Messier objekti

Započeo Yagodinac, Januar 02, 2012, 02:46:29 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 14 gostiju pregledaju ovu temu.

ε Aurigae

Zamenjen je fokuser, promenjen spajder, dve to utiče na kolimaciju koja nije pravolinijska.

Ovo je korigovani cassegrain, na papiru ispada poput RC teleskopa, ali je bolji. Posle sekundara zrak se odbija u set korekcionih sočiva. Kada se zameni original fokuser drugim ....kreće pakao
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Astro_fun_times

Ova slika je mogla biti i bolja. Slikana je tokom dve noci medjutim posto mi electro filter wheel nije u funkciji sve je slikano sa UV/IR cut filterom, i za vreme meseca koji je bio dosta jak. Nisam odbacio te subove (a mozda bi bilo bolje da jesam) no dobro.

Pixinsight ima svoju anotaciju slike i dosta sitnih galaksija je oznaceno medjutim primetio sam da ima i galaksija koje nisu oznacene a ocigledno je da jesu galaksije. Zato sam sliku otvorio u "Whats in my image" skripti i bio sam iznenadjen brojem detektovanih galaksija.
Ono sto me je jos vise fasciniralo bilo je broj Kvazara. Chatgpt kaze sledece:
CitatKvazari su veoma energetski intenzivni objekti u svemiru koji se nalaze u centrima galaksija. Naziv "kvazar" dolazi od engleskog "quasi-stellar object" (kvazi-stelarni objekat) jer izgledaju poput veoma svetlih, malih tačaka koje podsećaju na zvezde kada se posmatraju kroz teleskop.

Kvazari su zapravo veoma aktivna i svetla jezgra galaksija, koja nastaju kada supermasivni crni hole u središtu galaksije akumuliraju ogromne količine materije. Kako materija pada u crnu rupu, ona se zagreva i stvara izuzetno jaku emisiju svetlosti, uglavnom u radio, infracrvenom, vidljivom, ultraljubičastom i X-zračenom spektru.

Kvazari su veoma daleki, što znači da gledamo u prošlost kad ih posmatramo, jer svetlost od njih putuje milijardama godina do nas. Zbog svoje velike udaljenosti, kvazari mogu biti čak i milijarde puta svetliji od cele naše galaksije. Oni su među najudaljenijim i najintenzivnijim izvorima energije u svemiru.

Ovo je kolaz Kvazara izvucen iz slike
M97 and M108 Quasars by Miloš, on Flickr

Ovo je kolaz izvucenih galaksija iz slike
M97 and M108 galaxies by Miloš, on Flickr

Ovde se na full rezoluciji mogu videti zaokruzenu crvenim kruzicima sve galaksije
M97 and M108 galaxies marked by Miloš, on Flickr

Messier 97 i Messier 108
Lights:194x300s Gain 101; Offset 5; -10°
Darks: 100
Flats: 30
Biases: 100

Total 16h 10min of integration

Telescope: SW Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Mount: SW HEQ5 Pro
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: UV/IR cut

M97 by Miloš, on Flickr

M108 by Miloš, on Flickr

M97 and M108 by Miloš, on Flickr

M97 and M108_Annotated by Miloš, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

standardno temeljno Milose, bravo
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

Predrag

Ali baš detaljno prikazano.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Astro_fun_times

Hvala momci.
Ova M108 iako je slikana samo sa UV/IR cut filterom ima u sebi Ha signala.
To bi bila jako lepa meta za RC teleskope ili druge teleskope vevih žiža.
Miloš

Yagodinac

Odličan rezultat, nema se šta prigovoriti  :)

Astro_fun_times

Hvala Milane.
Sad kad sam video ovoliko galaksija i Kvazara, opet mi se slika neki od klastera galaksija.
Pih ovo vreme... A mlad mesec... Eeee
Nije ovaj hobi za ljude sa kratkim zivcima 🤣

Ima par lepih klastera galaksija koje sam razmatrao jos prosle godine ako se secam, ali nisam slikao. Da li zbog loseg vremena ili jer sam slikao druge mete.
Slikao sam par manjih galaksija koje su mi dale podstrek da slikam i te klastere, da ih ovekovecim a mislim i da je Pavle pisao o njima pa me je to jos vise podstaklo.

Samo da se razvedri...
Miloš

Astro_fun_times

Za vreme ovog punog meseca (100%) je bilo vedro pa sam resio da iskoristim noc ali sam se odlucio da skupim Ha signala za neku metu. Izbor je pao na M51. Sinoc se konacno razvedrilo a mesec nije izlazio do pred zoru tako da sam slikao broadband signal iste mete.
Evo mali tekst koji je drugar Chatgpt napisao
CitatSmeštena u bledom sazvežđu Lovački psi (Canes Venatici), odmah ispod drške Velikog medveda, nalazi se jedna od najupečatljivijih i najpoznatijih galaksija na noćnom nebu — Messier 51, poznatija kao Galaksija Vrtlog. Prvi put ju je zabeležio francuski astronom Šarl Mesje (Charles Messier) 1773. godine, a M51 već vekovima očarava posmatrače, ne samo svojom lepotom, već i tajnama koje otkriva o prirodi galaksija i silama koje ih oblikuju.

Galaksija Vrtlog udaljena je oko 23 miliona svetlosnih godina od Zemlje, što je u kosmičkim razmerama relativno blizu. Klasifikovana je kao spiralna galaksija sa jasno izraženom strukturom, što znači da ima izražene i pravilno raspoređene spiralne krake. Ovi kraci se graciozno obavijaju oko jezgra galaksije, sijajući svetlošću milijardi zvezda i prošarani tamnim trakama kosmičke prašine. I samo po sebi, to bi bilo dovoljno da M51 učini zanimljivom, ali priča postaje još fascinantnija kada se uzme u obzir njen kosmički partner — NGC 5195, manja galaksija žućkaste boje koja je u večnom gravitacionom zagrljaju sa Vrtlogom.

Interakcija između ove dve galaksije predstavlja jedan od najupečatljivijih primera galaktičke interakcije koju možemo da posmatramo sa Zemlje. NGC 5195 je prošla kroz disk galaksije M51 najmanje jednom i sada svojim gravitacionim uticajem razvlači ogromne tokove gasa i prašine iz spiralnih krakova Vrtloga. Ovaj sudar je izazvao talase intenzivnog stvaranja novih zvezda, što se vidi kao sjajne ružičaste i plave tačke duž krakova — zvezdane "jaslice" nastale iz haosa sudara. Na taj način, Vrtlog nije samo prelep prizor, već i prirodna laboratorija za proučavanje evolucije galaksija i stvaranja zvezda pod uticajem gravitacije.

M51 takođe ima ogroman značaj za naučna istraživanja u oblastima kao što su tamna materija, crne rupe i struktura galaksija. Veruje se da se u njenom jezgru nalazi supermasivna crna rupa, što je česta pojava kod spiralnih galaksija. Njena precizna struktura i rotaciona dinamika omogućavaju astronomima da testiraju modele raspodele tamne materije i nastanka spiralnih krakova.

Sa posmatračke tačke gledišta, Vrtlog je omiljeni cilj kako amaterskih tako i profesionalnih astronoma. Može se uočiti i dvogledom pod tamnim nebom, a kroz skromni teleskop već se mogu primetiti spiralni kraci. Veći teleskopi i astrofotografija sa dugom ekspozicijom otkrivaju pun sjaj galaksije, uključujući i most materijala koji je povezuje sa njenim saputnikom.

Godine 2005, Hablov svemirski teleskop zabeležio je jednu od najpoznatijih slika Galaksije Vrtlog, prikazujući neverovatne detalje i postavivši je među najprepoznatljivije galaktičke portrete svih vremena. Na slici se vide bezbrojne zvezde, trake kosmičke prašine i žarišta u kojima se rađaju nove zvezde, čineći ovu galaksiju još fascinantnijom.

Na kraju, Messier 51 nije samo prelep vrtlog na nebu — to je dinamičan, evoluirajući sistem koji priča priču o kosmičkoj interakciji, stvaranju i kretanju. Bilo da je posmatrate kroz teleskop ili istražujete kroz naučnu literaturu, Galaksija Vrtlog ne prestaje da inspiriše radoznalost i divljenje, podsećajući nas na ogromnost i složenost svemira u kojem živimo.

A evo i slike

M51, Whirlpool Galaxy

Lights:70x300s Gain 101; Offset 5; -10°
72x300s Gain 101; Offset 5; -10°
Darks: 50
Flats: 30; 30
Biases: 50

Total 11h 50min of integration
(5h50min LeXtreme; 6h UV/IR cut)

Telescope: SW Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Mount: SW HEQ5 Pro
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: UV/IR cut; LeXtreme

Sky: Bortle 5
Date: 12.04; 19.04.2025

M51, Whirlpool Galaxy-crop by Miloš, on Flickr

M51, Whirlpool Galaxy by Miloš, on Flickr

M51, Whirlpool Galaxy by Miloš, on Flickr

Kao i kod M92, i na ovoj slici ima jako puno sitnih galaksija koje deluju kao zvevde a nisu, Kvazara, ma milina je istrazivati slike samo sto ova klasicna anotacija to ne moze da prikaze.
Miloš

mitja

Ja sam slikao ngc2903 ali si postavio takve standarde da mi se ne objavljuje... svaka cast Milose
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

ε Aurigae

Odlična kompozicija, svi je centeiraju pa se ne vide ove male galaksije desno.

Milos uz AD Aristarh postavlja standarde srpske astrofotografije, svaka čast.

Astro_fun_times

@mitja ne takmičimo se mi između sebe, nemoj tako na to da gledaš. Svako radi najbolje što može sa opremom koju ima, lokacije sa koje slika itd.
Ako se takmičiš sa nekim, to je onda sa samim sobom, da svaki put budeš bolji nego prethodni i da napredujes tako da objavljuj slike, nemoj da te sanjam 🤣

Treba malo još da se oživi forum. Imaš slike a ne delis, nije to lepo🤣

@aurigae, pokušavam da što više stvari stavim u kadar, kad se setim. Možda sam preterao u obradi, previše saturacije, nečega drugog, ali meni se sviđa. Materijal je dopuštao tako da sam ja gurao.
518mm nije idealno za ovu metu ali to je što je, veću fokalnu još uvek nemam a nešto se slikati mora 🤣

Zanimljivo je koliko tu galaksija zapravo ima, koje nisu anotirane ovde. Dosta tačkica koje se vide kao zvezde su zapravo sitne galaksijice koje su previše daleko i male da bi imale neki oblik.
Miloš

Yagodinac

Citat: ε Aurigae poslato juče u 01:00:03 POSLE PODNEOdlična kompozicija, svi je centeiraju pa se ne vide ove male galaksije desno.

Milos uz AD Aristarh postavlja standarde srpske astrofotografije, svaka čast.

Rezultati su fenomenalni, naročito ako se progugla malo kako drugi sa većim aperturama snimaju (mnogi imaju bolju/skuplju opremu ali ne i rezultate) tako da osim rezultata Miloševa oprema je i putokaz ljudima šta treba kupovati.
Za AD Aristarh nema potrebe ništa komentarisati, već jako dugo vremena svi oni su kategorija za sebe.