NGC i IC objekti

Započeo lajosk, Oktobar 30, 2011, 06:46:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

Citat: ε Aurigae poslato juče u 12:15:23 PRE PODNETokom 2 noći, 20 i 21. april, 5h materijala

LRGBHa 20x180s svaki filter

SVBony SV503 80ED
EQ5 belt mod - OnStep
ZWO ASI 533mm pro

Moraću da uputim kritike, ali kreativne nadam se.
Prvo loš izbor mete. Jako je sitan za tvoj teleskop (nije da nisam i ja slikao prestižne mere). Ne znam koja ti je fokalna sa flatnerom koji je i reduktor ali sitnija je nego što bi bila kod mene, tako da mislim da je 470-480mm.

Drugo, jako malo integracije.
L kanal treba da ti bude prioritet u odnosu na RGB kanale. Gledaj da imaš njega više nego RGB, ili slikaju samo RGB bez L.
Treće Ha je ovde neprimetan. Znači tih sat vremena bolje da si utrošio na L filter jer je meta presitna za Ha detalje.

E sad, možda ti imaš dovoljno materijala samo još uvek nisu uspeo da ga obradis kako treba.
Bilo bi lepo da postavis u temi "Sirove/ RAW Astrofotografije" sve te kanale pa da pokušaju i drugi da se poigraju sa materijalom, da se vidi može li neko drugi više da izvuče iz tog materijala.

Znam da na početku kad sam tek krenuo sa obradom nisam mogao puno da izvučem iz materijala. Sad taj isti materijal da obradim, bila bi druga priča.

Ne želim da me niko pogrešno shvati, svaka kritika je dobronamerna sa nadom da će voditi ka poboljšanju rezultata.
Mene su na hrvatskom forumu dosta kritikovali ali uz dobre savete i to mi je dosta pomoglo da unapredim krajnje rezultate. Nadam se da će i ovo biti shvaćeno na isti način.

Citat: mboskovic poslato danas u 01:41:47 PRE PODNE
Citat: Astro_fun_times poslato Mart 31, 2025, 02:32:44 POSLE PODNEPosto nema kategorije za Abell katalog, postavicu je ovde...

Miloše, šta da ti kažem, pronašao sam novi avatar!!!  ;D

Bravo!!
🤣 E ovako sam trebao da rotiram sliku kako bi izgledala kao dijamantski prsten ali sam to kasni shvatio.
Drago mi je da ti se svidela.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš