Messier objekti

Započeo Yagodinac, Januar 02, 2012, 02:46:29 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

ε Aurigae

Zamenjen je fokuser, promenjen spajder, dve to utiče na kolimaciju koja nije pravolinijska.

Ovo je korigovani cassegrain, na papiru ispada poput RC teleskopa, ali je bolji. Posle sekundara zrak se odbija u set korekcionih sočiva. Kada se zameni original fokuser drugim ....kreće pakao
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Astro_fun_times

Ova slika je mogla biti i bolja. Slikana je tokom dve noci medjutim posto mi electro filter wheel nije u funkciji sve je slikano sa UV/IR cut filterom, i za vreme meseca koji je bio dosta jak. Nisam odbacio te subove (a mozda bi bilo bolje da jesam) no dobro.

Pixinsight ima svoju anotaciju slike i dosta sitnih galaksija je oznaceno medjutim primetio sam da ima i galaksija koje nisu oznacene a ocigledno je da jesu galaksije. Zato sam sliku otvorio u "Whats in my image" skripti i bio sam iznenadjen brojem detektovanih galaksija.
Ono sto me je jos vise fasciniralo bilo je broj Kvazara. Chatgpt kaze sledece:
CitatKvazari su veoma energetski intenzivni objekti u svemiru koji se nalaze u centrima galaksija. Naziv "kvazar" dolazi od engleskog "quasi-stellar object" (kvazi-stelarni objekat) jer izgledaju poput veoma svetlih, malih tačaka koje podsećaju na zvezde kada se posmatraju kroz teleskop.

Kvazari su zapravo veoma aktivna i svetla jezgra galaksija, koja nastaju kada supermasivni crni hole u središtu galaksije akumuliraju ogromne količine materije. Kako materija pada u crnu rupu, ona se zagreva i stvara izuzetno jaku emisiju svetlosti, uglavnom u radio, infracrvenom, vidljivom, ultraljubičastom i X-zračenom spektru.

Kvazari su veoma daleki, što znači da gledamo u prošlost kad ih posmatramo, jer svetlost od njih putuje milijardama godina do nas. Zbog svoje velike udaljenosti, kvazari mogu biti čak i milijarde puta svetliji od cele naše galaksije. Oni su među najudaljenijim i najintenzivnijim izvorima energije u svemiru.

Ovo je kolaz Kvazara izvucen iz slike
M97 and M108 Quasars by Miloš, on Flickr

Ovo je kolaz izvucenih galaksija iz slike
M97 and M108 galaxies by Miloš, on Flickr

Ovde se na full rezoluciji mogu videti zaokruzenu crvenim kruzicima sve galaksije
M97 and M108 galaxies marked by Miloš, on Flickr

Messier 97 i Messier 108
Lights:194x300s Gain 101; Offset 5; -10°
Darks: 100
Flats: 30
Biases: 100

Total 16h 10min of integration

Telescope: SW Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Mount: SW HEQ5 Pro
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: UV/IR cut

M97 by Miloš, on Flickr

M108 by Miloš, on Flickr

M97 and M108 by Miloš, on Flickr

M97 and M108_Annotated by Miloš, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

standardno temeljno Milose, bravo
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Predrag

Ali baš detaljno prikazano.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Astro_fun_times

Hvala momci.
Ova M108 iako je slikana samo sa UV/IR cut filterom ima u sebi Ha signala.
To bi bila jako lepa meta za RC teleskope ili druge teleskope vevih žiža.
Miloš

Yagodinac

Odličan rezultat, nema se šta prigovoriti  :)

Astro_fun_times

Hvala Milane.
Sad kad sam video ovoliko galaksija i Kvazara, opet mi se slika neki od klastera galaksija.
Pih ovo vreme... A mlad mesec... Eeee
Nije ovaj hobi za ljude sa kratkim zivcima 🤣

Ima par lepih klastera galaksija koje sam razmatrao jos prosle godine ako se secam, ali nisam slikao. Da li zbog loseg vremena ili jer sam slikao druge mete.
Slikao sam par manjih galaksija koje su mi dale podstrek da slikam i te klastere, da ih ovekovecim a mislim i da je Pavle pisao o njima pa me je to jos vise podstaklo.

Samo da se razvedri...
Miloš