Takav jedan filter (eventualno kasnije uzmeš u kombinaciji sa njim i Duo OIII+SII) - tada ti LP neće praviti neki veći problem. Samo vodi računa i o njegovoj brzini, jer ćeš koristiti dva različita OTA u tom pogledu (135-cu i Evostar 72).

Još prije toga uzmeš neki tri- ili quadband filter i dovoljno da se upustiš u borbu sa LP.

Usmereno je, koliko vidim, na sve strane.
Svu ovu opremu u potpisu sam uzeo u roku od 4 meseca (jun-oktobar) prošle godine, plus sad teleskop i korektor. Zato ako kamera bude do kraja godine biću srećan. 😀
Imam vremena da izanaliziram sve što ste predložili. Sve ste argumentovali tako da mi neće biti problem da odaberem.

- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Astro_fun_times

Mozda dualband filteri pomazu kod skupljanja signala sa svetlosno zagadjenih lokacija ali ne mogu da pomognu sa gradientom.
Borba u obradi sa njim je najteza stvar rekao bih.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Predrag

Zvao sam TC danas i rekoše da oprema stiže do petka.
Ono što me sada zanima je to da imam GSO barlow APO 2,5x preostao od stare opreme, ali na 1,25".
Dokupio bih ovaj adapter:

Za kakve takve slike Sunca i Meseca bi trebalo da posluži.

Pa sad da pogađam da će biti problema oko nalaženja fokusa i nabavke dodatnih sitnica oko toga?
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Hmmm, tvoj GSO barlow APO 2,5x ima prihvat na 1,25". Ovaj adapter sa slike ima prihvat 2", pa ga nećeš moći spojiti na tvoj barlow. Mislim, hoćeš moći ubaciti barlow, ali nakon toga ne i DSLR aparat, ako je to bila tvoja namjera? Jedino ako nećeš snimati ASI 120 kamericom, ali onda neće stati cijeli Mjesec ili Sunce u kadar.

Ako hoćeš veće povećanje, ostaje ti ili da ideš na okularnu projekciju, ili da uzmeš barlow sa prihatom od 2". Od opcija ti još stoji na raspolaganju Sony extender od 2x, ili jače ako se može naći.

Predrag

Hm. U opisu stoji:

"Adapter 2" na 1.25" sa T2 navojem."

Adapter sa T2, namenjen teleskopima koji imaju 2" fokuser i koji ne dolaze sa 1.25" adaperom.

Na osnovu toga sam zaključio da to prihvati barlow a posle preko sony adaptera na 1.25" prihvatim barlow.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Ne znam koliko ova moja mono kamera može da pokaže na Suncu i Mesecu. Nisam ni razmišljao da je koristim za nešto osim guiding.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Citat... a posle preko sony adaptera na 1.25" prihvatim barlow

Imaš sliku tog adaptera? Nije mi poznato da se tako može spojiti DSLR na 1,25" barlow.

Ono, čisto pitam da ne bacaš pare ako ti to ne treba, ja sam skrljao puno novaca na svakojake adaptere jer imam nekoliko set-up-ova.

CitatNe znam koliko ova moja mono kamera može da pokaže na Suncu i Mesecu.

Oh nemoj potcijeniti ovu kamericu - iako je stariji čip u njoj, ona daje oštriju sliku od mnogo i mnogo DSLR aparata, a o osjetljivosti ne treba ni trošiti riječi. Vidjećeš i sam kad pokušaš snimati Mjesec (pa i Sunčeve pjege uz odgovarajući filter).
Zapravo, ono što ti može svakako nedostajati kod nje je veće vidno polje - ostalo je pretty much good.

Predrag

Mislio sam na standardni adapter za Sony e-mount.

- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Ako je ovaj adapter desno, i na desnoj ivici 1,25" prihvat, onda bi mogao da probaš. Ali meni liči da je to 2" prihvat (bajonet) - provjeri. Inače se za DSLR aparate da se izbjegne vinjetiranje prave adapteri od 2".
2" neće ući u GSO barlow 1,25".

Predrag

U svakom slučaju probaću mini kamerom prvo. Ako budem zadovoljan neću ni da se trudim Sonijem za Sunce i Mesec.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Citat: Ljubo poslato Mart 20, 2025, 07:11:20 PRE PODNEAko je ovaj adapter desno, i na desnoj ivici 1,25" prihvat, onda bi mogao da probaš. Ali meni liči da je to 2" prihvat (bajonet) - provjeri. Inače se za DSLR aparate da se izbjegne vinjetiranje prave adapteri od 2".
2" neće ući u GSO barlow 1,25".

Ovaj deo levo ide na Sony, a ovaj desno ulazi u barlow. Vinjetarenje je bilo minimalno na starom Nikonu D5100 i dobsonu od 250 mm na ovaj način, ali je imao crop 1.5x, a sa ovim FF znam da će ga biti dosta. Barlow sa 2" je oko 100e. Videću.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4