• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
March 28, 2023, 11:53:24 pm

Recent posts

Pages 1 2 3 4 5 ... 10
21
Astronomija / Re: Kurs astronomije za početn...
Last post by stameni - March 10, 2023, 08:03:05 pm
Dakle, mrka kapa :(

Pokrenuo sam pitanje bilo prenosa kursa uživo, bilo snimanja, i mada je jedan "Ruđerovac" bio zagrejan za celu "stvar", dobio sam formalniji odgovor da već postoji mnogo sličnog online materijala, da bi bilo dobro napraviti serijal kvalitetnijom opremom nego što je naša amaterska, i da u najboljem slučaju to (amaterski snimak) ne bi gledao niko :(

Potom sam kontaktirao sa prethodnim predavačem. Naime, pre nekoliko godina  napravio sam audio-snimke njegovih predavanja, i to "upario" sam PPT-ovima (koje sam pogodnosti radi konvertovao i u PDF). Reč je takođe o amaterskoj opremi, pa je kvalitet zvuka očajan (pogotovo kada se u planetarijumu uključi klima). Predavač mi je rekao da je bolje da ne disribuiram snimke, jer se čovek u predavanjima poziva na video-prezentacije; prihvatio bi, kaže, da su to video-snimci. Ja to nemam.

Dakle, ljudi, ako ste blizu Beograda, ispratite kurs. Ako niste, potražite neki sličan materijal -- u principu, trebalo bi da ga ima.

Ako neko hoće da snima u svojoj režiji, neka izvoli... A ako je u mogućnosti, neka razmisli da ga stavi na korišćenje širokim narodnim masama ;)

Izvinjavam se svima što na kraju ovako ispade :(
22
Oprema / Kupovina u Mađarskoj - prelaz ...
Last post by mr_bungle - March 09, 2023, 05:02:45 pm
Pozdrav :)

Večeras idem za Mađarsku (Budimpešta) preko agencije (BUS-om)i nameračio sam se na jedan astro dvogled 20x80 u jednoj prodavnici.  Dvogled košta oko 170€. Ja bih to prijavio na granici jer mi je ipak frka da ne bude nekih problema. Nije mi problem i da platim carinu i pdv jer to ovde i ne mogu tako lako nabaviti. Znam šta treba za povraćaj poreza (AFA) ali čuo sam priče da se čeka na granici dugo i ne znam uopšte kako to ide jer idem BUS-om agencijski.

Da li neko ima iskustva da je tako kupovao i prenosio opremu preko granice (pretpostavljam kolege forumaši iz Vojvodine da imaju možda iskustva)? Koliko je komplikovana procedura i to ?

Hvala unapred!

Nebojša
23
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by Joza - March 08, 2023, 07:33:50 pm
Za proveru žižne daljine ne moraš da praviš ništa ni sa sijalicom ni sa LED diodama.
Njednostavnije iskorisi mobilni telefon.
Upališ ono svetlo na zadnjoj strani koje glumi blic i sliku tog svetla napravi na leđima telefona.
24
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by dekilio - March 07, 2023, 07:17:23 am
Zahvaljujemo ja i sin na odgovorima. Ima li neko od vas iskustva sa sekundarnim ogledalima (a i ostale opreme koja će faliti) iz Kine, ili ih treba izbegavati. Eventualno preporuka gde kupiti. Rekao sam sinu samo nećemo žuriti, i do polovine leta da bude pa je super. Ima refraktor 60/900 i nije loš za planete i vidljivije objekte.
25
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by Joza - March 06, 2023, 10:14:21 pm
To je ogledalo iz 1970. kada je u  Jugoslaviji vladala 'manija' brušenja ogledala i izrade teleskopa.
Trebalo bi da je 140/1400 mm. To što premaz ima ogrebotinu praktično nema nikakvog uticaja.

Za proveru žižne daljine najlakša je metoda sa sijalicom i kartonom ili malo modifikuj tu ideju. Na kartonu izbuši rupu i u nju stavi LED diodu. Ogledalom napravi sliku diode koja treba da je što bliže diodi. Rastojanje od kartona do ogledala je dvostruka žižna daljina.

Šta dalje?
Za početak sa https://www.astronomija.org.rs/astronomski-instrumenti/7831-uputstvo-za-izradu-teleskopa skineš uputstvo. To je zapravo serija članaka iz tog vremena koji je pokrenu gore pomenutu euforiju. Veći deo možeš da preskočiš ili pročitaš informativno.

Negde na 71. odnosno 74 strani imaš priču o dijagonalnom ogledalu i njegovim dimenzijama.
Dalje u tekstu je detaljno opisana konstrukcija celog teleskopa i njegovo kolimiranje.

Nakon toga slede lutanje po internetu i ATM sajtovima.
Konstrukciju naravno prilagodi svojim mogućnostima i stečenom znanju.

Na kraju mnogo sati posmatranja novim instrumentom sa starim ogledalom.
Ne zaboravi dolazak sa gotovim instrumentom na Letenku .

Dobrodošao u ATM svet.

Možeš da napraviš i veštačku zvezdu i proveriš kvalitat ogledala.
26
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by vlaiv - March 06, 2023, 02:06:55 pm
Mislim da pričate o različitim konfiguracijama (jedno je sa okularom a drugo bez), ali i pored toga - ja bih izbegavao korišćenje sunca u tu svrhu.

Uvek treba biti pažljiv kad su sunce i teleskop u pitanju, bez obzira što u nekim situacijama kao što je okularna projekcija sunca ili vrlo velik F/broj u primarnom fokusu - neće biti problema sa toplotom.

Uvek se može iskoristiti pun mesec u istu svrhu koji je bezbedan bez obzira na konfiguraciju a i metod sa lokalnim izvorom svetla (tipa baterijska lampa) i parčetom papira može uvek - ne treba čekati noć i pun mesec.

Jedino voditi računa da se tako meri dva puta fokalna dužina pa imati to u vidu (znači trebaće skoro 3 metra prostora itmeđu ogledala sa jedne strane i papira i lampe sa druge ako je fokalna dužina oko 1400mm).
27
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by DraganTesic - March 06, 2023, 01:57:43 pm
Ма верујем ти. Да само погледаш моја двострука нагарављена стакла за посматрања помрачења Сунца :).

Овде је поступак сасвим други. Као када се деца играју правећи огледалцима зечиће на зиду. Држиш огледало,ухватиш Сунце и усмериш на екран. Ти и светлост сте са различитих страна огледала.
28
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by spadej - March 06, 2023, 01:20:02 pm
Quote from: DraganTesic on March 06, 2023, 10:25:43 amЧини ми се да CyberianIce мало претерује са опасностима коришћења Сунца :)
ni najmanje, veruj mi! Pre par godina sam pripremao teleskop za akciju, Sunce je vec bilo na zalasku. Pojma nemam kako se to desilo, vrv je Marfi bio pored mene. U nekom trenutku glava mi je bila kod fokusera a teleskop (150/750) se nasao direktno usmeren ka Suncu. I propustio je njegovo svetlo kroz okular (32mm). Srecom, gledao sam na sasvim drugu stranu ali me je suncev zrak pogodio u uvo. Kao da mi je neko vrelom iglom probusio uvo, skocio sam metar od teleskopa.
E sad, zamisli da je na okularu bilo oko.
Teleskope imam i koristim skoro 20 godina ali mi to nije bila nikakva garancija.Jednostavno, sr..nja se desavaju.
I zato nikad nije na odmet "preterivati" kad je bezbednost u pitanju. 
29
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by vlaiv - March 06, 2023, 12:07:08 pm
30
Oprema / Re: Dobili smo na poklon parab...
Last post by dekilio - March 06, 2023, 11:55:19 am
Hvala vam puno na odgovorima. Ogledalo deluje dosta očuvano. Tačnije da nema neku ogrebotinu, izgledalo bi da je mnogo novije. Slikaćemo još koju put gde se vide ogrebotine još upadljivije.
Još jednom hvala
Pages 1 2 3 4 5 ... 10