• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Oprema / Re: Dobson 200/1200
Last post by vlaiv - Yesterday at 02:26:32 pm
Imam taj teleskop i preporučujem ga.

Preporučujem ga u smislu ozbiljnog amaterskog teleskopa za posmatranje. To je veliki teleskop, možda bi dobro bilo pogledati ga uživo ili bar pogledati neke slike i/ili video snimke na internetu da be se stekla ideja koliko je taj teleskop velik.

na primer:Teleskop ima ukupno oko 25kg (baza i tubus) i velik je i za skladištenje i za prevoz. Staje popreko na zadnja sedišta i manjeg auta jer je dugačak oko metar i 10-20.

Što se tiče slikanja - ne. Može, može i DSLR-om ali će biti potrebno uložiti ili u startu ili kasnije jedno 200-300e više.

U stvari, može to i za manje novaca ako se napravi u samostalnoj izvedbi - EQ platforma.
Za slikanje mora postojati motor koji okreće teleskop i prati metu. Planetarno snimanje je najmanje zahtevno što se tiče preciznosti i tu može da ide i kućna radinost.

Ako se ne pravi, onda se ili kupuje:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10564_TS-Optics-EQ-Dobsonian-Telescop2-Drive----Platform-for-45--N-S.html

ili se u startu uzima 8" Dobson koji ima motore i Goto (a on je dosta skuplji od ovog običnog).
2
Oprema / Dobson 200/1200
Last post by iDzony - April 08, 2020, 08:41:32 pm
Pozdrav,

Vec par meseci planiram da kupim svoj prvi teleskop.
S obzirom da mi budzet nije nesto preterano velik, izdvojio sam da je po kvalitetu za sada najbolji SW Dobson 200/1200.

Zanima me da li neko od vas ima iskustva s ovim teleskopom i da li mi ga preporucuje?

Takodje znam da ovaj teleskop nije namenjen za astrofotografisanje, ali me zanima jel neko imao iskustva da slika planete sa DSLR-om preko ovog teleskopa i kakav je kvalitet?
 
3
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by Yagodinac - April 08, 2020, 05:40:36 pm
Quote from: bratislav on April 08, 2020, 04:16:18 pmAko bas hoces da budemo pedanticni, obrati paznju na citate koje sam komentarisao, tipa
"Čim imaš ahromatski barlow onda se podrazumeva da ćeš i sa njutnom imati hromatsku aberaciju, a to onda samo po sebi primetno smanjuje rezoluciju na planetama"
kao i
"ahromat fokusira dve osnovne boje a treću ostavlja razlivenom - ED bi trebalo da je nešto malo bolji u tom fokusiranju ove treće. Prava stvar je tek triplet koji RGB zvanično fokusira u istu tačku."

koji, osim pokazivanja elementarnog nepoznavanja optike (nebitno), mogu da uticu na pogresne zakljucke i odluke clanova o bespotrebnoj kupovini (daleko vaznije).

Ajde onda reč po reč da analiziramo šta nije tačno u ova dva citata? Optužba za "elementarno nepoznavanje optike" mora dobro činjenično da se obrazloži.
4
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by bratislav - April 08, 2020, 04:16:18 pm
Ako bas hoces da budemo pedanticni, obrati paznju na citate koje sam komentarisao, tipa
"Čim imaš ahromatski barlow onda se podrazumeva da ćeš i sa njutnom imati hromatsku aberaciju, a to onda samo po sebi primetno smanjuje rezoluciju na planetama"
kao i
"ahromat fokusira dve osnovne boje a treću ostavlja razlivenom - ED bi trebalo da je nešto malo bolji u tom fokusiranju ove treće. Prava stvar je tek triplet koji RGB zvanično fokusira u istu tačku."

koji, osim pokazivanja elementarnog nepoznavanja optike (nebitno), mogu da uticu na pogresne zakljucke i odluke clanova o bespotrebnoj kupovini (daleko vaznije).
Nista drugo nisam hteo da komentarisem, zasigurno ne Juga i Porsche. Kao ni RC od pola metra (otkud ti to???)

Sto se tice cena TeleVue Barlowa mislio sam da je Google opste poznata alatka, ali ajde da i to obnarodujemo. Novi TV Barlow se krece od nekih 110 US$ (ili oko 108 evra u TS), a polovni se cesto prodaju pocev od US$40 (Cloudy Nights).

Poenta ovde je da ja navodim TV kao primer firme koja pravi i prodaje dublet (ono sto ti nepravilno zoves "ahromatski") Barlow, jer je sasvim dovoljan opticki. Sto ce reci Barlow sa dva sociva koji je dobro napravljen (npr. upravo sada ima nekoliko primeraka na CN pocev od US$15!!!) tipa Meade, Celestron, GSO, Orion, itd. je upravo ono sto treba upariti sa 200/1200 (cak i sa mnogo vecim i skupljim teleskopima).
Jedino sto treba izbegavati su tzv "Shorty" varijante jer njihova sociva imaju prejake krivine na samim optickim elementima sto ih cini vrlo osetljivim na decentriranje i tilt (nagib). Sto ce reci uvek izabrati recimo ovo
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p56_TSOptics-TSB31-3x-ED-Barlow-Lens---1-25-inch---3x-more-magnification.html
a izbegavati ovo
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1892_TS-Optics-Optics-TSShorty-2x-Apo-Barlow--1-25-inch--3-element---for-observing-and-astroph.html
ili ovo
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p55_TS-Optics-Optics-TSB251-2-5x-Barlow-Lens--1-25-inch---apochromatic-triplet-design.html

Tripleti sami po sebi svakako nisu losi, ali oni koji ce biti sigurno dobri kostaju puno, a dobicete zanemarljivo malo bolji kvalitet slike (ako i to).

3 i vise elemenata postaju neophodni kod specijalizovanih aplikacija (telecentric Barlows kao i oni sa vrlo velikim povecanjem - 5X i navise).
5
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by Yagodinac - April 07, 2020, 10:58:28 pm
Bratislave, tvoj koordinatni sistem nije isto što i naš. Niko ne priča o Televue (reci prvo koliko košta isti) već o tome kako najbolje potrošiti pedeset evra.

Quote from: bratislav on April 07, 2020, 02:30:02 pmA to sto "tek triplet RGB zvanično fokusira u istu tačku" ne vredi ni diskutovati. To je toliko prezvakana tema da cu samo da kazem da iole verziran opticki dizajner moze da sa samo dva sociva fokusira 3 talasne duzine (nekad i 4). Zar zaista mislite da na desetine dubleta koje prodaju Takahashi, TeleVue, Vixen, Celestron nisu APO?

Termini APO i ahromat su nasleđeni iz istorije astronomije i fotografije, ne treba se slepo držati tih klasifikacija. Znam i ja da sve može da se napravi, Canon decenijama ima fabriku fluorita koji je nešto najbliže optičkom savršenstvu, ima i sad da se nađe ponešto za astrofotografiju iz njihove kuhinje, ali nije to tema.

Quote from: bratislav on April 07, 2020, 02:30:02 pmZar zaista mislite da na desetine dubleta koje prodaju Takahashi, TeleVue, Vixen, Celestron nisu APO?

Pa sad... Argument ti je na nivou "jugo ima motor napred a karera pozadi, jugo ima bolji balans mase".
Naravno da su proizvodi koje si naveo bolji, ali tačno toliko su i skuplji. Osim toga, na ovim tvojim slikama (koje su odlične, BtW) nedostaje samo parametar koji je teleskop i kakva je rezolucija. Imaj u vidu da poređenje RC od pola metra i laminaran okeanski vazduh imaju zajedničko sa 200/1200 dobsonom i tradicionalnom balkanskom planinskom turbulencijom... pa recimo ništa.
6
Astrofotografija / Re: Wide field astrofotografij...
Last post by Kizza - April 07, 2020, 09:23:40 pm
Mesec sa mog prozora  :)
7
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by bratislav - April 07, 2020, 02:36:00 pm
A sto se tice "primetnog smanjivanja rezolucije na planetama" evo jednog Jupitera i Saturna sa dublet Barlow-om (TeleVue, samo 2 elementa).
Nisam primetio neka smanjenja moram da priznam ...
8
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by bratislav - April 07, 2020, 02:30:02 pm
"APO Barlow" je velika sarena laza. Bilo koji Barlov sa dva sociva je vise nego dovoljan; stavise ja bih pre preporucio model koji ima dva sociva, ali je napravljen kvalitetno (recimo Tele Vue, kompanija koja zasigurno zna cinjenicu ili dve o optici i ciji su svi Barlovi sa dva sociva) nego no-name "APO" Barlow koji ima tri sociva (a u stvarnosti radi daleko losije).
A to sto "tek triplet RGB zvanično fokusira u istu tačku" ne vredi ni diskutovati. To je toliko prezvakana tema da cu samo da kazem da iole verziran opticki dizajner moze da sa samo dva sociva fokusira 3 talasne duzine (nekad i 4). Zar zaista mislite da na desetine dubleta koje prodaju Takahashi, TeleVue, Vixen, Celestron nisu APO?
Glavni razlog da se uvede treci element je da se sistem napravi "brzi" (veci f-broj) zbog fotografije.
Evo npr jedan SuperAPO dublet koji ima tzv 4 color crossing.

9
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by ubootwaffe - April 07, 2020, 12:28:54 am
Hvala svima na savetima... Po svemu sudeći, 2.5x APO...
10
Oprema / Re: Prvo pa muško: 200/1200 Do...
Last post by Yagodinac - April 05, 2020, 08:00:29 pm
Dobro, sigurno je bolji (pošto od onog mog biti lošiji teško da je moguće - skoro sam ga proveravao i napale su ga i gljivice tako da se moja kletva "raspao se dabogda" ostvarila) ali ne verujem da je to neka prevelika razlika. Čim imaš ahromatski barlow onda se podrazumeva da ćeš i sa njutnom imati hromatsku aberaciju, a to onda samo po sebi primetno smanjuje rezoluciju na planetama recimo, čak i da imaš najbolju optiku i kolimaciju. Poluapo barlow mislim da je marketinški trik, odnosno da nije trik nego da je dublet sa ED elementom, ahromat fokusira dve osnovne boje a treću ostavlja razlivenom - ED bi trebalo da je nešto malo bolji u tom fokusiranju ove treće. Prava stvar je tek triplet koji RGB zvanično fokusira u istu tačku.
Ja bih, ako mogu da primetim, preporučio 2.5 apo u TS, pa ako je decentriran vrlo lako ga vratiš i zameniš. Ako naručiš sa neta pa dobiješ krivog_Stojka, srećno sa vraćanjem.
Pages1 2 3 ... 10