• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
August 05, 2020, 03:49:12 pm

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Astronomija / Re: Vizuelna astronomija vs As...
Last post by Predrag - Today at 03:45:13 pm
Sve ima svoje čari.
Kada krenem jednog dana sa astrofotografijom znam da će biti ista strast kao i vizuelno, samo još da nađem vremena da sedim celu noć zbog jednog objekta na nekom zabačenom mestu i gledam kako oprema radi a je samo gledam. A posle još i za obradu...Ali valjda je u tom čekanju poenta.
Oprema i za astrofoto i dobson za posmatranje su ipak previše tereta za soliter i stalno fizikalisanje. :)
2
Astronomija / Re: Vizuelna astronomija vs As...
Last post by Yagodinac - Today at 03:37:45 pm
Stoji da su mirrorless-i budućnost, ali i stoji da su trenutni DSLR-i itekako moćne i za 99.9% stvari dovoljne mašine. Meni lično EVF na teleskopu sa rušenjem adaptacije eliminiše isti iz priče, posebno što se, kao što rekoh, sve vreme čita sa glavnog senzora pa isti ostaje zagrejan (termički šum). Kod DSLR-a toga nema, senzor je hladan koliko god da gledaš u tražilo; mada i DOF možeš uvek videti pritiskom na DOF_preview dugme. Kroz eosovo tražilo se vidi ipak malo manje nego kroz neki 20mm okular, ali se vidi sasvim dovoljno da kadriraš, ništa te ne zaslepljuje. Za ISO simulaciju i slično - live view to prikazuje odvajkada. Dakle, sve ima svoje mane i prednosti, skoro pa podjednako.

Mada da sad počinjem od nule sa telima i objektivima - samo mirrorless. Zašto? Budućnost.
3
Astrofotografija / Re: Afokalna metoda
Last post by CyberianIce - Today at 03:24:31 pm
Ok, odustajem. Moze lock
4
Astronomija / Re: Vizuelna astronomija vs As...
Last post by CyberianIce - Today at 03:11:55 pm
Quote from: Yagodinac on Today at 02:54:10 pmtako da je logično da vide sve i svašta u mraku

Najbolje od svega je sto na EVF u realnom vremenu mozes videti i promenu DOF-a, i promenu ISO brzine i promenu ekspozicije, tj. kako ce promena parametara rezultovati na krajnji rezultat odnosno fotku, za razliku od pasivnog zuhera kroz koji vidis uvek isto bez obzira koju ekspoziciju ili ISO brzinu stavis. Igrao sam se sa EOS R kamerom i poprilicno sam odusevljen. Probao sam i fujifilm T-X2, ni on nije los, iako je jedan FF a drugi krop. Jedino nezgodno kod njih je to sto kad gledas u EVF, brightness te zaslepi i onda treba par minuta da se oko opet navikne na mrak :D
5
Astrofotografija / Re: Afokalna metoda
Last post by vlaiv - Today at 03:02:59 pm
Treba ti naravno adapter koji će ti držati DSLR na pravom mestu pod dobrim uglom.

Idealno bi bilo da objektiv staviš tamo gde je Eye relief od okulara. Tako će se koristiti samo centralni deo objektiva a ne ivice i tako bi trebalo da bude najbolja slika.

Efektivnu fokalnu dužinu računaš kao:

(Fokalna_dužina_teleskopa / fokalna_dužina_okulara) * fokalna_dužina_objektiva.

Kod afokalne metode - razdaljina između objektiva foto aparata i okulara ne igra nikakvu ulogu. Fokus je kao kod vizuelnog - tamo gde ti je okular fokusiran za oko, biće fokusiran i za aparat.

Na fotoaparatu treba da fokusiraš objektiv na beskonačno.

Za planete ti je manje više dobar bilo koji okular, jer je većina okulara oštro u samom centru. Najbolje je da uzmeš neki baš oštar i kvalitetan okular tipa Ortoskopski, mada kažem, za prvu ruku može šta god imaš.

Vodi računa da postaviš planetu tačno u sredinu vidnog polja okulara.

Da li planiraš da snimaš pojedinačne slike ili video? U svakom slučaju bi bilo dobro izračunati optimalnu rezoluciju snimanja za tvoj teleskop jer ako suviše zumiraš - bespotrebno ćeš smanjiti SNR a nećeš uhvatiti dodatne detalje preko onog što može da razluči teleskop.

Za to nam treba - prečnik teleskopa.
Veličina piksela kamere - ovo zavisi da li snimaš pojedinačne snimke ili video. Preporučio bih video pod uslovom da može da snima RAW format - da nije komprimovan.

Takođe ako snima video, da li menja veličinu piksela? Znam da DSLR kamere imaju po tipa 6000x4000 ali snimaju samo 1280x720 video - da li je to samo sa centralnog dela chipa ili je vidno polje isto kao i kod redovne slike (onda znači da smanjuje sliku / kombinuje piksele).

Moraš još i da kontrolišeš dužinu ekspozicije i tu idi maksimalno sa 10ms.

Ili sa druge strane, ne moraš ništa od ovog - nego uradi kako ti se čini da je dobro pa kako ispadne :D
Ja imam tendenciju da sve to gledam preterano tehnički a ne mora - nije uvek potrebno da sve bude savršeno da bi čovek bio zadovoljan rezultatima i da se dobro zabavi.
6
Astrofotografija / Re: Afokalna metoda
Last post by Yagodinac - Today at 03:01:06 pm
Radi loše. Ja probao svojevremeno sa 20D i mikrostejdžom i... Problem je sve, na prvom mestu je skalamerija glomazna i ljulja se, na drugom (zapravo na prvom) nikad nisi siguran da je to sve 100% u osi što se na širokom uglu itekako uoči. Na planetama bi trebalo da bude manje uočljivo, ali imaš i treći problem: optika. Ubikvitarni 18-55 svakako nije nešto najoštrije, naročito kad ga staviš na 55mm. Drugim rečima trebalo bi da dobiješ malo bolje rezultate nego kompaktom jer je limit sve gorenabrojano, tako da džabe što imaš bolji DSLR senzor nego kod kompakta.

Imaš soluciju da upotrebiš recimo T-ring i direktno priključiš EOS-a a onda snimiš klip sa 10x uvećanjem, to valjda beše ima 600D a ostali preko Magic Lanterna. Onda to po rezultatima ne bi trebalo da bude lošije od kompakta, štaviše, trebalo bi da bude bolje, ali, koliko vidim po rezultatima drugih ljudi, ne očekuj svemirske rezultate. Najbolje su ipak za te namere planetarne kamerice.
7
Astronomija / Re: Vizuelna astronomija vs As...
Last post by Yagodinac - Today at 02:54:10 pm
Da, to već postoji, postoje i razne night_vision naprave i to jako dugo. Problem je što ti okulari koštaju taman toliko da za te pare kupiš dobson duplo veće aperture, što bih ja ipak pre odabrao. Ali dobro, uvek postoji napredak i dobro je što je tako; pa će u nekom momentu biti moguće takvim okularom videti 18mag umesto 13mag, ali će tad neki mirrorless čupati 21mag...  ;D

EDIT: EVF kod novijih mirrorless-a su sasvim druga vrsta naprave i svakako su daleko moćniji od "elektronskih" okulara. Pre svega jer signal čitaju sve vreme sa senzora, koji je fulfrejm, i koji je ipak nešto najnaprednije što trenutna fotografska industrija ima, tako da je logično da vide sve i svašta u mraku. Okulari će biti isti takvi kad im staviš 24x36mm senzor ispred :-)
8
Oprema / Re: Moj prvi teleskop 150/1200...
Last post by vlaiv - Today at 02:43:07 pm
Teleskop dolazi sa svime što ti treba da bi počeo posmatranje tako da nema skrivenih troškova.

To ne znači da nećeš možda poželeti da dokupiš neke stvari za taj teleskop vremenom.

Obično ljudi uzimaju drugi tražilac - ili tražilac pod uglom od 90 stepeni jer se lakše koristi ili takozvani "Red Dot" tražilac koji nema povećanje i opet - nekima je lakše da ga koriste.

Ovo naravno nije neophodno - sam ćeš proceniti da li ti to znači i koliko.

Vremenom svi požele da dodaju još okulara u svoju kolekciju pa se pripremi i na to :D

9
Astrofotografija / Afokalna metoda
Last post by CyberianIce - Today at 02:29:43 pm
Pre deset godina sam probao afokalno da fotkam idiotom i tu je sve prilicno jasno, a sad bih da probam sa DSLR kamerom jer uvecanje koje daje 800mm OTA u prajmu, nije dovoljno za planete.

Interesuje me kako se radi afokalno sa DSLR kamerom, tj na sta tu treba obratiti paznju. Koji objektiv koristiti, da li koristite zoom na objektivu, koje okulare koristiti, tj na sta obratiti paznju kod izbora okulara.
10
Astronomija / Re: Vizuelna astronomija vs As...
Last post by CyberianIce - Today at 02:19:42 pm
Quote from: Yagodinac on Today at 01:07:43 pmTakođe, činjenica je da oduvek astrofotografija "vidi" više i dalje u svemir. Šta ako juriš kvazar 18mag a tvoj teleskop vizuelno prikazuje 13mag? Ništa, uzmeš fotoaparat  :)

Cenim da ce se uskoro (u astronomskom smislu reci uskoro) na trzistu pojaviti konzumer grejd elektronski okulari, poput viewfindera koji se nalazi na EOS R ili X-T3 kameri. To bi trebalo da otkloniti nekoliko nedostataka klasicnih okulara a i ljudskog oka. I to bi onda bila neka hibridna varijanta (vizuelno ali preko senzora i displeja). Vec postoji par teleskopa koji rade na tom principu, prave nekoliko fotografija ukupne ekspozicije par sekundi na jako visokoj ISO brzini, stekiraju ih i prikazuju na displeju pa deleuje gotovo kao u realnom vremenu. Siguran sam da bi se u ovom momentu mogao naci neko ko ce to doziveti kao svetogrdje, al avaj, tehnolođija ne mari.
Pages1 2 3 ... 10