• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
January 19, 2020, 07:58:45 pm

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Prirodne nauke / Re: Ufo ili NLO?
Last post by Danijel - Today at 07:09:21 pm
Ne, to nisu geostacionarni sateliti. Biti će ih na tisuće i planirano je kad im istekne rok trajanja da se upute u Zemljinu atmosferu i tamo sagore. No, vjerojatno će smetati astronomima u njihovom radu. Ne zamaraj se onim snimcima NLO-a, nisu toga vrijedni, niti predstavljaju opasnost. Oni Starlink sateliti su puno opasniji od njih. :)
2
Prirodne nauke / Re: Ufo ili NLO?
Last post by Kizza - Today at 03:57:49 pm
Hvala za objašnjenje Danijele. Nadam se da će biti geostacionarni?
Ovaj snimak, koji je napravio pilot borbenog aviona, ako je autentičan, mene plaši i postavlja mnoga pitanja.  Nama ostaje da ga tumačimo po svojoj volji i želji  :)
3
Prirodne nauke / Re: Ufo ili NLO?
Last post by Danijel - Today at 03:23:14 pm
Gore su Starlink sateliti. U zadnje vrijeme česti posjetioci iznad naših glava. Donji prikazuje to što prikazuje, ja nisam nigdje vidio bilo kakvu rotaciju koja se spominje. Ima takvih snimaka posvuda. Tko zna što je to, no zajedničko svim tim snimcima su da niti jedan od njih nikada ne prikazuje JASNU sliku NLO-a. Uvijek su to nekakve mrljice, mutne i nedefinirane. Ima ih posvuda na YouTube-u. Uglavnom, ništa konkretno niti korisno. Koliko god priželjkivali da su to posjetioci s drugih svjetova, i dalje nemamo niti jedan jedini dokaz za to. Do tada, uživajmo u gledanju tih "potvrđenih" i "autentičnih" snimaka koje su "snimili"... tko god. Prvi snimak me puno više brine od drugoga. :)
4
Prirodne nauke / Re: Ufo ili NLO?
Last post by Fizicar - Today at 12:37:35 pm
Kako ne zna se cega, pa pise u naslovu :D
Inace ne znam ima li tema, NLO objekti se najbolje vide infracrvenom kamerom. Prosle godine je americka mornarica potvrdila verodostojnost sledeceg snimka. Dakle vidi se kako rotira...

5
Prirodne nauke / Ufo ili NLO?
Last post by Kizza - Today at 10:47:54 am
Neverovatan snimak, ne zna se čega, ali vredi pogledati više puta:

https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/ufo-fleet-reports-in-argentina?fbclid=IwAR2xnh1OulNoPEreiD1rYAXWbLLPbE_rYBeUQB_ULmOD7cG8qhC8hgliMXk

 Najbolje od svega je reakcija posmatrača  :)

Pa šta je ovo ?
6
Astrofotografija / Re: Messier objekti
Last post by tomaja - Yesterday at 06:54:34 pm
Quote from: Yagodinac on Yesterday at 12:17:12 pmDobrodošao Tomaja i bravo za fotku! Sviđa mi se, a i boje su realne za nemodifikovani aparat. Za bolju separaciju morali bismo... čekaj, jesam li u pravu ili sam lupio da ti je aparat nemodifikovan?

Hvala :) Jeste nemodifikovan, koristim ga i za svakodnevno fotografisanje pa to nije opcija. Imam još nekoliko fotografija koje ću podeliti kad budem u prilici, ali ovom sam najzadovoljniji.
7
AstroBerza / Re: Prodajem SkyWatcher 150/75...
Last post by viper - Yesterday at 01:51:57 pm
Cena
8
Astrofotografija / Re: Messier objekti
Last post by Yagodinac - Yesterday at 12:17:12 pm
Dobrodošao Tomaja i bravo za fotku! Sviđa mi se, a i boje su realne za nemodifikovani aparat. Za bolju separaciju morali bismo... čekaj, jesam li u pravu ili sam lupio da ti je aparat nemodifikovan?

Sinisa: ja mislim da je ipak malo fokus na ovim tvojim fotkama pomeren - vrlo malo ali vidljivo. To ne mora da bude tvoja greška jer se veoma lako dešava kad atmosfera nije baš stabilna (tu onda naprosto nema fokusa u f5 teleskopu), kad snimaš iznad nečijeg krova iz kog se puši ko zna šta, kad teleskop nije dovoljno ohlađen, kad je kolimacija loša... Jednostavno se vidi da se zvezde Trapezijuma guraju i da su spajkovi malo deblji. Ko zna, možda i nije moglo bolje - ali ja posle svih tih nabrojanih peripetija proveravam fokus na otprilike 15min. Danas aparati imaju livewiev pa to nije problem, ali muka je bila na 20D tražiti fokus a kamoli proveravati.
Uporedi tvoju fotku 0.5sec Trapezijuma sa mojom i pogledaj veličinu zvezda.
9
Astrofotografija / Re: Hind's Crimson...
Last post by Yagodinac - Yesterday at 12:03:41 pm
Pa nisu ovo Mira promenljive (ili nisu samo  ;D  ), ovde je mehanizam promene zapravo levitacija sloja ugljenika u atmosferi zvezde, koji je prethodno nastao sjedinjavanjem berilijuma i helijuma putem trostrukog alfa procesa u jezgru zvezde. Taj ugljenik vrši apsorpciju svetlosti i deluje kao neki veliki crveni filter preko površine zvezde.
10
AstroBerza / Prodajem SkyWatcher 150/750
Last post by Skywatcher1 - January 17, 2020, 03:43:29 pm
Na prodaju Skywatcher 150/750, na EQ3 montaži sa laserskim kolimatorom. Okulari 10mm,25mm,Barlow lens 2x.
Radi savršeno, prodajem jer ga ne koristim dovoljno.
Pages1 2 3 ... 10