NGC i IC objekti

Započeo lajosk, Oktobar 30, 2011, 06:46:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

Citat: ε Aurigae poslato April 23, 2025, 12:15:23 PRE PODNETokom 2 noći, 20 i 21. april, 5h materijala

LRGBHa 20x180s svaki filter

SVBony SV503 80ED
EQ5 belt mod - OnStep
ZWO ASI 533mm pro

Moraću da uputim kritike, ali kreativne nadam se.
Prvo loš izbor mete. Jako je sitan za tvoj teleskop (nije da nisam i ja slikao prestižne mere). Ne znam koja ti je fokalna sa flatnerom koji je i reduktor ali sitnija je nego što bi bila kod mene, tako da mislim da je 470-480mm.

Drugo, jako malo integracije.
L kanal treba da ti bude prioritet u odnosu na RGB kanale. Gledaj da imaš njega više nego RGB, ili slikaju samo RGB bez L.
Treće Ha je ovde neprimetan. Znači tih sat vremena bolje da si utrošio na L filter jer je meta presitna za Ha detalje.

E sad, možda ti imaš dovoljno materijala samo još uvek nisu uspeo da ga obradis kako treba.
Bilo bi lepo da postavis u temi "Sirove/ RAW Astrofotografije" sve te kanale pa da pokušaju i drugi da se poigraju sa materijalom, da se vidi može li neko drugi više da izvuče iz tog materijala.

Znam da na početku kad sam tek krenuo sa obradom nisam mogao puno da izvučem iz materijala. Sad taj isti materijal da obradim, bila bi druga priča.

Ne želim da me niko pogrešno shvati, svaka kritika je dobronamerna sa nadom da će voditi ka poboljšanju rezultata.
Mene su na hrvatskom forumu dosta kritikovali ali uz dobre savete i to mi je dosta pomoglo da unapredim krajnje rezultate. Nadam se da će i ovo biti shvaćeno na isti način.

Citat: mboskovic poslato April 24, 2025, 01:41:47 PRE PODNE
Citat: Astro_fun_times poslato Mart 31, 2025, 02:32:44 POSLE PODNEPosto nema kategorije za Abell katalog, postavicu je ovde...

Miloše, šta da ti kažem, pronašao sam novi avatar!!!  ;D

Bravo!!
🤣 E ovako sam trebao da rotiram sliku kako bi izgledala kao dijamantski prsten ali sam to kasni shvatio.
Drago mi je da ti se svidela.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Astro_fun_times

U drugoj temi je opisan nas Uskrsnji star party. Tad sam slikao ovu metu - NGC 4395.
Voleo bih da sam snimio vise materijala no nadam se da je malo tamnije nebo kompanzovalo kracu duzinu ekspozicije.
Nebo je bilo lose ali gajding je bio ok. Meta je bila dosta visoko. Prvi put sam koristio novi 3D printani dew shield. Na stacku su mi se pojavile dve paralelne linije, nakon flipa, na svakom subu. To nisam hteo da cropujem jer ima dosta galaksijica koje sam hteo da se prikazu.

Zanimljivo za ovu metu je da ima jako malu centralnu crnu rupu.
Evo sta kaze drug ChatGPT
CitatNGC 4395 je mala spiralna galaksija koja se nalazi u sazvežđu Lovac na pse (Canes Venatici), na udaljenosti od oko 14 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Pripada grupi patuljastih spiralnih galaksija i često se opisuje kao galaksija sa slabim oblikom spiralnih krakova i bez jasno izraženog centralnog ispupčenja, što je čini neobičnim primerkom među galaksijama ove vrste.

Ono što NGC 4395 čini posebno zanimljivom za astronome jeste činjenica da u svom jezgru sadrži aktivnu supermasivnu crnu rupu, uprkos tome što je sama galaksija mala i bez izraženog centra. Ova crna rupa je jedna od najmanje masivnih poznatih supermasivnih crnih rupa, sa masom od svega nekoliko stotina hiljada puta većom od mase Sunca. Njena aktivnost proizvodi svetlost i energiju karakteristične za galaksije sa aktivnim galaktičkim jezgrima (AGN), što uključuje emisiju rendgenskog i ultraljubičastog zračenja.

Proučavanje NGC 4395 ima veliki značaj za razumevanje evolucije galaksija i razvoja crnih rupa. Naučnici pretpostavljaju da je NGC 4395 primer kako su prve supermasivne crne rupe mogle izgledati u ranom svemiru — male, ali već aktivne. Njena struktura i karakteristike pomažu u razumevanju procesa kroz koje galaksije bez velikih centralnih ispupčenja mogu ipak razviti centralne crne rupe.

Još jedna zanimljivost vezana za NGC 4395 jeste to što, zbog svoje relativne blizine, omogućava detaljna posmatranja pomoću teleskopa kao što su Hablov svemirski teleskop i Chandra rendgenski opservatorijum. Istraživanja ove galaksije pomažu u preciznijem određivanju odnosa između masa galaksija i masa njihovih centralnih crnih rupa.

Iako nije lako uočljiva amaterskim teleskopima zbog svoje slabije površinske svetlosti, NGC 4395 ostaje jedan od važnih objekata u modernim astrofizičkim istraživanjima.

NGC4395

Lights: 37x300s Gain 101; Offset 5; -5°
Darks: 50
Flats/darklats: 30
Biases: 50

Total 3h 5min of integration

Telescope: SW Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Mount: SW HEQ5 Pro
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: UV/IR cut

Sky: Bortle 4
Date: 20.04.2025

NGC4395 crop by Miloš, on Flickr

NGC4395 by Miloš, on Flickr

NGC4395 Annotated by Miloš, on Flickr

Kao i obicno, anotacija u Pixinsightu ne markira sve vidljive galaksije tako da sam se posluzio drugom skriptom - "What's in my image" kako bih otkrio sve galaksijice koje se vide na slici i ovo je rezultat:

NGC4395 - galaxies by Miloš, on Flickr

Mene ovo fascinira. Mnoge od tih galaksija su toliko sitne da izgledaju kao zvezde i prosle bi nezapazeno.
A ovo su vidljivi Kvazari

NGC4395 - Quasars by Miloš, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

bratislav

Jos jedna od prastarih, ponovo procesirana novim softverom. Za one sa severne hemisfere malo poznat par NGC4038/4039 galaksija u "sudaru". Spoljni kraci su izuzetno tamni i nemoguce ih je videti vizuelno, ali su jezgra dovoljno sjajna da u vecim Dobsonima daju gomilu detalja.
Slikano sa 200/1000 Njutnom (plus Paracorr, ziza je 1150mm), QHY-8, 12x10 min. Mart 2010, Bortle 2 lokacija blizu gradica Heathcote (Viktorija, Australija).

Sa Vikipedije

The Antennae Galaxies (also known as NGC 4038/NGC 4039 or Caldwell 60/Caldwell 61) are a pair of interacting galaxies in the constellation Corvus. They are currently going through a starburst phase, in which the collision of clouds of gas and dust, with entangled magnetic fields, causes rapid star formation. They were discovered by William Herschel in 1785

AntenaeCrop by bratislav3162, on Flickr